Takip Et

SON DAKİKA

4 Kişiden birisi ruh sağlığı sıkıntısı yaşıyor

10 Ekim 2017, Salı 16:40

     


Dünya Sağlık Örgütü bu yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün temasını ‘İşyerinde Ruh Sağlığı’olarak belirledi. Çünkü araştırmalar, iş yerinde tükenmişlik sendromu yaşayanların sayısında artış olduğunu gösteriyor. Yine araştırmalara göre ekonomik yetersizlik de çalışanların ruh sağlığını bozan başlıca etkenler arasında yer alıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Araştırmalara göre, Türkiye’de iş yerinden memnun olmayan ve tükenmişlik sendromu yaşayanların sayısı gittikçe artıyor. Çalışanların yaşadığı depresyon ve anksiyete bozukluklarından kaynaklı ekonomik maliyetin artması işverenin de işçi tercihini değiştiriyor. Peki toplumsal olarak neden depresyona sürükleniyor ve anksiyete bozuklukları yaşıyoruz? Ne yapmalıyız? Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzm. Dr. Ahmet Şenses'e göre sorunların temelinde tedaviden kaçmak ve kliniği en son adım olarak görmek var.

 

4 KİŞİDEN BİRİ RUH SAĞLIĞI SIKINTISI YAŞIYOR

Toplumun ruh sağlığına bakış açısını değerlendiren Uzman Doktor Şenses, "Ruh sağlığı denilince delilik ile eşdeğer akıl sağlığını yitirmiş bir bakış açısı var. Çağımıza bakıldığında her dört kişiden birinde ruh sağlığı probleminin olduğu varsayılıyor. Özellikle kaygılı depresyon buna bir örnek. Bu durumda işimizi ve girdiğimiz sınavları hatta günlük yaşantımızı etkiliyor. Bu konuda profesyonel bir yardım almayı utanarak ve çekinerek hatta gizleyerek yaşıyoruz. Avrupa’ya baktığımızda Türkiye’deki psikiyatrist ve psikoterapist sayıları çok çok düşük. Bu nedenle de Avrupa’ya göre çok daha az kişiye ulaşıyoruz. Türkiye’de psikiyatrist en son tercih edilen adım oluyor. Hızlı tedaviye ulaşamayan bireylerin hayatı bir süre sonra daha da kötüye gidiyor. Bizlerde sağlıklı bireyler yetiştiremiyor ya da sağlıklı bireyler olarak hayattan keyif alamıyor hale geliyoruz. Yaşamın tadını çıkamaz halde olunca da sonraki nesillerimiz bu süreçten etkileniyor" diye konuştu.

 

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ

Ruh sağlığının en az beden sağlığı kadar önemli olduğuna vurgu yapan Şenses, " Ruh sağlığı ve beden sağlığı bir bütündür. Mutlaka bütün ailelerin ve bireylerin ruh sağlığı problemini küçümsemeden hızlı bir şekilde yeterli ve profesyonel bir yardıma ulaşmaları gerekiyor. Ruh sağlığı problemlerini mutlaka yetkin ve bu alandaki uzmanlarca tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü en hassas ve görünmez organımızdır ruh sağlığıdır. Ruh sağlığı tedavisine bir ön yargı var. Ruhsal bir patoloji gelişti ise bir bireyde hemen deli miyim gibi yorumlanıyor. Böyle bir durumda da insanlar psikiyatrlara utana sıkıla veya gizleyerek geliyor. Başvurular genelde çok geç yapılıyor. Geciktikçe problem büyüyor, problem büyüdükçe de çözüm zorlaşıyor. Çözüm zorlaştıkça da çaresizlik ortaya çıkıyor. Bütün hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis önemlidir" dedi.

 

SOSYAL İLİŞKİLERDEN KOPMAYIN

İş yerinde ve günlük yaşamda bireylerin ruh sağlığını bozan etkenlere de değinen Şenşes, aile ve sosyal ilişkilerden uzaklaşmamak gerektiğine vurgu yaptı. Şenses, "Ruh sağlığı çok karışık bir alan. Bir çok etkileri var. Hızlı yaşam koşulları, stres, eğitim ve toplumsal olaylar ruh sağlığını etkileyen sebepler arasında. Günlük yaşam ve ekonomik koşullar ruh sağlığımızı bozan etkenler barındırabilir. Eğitim, kişilerin duygularının kabul edilmemesi, kültürel farklılıklar bu sonucu etkiliyor aslında. Bu durumda da özellikle gençler çaresizliğe düşerek intiharı seçebiliyor. Öncesinde doktora başvurarak yardım alması gerektiğini çoğunlukta göremiyoruz. Çünkü kişi kendi kendine çözmeye çalışmış ya da yardım almayı bir eksiklik ve delilik gibi görmüş. Bu nedenle de süreç büyümüş ve etkisi artmış oluyor. Çok yoğun iş temposuna ara vermeyi bilmek gerekiyor. Hobilerimize vakit ayırmamız gerekiyor. Sosyal ilişkilerimizi mutlaka önemsemeliyiz. Bizi koruyacak olan aile ve sosyal ilişkiler azaldıkça baskı ve stress artıyor. Kişide çıkmazlara girme kaygı ve depresyon gibi belirtiler çıkıyor. Bu durumda da iş yerinde veya günlük yaşamdaki olumsuzluklar ruhsal olarak etkileyebiliyor" diye konuştu. (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler