Takip Et

SON DAKİKA

Altınyürek: Diş iltihabı kalp krizini tetikliyor

13 Eylül 2019, Cuma 17:56

     


Dr. Betül Akçanal’la, Elvan Yurttaş Uyar’ın sunuculuğunu yaptığı Uzmanına Sor programında yetişkinlerde ve çocuklarda ağız ve diş sağlığı konuşuldu. Diş Hekimi Samet Arda Altınyürek okulların açıldığı bu dönemde aileleri çocuklarının diş sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

ÇOCUKLAR DOKTORA DİŞLERİ AĞRIMADAN GİTMELİ

Çocukların diş doktoruna ne kadar küçük yaşta gitmeye başlarsa tedavi koltuğundan o kadar az korkacaklarını vurgulayan Altınyürek, “Çocukların diş hekimine ilk gidişleri dişleri ağrıdığında olmamalı, ailelerin diş sağlığı ve bakımı hakkında hiç bilgisi yoksa, çocuğunun dişlerini gördüğü zamandan itibaren doktor kontrollerine başlamalı. Annesine babasına baktığımız çocuklar muayenehanemize geliyor. Estetik bir tedavi uyguluyorsanız anne ve babanın mutluluğuna şahit oluyor. Diş kontrol randevularının o kadar korkulacak bir durum olmadığını anlamış oluyor. O çocuklarla daha rahat çalışıyoruz” dedi.

DİŞLER GÜNDE KAÇ KERE VE NASIL FIRÇALANMALI?

Diş fırçalamanın özellikle çocuklar için hayati bir önem taşıdığına değinen Doktor Samet Arda Altınyürek, “Bizim toplumumuzda diş fırçalamak biraz ağız kokusunu gidermek için yapılıyor. Temel temizliğe çok önem vermiyoruz. Temel temizlik, ağız kokusundan çok daha önemli. Çünkü, ağız kokusuna sebep olan şey, tonsil taşları olabilir, dilimizin temizlenmemiş olması olabilir. Aslında dişlerimizin ağız kokusuyla bir ilgisi olmadığı durumlar olabilir. Günde 3 kere, en az 3 dakika dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Diş macununu da az kullanmak önemli. Çok kullanıldığında hissedilen ferahlık, tüm dişlerin temizlendiği konusunda yanıltıcı olabilir. Diş etlerinden uç kısma doğru süpürme hareketiyle, her dişe 3 ya da 4 fırça değerse dişlerimiz tam anlamıyla temizlenmiş olur. Bu da 3 ile 3 buçuk dakika arasında süren bir işlem olmalı” dedi.

BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNE FLORÜR VERNİK UYGULAMASI YAPILMALI MI?

Altınyürek, Sağlık Bakanlığı, ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin diş sağlığını korumaları ve dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaları amacıyla florür vernik uygulaması gerçekleştirdiğini, bu programın iyi bir program olduğunu dile getirdi. Bu uygulamanın, düzenli olarak diş hekimine gitmeyen çocuklar için elzem bir konu olduğunu, diş kontrollerine düzenli devam eden çocuklarda ise florür vernik uygulamasının çocuğun diş hekimine bırakılması gerektiğini söyledi. Uygulanan flor belli oranlarda düşürüldüğü için, yapılmasının bir zararı olduğu görülmemektedir. Çocuğun o gün süt ürünleri yememesi gerekiyor.

"DİŞ İLTİHABI KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR"

Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin diş iltihabı ile kalp krizi ilişkisini araştıran çalışmalarını da değerlendiren Altınyürek, “Diş kökünde bulunan iltihap vücut sistemine geçiş yapabildiği için, bu yüzden damarlarda oluşan plaklara tutucu alan oluşturuyor. Bu da kalp krizini tetikleyebiliyor. Aynı derneğin yaptığı başka bir çalışmayla, kalp krizi geçirenlerin ağzındaki sağlık problemleri incelendiğinde yüksek oranlar ortaya çıkmıştır. Bademcik iltihaplanmalarında mutlaka doktora gitme ihtiyacı hissederiz fakat, dişinizdeki apseyi görmüyorsanız, bilmiyorsanız ya da ihmal ediyorsanız tehlike büyüyebiliyor” dedi. (GÜLİZAR AYGÜN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler