Takip Et

SON DAKİKA

Güneşten kaçarken hastalıklara tutulmayın

17 Nisan 2018, Salı 17:36

     


Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte güneşin zararlı etkilerinden korunurken yararlı etkilerinden de faydalanmanın yöntemlerini Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Göksun Karaman anlattı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ)

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Göksun Karaman, yaklaşan yaz aylarında birçok insanın şikayet ettiği cilt problemlerini önlemenin ve güneşin yararlı etkilerinden faydalanın yöntemlerini anlattı. Güneşin sadece zararlı olabileceği gibi bir o kadar da yararlı olduğunu vurgulayan Karaman, "Güneş kısa sürede güneş yanığı ve ciltte kızarıklık oluşturabiliyor. Uzun süre güneşe maruz kalmak ise kansere kadar gidebilecek güneş lekelerine sebep oluyor. Ama bunlardan korunmak için tamamen güneşten uzak durmak güneşin yararlı etkilerinden faydalanmamıza engel oluyor" dedi.

 

YÜKSEK FAKTÖRLÜ GÜNEŞ KORUCULARI D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE YOL AÇIYOR

Güneşten korunmak için özellikle yaz aylarında güneş koruyucularının kullanılması gerektiğini vurgulayan Karaman, "Güneş koruyucu seçerken cilt tipi ve yaş faktörü göz önünde bulundurulmalı. Bu konuda bir uzmandan tavsiye olmak faydalı olacaktır. Özellikle yüksek faktörlü güneş koruyucularını kullanmak, D vitamini eksikliğine neden oluyor" dedi.

 

BİTKİSEL ÜRÜNLER GÜNEŞİN ETKİSİNİ YOK ETMİYOR

Güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için birçok insanın başvurduğu bitkisel ürünlerin güneşin olumsuz etkilerini yok etmediğine dikkat çeken Karaman, "Kullanılan bitkisel ürünler güneşin yan etkilerini önlemediği gibi güneş ışınlarıyla birlikte daha büyük cilt problemlerine yol açabilir. Yapılması gereken cilde uygun güneş koruyucuları ile birlikte şapka ve gözlük kullanmak" dedi.

 

GÜNEŞ AKNE VE SİVİLCE YAPMIYOR

Güneşin oluşturduğu cilt problemlerinin kızarıklık ve leke olduğu gibi akne ve sivilcelenme gibi etkilerinin olmadığına değinen Karaman, yaz aylarında görülen akne artışı ve sivilcelenmenin cilde uygun olmayan güneş koruyucuları ve kozmetik ürünlerden dolayı görüldüğünü belirtti.

 

ÖĞLE SAATLERİNDE 10 DAKİKA GÜNEŞ ALTINDA GEÇİRİLMELİ

Yıllardır birçok dermatoloğun öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması gerektiğini savunmasının hastalıklara neden olduğunu belirten Karaman, "Yıllarca dermatologlar olarak biz 10.00 ila 16.00 arası güneşe çıkılmaması gerektiğini savunduk. Bu nedenle ciddi bir D vitamini eksikliği yaşar olduk. Özellikle vücutta öğle saatlerinde D vitamini sentezleniyor. Kişilerin, öğle saatlerinde 10 dakika güneş altında geçirmesi, kemikler için gerekli olan aynı zamanda anti-kanser ve tansiyon kontrolü sağlayan D vitaminin vücudumuzda sentezlenmesini sağlayacaktır" diye konuştu. Güneşlendikten sonra, güneşe maruz kalan bölgelerin yıkanmaması ve sıcak duş alınmamasının daha etkili olacağını vurgulayan Kocaman, "Güneş olmazsa olmazımız ama nasıl ve ne için korunacağımızı iyi bilmeliyiz" dedi. (HATİCE HOŞ-DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler