Takip Et

SON DAKİKA

"Her kas tutulması fıtık değildir"

7 Ekim 2016, Cuma 11:36

     


ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, kas tutulmasının yanlış teşhisle fıtık olarak tanımlanabileceğini, hatta gereksiz ameliyatların dahi uygulandığını belirterek bu durumda mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon ağrı uzmanlarına görünülmesini istedi.”

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Şendur, birçok kas ve iskelet sistemi hastalığının altında yatan nedenin çok kolay saptanamayacağını, özellikle farklı branşların bu hastalıklara tek taraflı yaklaşımının tanıda yanlışlıklara ve tedavide başarısızlıklara neden olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Şendur, bu hastalıkların içinde miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) ya da halk arasında kas tutulması olarak bilinen hastalığın oldukça fazla görülen bir durum olduğunu belirterek tedavi hakkında şunları kaydetti:

"Tedavisi oldukça basit olan bu durum, bazen yanlışlıkla bel veya boyun fıtığı olarak değerlendirilip tedavisinde yanlış ve daha girişimsel müdahaleler ve hatta gereksiz ameliyatlar dahi uygulanabilİir. MAS’ın tanısında daha deneyimli olan fizik tedavi rehabilitasyon ve ağrı uzmanları, bu ayrıntıları bildiklerinden hastalığı kolayca teşhis ederek doğru tedavilerin uygulanmasını sağlar.”

KURU İĞNE TEDAVİSİ

MAS hastalığının analjezik ilaçlar, fizik tedavi ve bazen özel egzersizler uygulanarak tedavi edilebileceğini, bu hastalığın tedavisinde oldukça etkili bir diğer yöntemin ise 'Kuru İğne Tedavisi' olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, “Bu tedavide gerilmiş kas lifleri, iğne batırılarak gevşetilmekte ve sonuçta ağrıya neden olan spazm çözülerek ağrının azalması sağlanmaktadır. Hastalar, bazen iğne tedavisi deyince sıklıkla çekinir ve bu tedaviyi yaptırmaktan kaçınırlar. Ancak kullanılan iğnelerin akupunktur iğneleri olduğu ve herhangi bir ağrıya neden olmadığı anlatılınca kolayca ikna olmakta ve tedaviyi kabul etmektedirler. Tedavide kullanılan iğneler, özellikle kasılmış kasların en hassas noktalarına batırılarak uygulanır. Böylelikle spazmda olan kas dokusu, bir süre sonra gevşer ve ağrı azalır.” dedi.

Prof. Dr. Şendur, tedavinin haftada 2-3 kez uygulandığını, hastanın 1-2 hafta sonra sağlığına kavuştuğunu belirterek, “Bu uygulamanın herhangi bir yan etkisi veya zararlı bir yanı söz konusu değildir. Ancak bu tedavinin mutlaka bu konuda eğitimli hekimler tarafından ve mümkünse FTR uzmanı veya ağrı uzmanları tarafından uygulanması önerilir” diye konuştu.

Şendur, son olarak ağrı tedavisinde oldukça yararlı olan bu yöntemin ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ve Ağrı Kliniği'nde başarı ile uygulanmaya devam ettiğini kaydetti. (SUAT DENİZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler