Takip Et

SON DAKİKA

Bitkilerin anası efsane bitki adamotu her derde deva

13 Şubat 2018, Salı 10:05

     


Türkiye genelinde il il gezip doğal ağrı kesici özelliği olan ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen adamotunu pazarlayan Göksel Çevik, dünya çapında önemli bir yere sahip olan bu otun Aydınlılar tarafından bilinmediğini söyledi.

 

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

 

Dünya tıp literatüründe şifalı bitkiler arasında efsane bitki olarak geçen ve bir çok ilacın yapımında da kullanılan adam otunun her derde deva olduğunu söyleyen Çevik, kökü insan vücuduna benzediği için Adam otunun yanı sıra Ademotu, insan otu olarak da anıldığını kaydetti.

 

İNSAN GÖVDESİNİ ANDIRIYOR

Şifalı bitkiler arasında en şifalısı olan Adamotu'nun bitkilerin anası olarak da bilinmesiyle dikkati çekiyor. Daha çok Akdeniz bölgesindeki kayalar arasında görülen ve şifalı olduğu gibi bir o kadar da zehirli olduğu ve ölümcül sonuçlar doğurabildiği bilgisine ulaşılan bitkinin doğal bir ağrı kesici krem görevi gördüğünü ifade eden Çevik, “Adamotu dolgun kazık kökünün insan gövdesine, kol ve bacaklara benzetilmesi sebebiyle bu ismi almıştır. Ayrıca insan otu ve Adem otu olarak da halk arasında kullanılmaktadır. Bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılan çok yönlü şifalı bir bitkidir. Diğer şifalı bitkilerden ayıran kötü bir özelliği ise çok faydası olmasının yanı sıra kokusunun kötü olmasıdır. Adamotu'nun evde bitkisel olarak kullanılmasının yanı sıra birçok ilacın yapımında da kullanılmaktadır” dedi.

 

DOĞAL BİR KREM

Bey Camii’nde sergi açan Gökhan Çevik, beraberinde taşıdığı hassas terazisi ile adamotunun gramını 30 liradan sattığını söyledi. Birçok ilde kapışılan adamotunun Aydın’da ise kimse tarafından bilinmediği için rağbet görmediğini söyleyen Çevik, “Bir kere alıp kullansalar, başka bir ilaca ağrı kesiciye ihtiyaç duymayacaklar. Ağrı kesici olmasının yanı sıra egzama ve cinsel güç artırıcı olarak da etkili bir bitki. Uzun ömürlü bir bitki olan Adamotu üzerinden bıçak ile kazındığında doğal bir krem görevi görüyor. Zeytinyağı ile karıştırılarak kullanıldığında sayısız fayda sağlıyor” diye konuştu.

 

BÜYÜCÜLER TARAFINDAN KULLANILMIŞ

Eczacılıkta önemli bir yere sahip olan adamotunun özellikle eski Mısır’da büyücüler tarafından da tercih edilmiş birçok batıl inanca sebebiyet veren bir ot olduğunu ifade eden Çevik, “Bir efsaneye göre adamotu ağladığı için köpekler tarafından çıkarıldığı da rivayet edilmektedir” dedi. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler