Takip Et

SON DAKİKA

"Gribi hafife almayın"

18 Ekim 2016, Salı 19:09

     


Medinova Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Onur Turan havaların soğumaya başladığı bu günlerde gribe dikkat edilmesi gerektiğini, gribin hafife alınacak bir hastalık olmadığını dile getirdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Turan, tüm grip virüslerin, öksürük ve aksırıkla etrafa yayılan damlacıklar içinde yer aldığını ve bu mikropla bulaşmış havayı soluyan insanlara kolaylıkla bulaşabildiğine dikkat çekerek .hastalanan kişilerin gribi bir hafta boyunca etrafa bulaştırmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Vücut ısısının ani olarak yükselmesi, baş ve boğaz ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme ve kuru öksürüğün hastalık belirtileri olduğunu kaydeden Turan, "Grip hastalığı, halk arasında soğuk algınlığı, nezle ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile sıklıkla karıştırılır ancak soğuk algınlığı ve nezle, grip kadar ciddi halsizliğe, ateş yükselmesine, öksürüğe yol açmaz ve yatarak istirahat gerektirmez. Hastaların büyük bir çoğunluğu soğuk algınlığını ayakta geçirebilmektedirler. Gripten korunmak için vücut direncini güçlendirmek önemlidir. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmek, kalabalık ortamlardan, aksıran, öksüren kişilerle yakın olmaktan, özellikle kucaklaşmak ve öpüşmekten kaçınmak, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketmek çok faydalı olacaktır. Hastalıktan korunmada grip aşısı çok önemlidir. Aşı ile vücuda grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan kısımları verilmektedir. Böylece, vücut grip virüsünü tanır ve ona karşı savunmasını harekete geçirir. Daha sonra hastalık yapan gerçek virüs ile karşılaştığında, oluşan bağışıklık, çok hızlı bir şekilde virüsü yok edebilmektedir" dedi.

GRİP AŞISI NE ZAMAN VE KİMLERE VURULMALI

Gripten korunmanın en etkili yolunun grip mevsimi başlamadan aşı vurulması olduğunu belirten Turan, grip aşısının kullanıma girdiği yıllarda özellikle risk grubundaki kişilerin yıllık aşılanmasına öncelik verildiğinden bahsetti.

Daha sonra sağlıklı kişilere de yöntemin uygulanmaya başlandığını bildiren Turan şöyle devam etti: "Ülkemizde grip döneminin en aktif olduğu dönemin aralık başından şubat sonuna kadar olduğu bilinmektedir. Bu yüzden ideal olarak aşıyı eylül, ekim ayında en geç kasım ayında uygulamak gerekmektedir. Ancak aşılanmamış bireyler, grip dönemi başlasa bile en kısa dönemde aşılanabilmektedir. Grip enfeksiyonu sonrasında hastaneye yatış, çeşitli komplikasyonlar ve ölüm açısından yüksek risk altında olan bireylere yıllık düzenli olarak aşı uygulamak gerekmektedir. Çünkü bu aşılar, yaklaşık bir yıl süreyle koruma sağlamaktadır. 6-59 ay arası tüm çocuklar, 65 yaş üzeri erişkinler, bakım evlerinde kalanlar, hastane veya bakım evleri çalışanları, yüksek riskli hastalarla aynı evi çalışanlar, grip döneminde hamile olmayı düşünenler, uzun süre aspirin tedavisi almak zorunda olanlar, ayrıca hastalığı daha ağır geçiren ve çeşitli komplikasyonlara daha sık maruz kalan bazı hasta gruplarına da rutin olarak aşılama önerilmektedir." (SUAT DENİZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler