Takip Et

SON DAKİKA

Çocuklarınıza gözünüz gibi bakın!

19 Kasım 2016, Cumartesi 08:00

     


Çine Devlet Hastanesi, göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Murat Kaşıkcı, çocukların özel hastalar olduğunu ve aileleri tarafından göz muayenelerinin aksatılmaması uyarısında bulundu. Çocukların erişkinlerin asla küçültülmüş hali olmadığını ifade eden Doktor Kaşıkçı, fark edilmeyen göz rahatsızlıklarının körlüğe ve göz tembelliğine yol açabileceği konusunda aileleri uyarırken 6 ayda bir çocukların göz muayenesi olması gerektiğini söyledi.

Çine Devlet Hastanesi, göz hastalıkları uzmanı Op.Dr. Murat Kaşıkcı, çocuklarda çok çeşitli göz problemlerinin olabileceğini ve ailelerini çocukların göz muayenelerini mutlaka aksatmamaları gerektiğini ifade ederken özellikle sezeryan, erken doğum gibi durumlarda göz sağlığına daha çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Çocuklarda en çok görülen göz problemlerinin aileden geçen katarak ile göz tembelliği olduğunu söyleyen Çine Devlet Hastanesi, göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Murat Kaşıkcı, “Erken doğum nedeniyle meydana gelen gözün gelişmemesi ile birlikte rop problemi meydana gelebilir. Gözümüzün en içerisinde bulunan ve görmemizi sağlayan ağ tabaka (retina) damarlarının gelişimi anne karnında doğuma yakın hatta doğumdan sonra 1. ayda tamamlanır. Erken doğmuş, damarsal gelişimi ve olgunlaşmasını tamamlayamamış, özellikle yoğun bakım ve oksijen tedavisi alan prematürelerde, bu yüksek oksijen oranı, damar gelişimini uyaran maddeyi (VEGF) aniden azaltır. Bu hadise çok önemlidir. Fark edilmediğinde körlüğe kadar gidebilir. Bu anlamda yeni doğan bebekler mutlaka göz muayenesinden geçirilmelidir'' diye konuştu.

“ÇOCUKLAR BİZİM ÖZEL HASTALARIMIZDIR”

Dr. Kaşıkçı şöyle devam etti: ''Anne ve babadan genetik geçişli hastalıklar olabilir. Bunlardan birisi de katarak sorunu. Erken yaşta oluşan katarakttan korkarız, çünkü çocuğun bulanık görmesini sağlar. Beyin görme merkezi geri kalır ve görme gelişimi tamamlandığında çocuk hayatı boyunca bulanık görmeye devam eder. Biz buna göz tembelliği diyoruz. Anne ve babalar, çocuklarının bir cismi ve kendilerini takip edip etmediğine dikkat etmeli. Bir sesin geldiği yerden ziyade cismin geldiği yere dikkat ediyor mu ona bakmalı. Bazı çocuklar miyopi, bazı çocuklar hipermetropik dünyaya gelir. Miyopi genelde uyum yaptığı için çocuk üstesinden gelebilir ancak hipermetropikten çok korkarız, çünkü gözde uyum kasları iyi çalışmaz ve çocuk üstesinden gelemez. Çocuklar bizim özel hastalarımızdır. Çocuklar erişkinlerin küçültülmüş hali değildir. Çok farklı anatomi ve fizyolojiye sahiptirler. Gelişim süresi çok önemlidir. Çocuklukta önüne geçilmeyen rahatsızlıklar, erişkinlikte tedavi edilemez. Aile büyükleri kesinlikle ‘Ben eminim, benim çocuğumun gözünde bir rahatsızlık yok’ dememeli ve 6 ayda bir göz muayenelerini yaptırmalıdırlar. Erken teşhis ve tedavi, çocuklarda çok önemlidir.”

YAKINDAN BAKMAMALI VE GÖZ DİNLENDİRİLMELİ

Çine Devlet Hastanesi, göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Murat Kaşıkcı, ailelere ayrıca şu uyarılarda bulundu: ''Tablet, bilgisayar, cep telefonu ve televizyon gibi aletleri çocuklar artık daha erken yaşlarda kullanmaya başladı. Anne ve babalar bu konularda çocuklara kısıtlamalar getirmeli. Çocuk 3 metre mesafeden daha yakın bir mesafeden televizyon bakmamalı ve bir saatten fazla izlememeli. 45 dakika okunan kitaba ara vermeli ve 15 dakika göz dinlendirilmeli. Çocuklar uyum yeteneğine sahiptir. Eğer çocuklar yakından bakmaya alışırlar ise öyle görmeye kendilerini alıştırırlar ve uzağı göremez olurlar. Göze bir cisim kaçtığında hemen ovuşturmamak gerekir. Ovuşturarak gözün çizilmesine neden olabiliriz. Eğer büyük ve görülen bir cisim ise alabiliriz. Ama görünmüyor ise hemen doktora başvurmalıyız. Gözdeki cisim korneada ise yine hiç dokunmadan doktora başvurmamız sağlık açısından önemlidir. Bir insan göz sağlığı için en az 7-8 saat uyumalıdır. Zaten bir çok insan yeterli uyku alamadığı için göz kuruluğu rahatsızlığı çekmektedir.'' (OSMAN YURTTAŞ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler