Takip Et

/>

SON DAKİKA

Diyetisyen Öztürk, Ramazan’da beslenme konusunda uyardı

7 Mart 2024, Perşembe 11:52
Son güncelleme: 7 Mart 2024, Perşembe 13:07

     


Aydın’ın Efeler İlçesi’nde hizmet veren Diyetisyen Buğra Öztürk, Ramazan’da beslenme ve sıvı tüketimi konularında uyarılarda bulundu.

11 Mart Pazartesi günü başlayacak olan Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için önerilerde bulunan Diyetisyen Buğra Öztürk, özellikle sıvı tüketimine dikkat çekti.

“İFTARDA MUTLAKA 10 DAKİKA ARA VERİLMELİ”

Efeler’de 4 yıldır kendi kliniğinde hizmet veren Diyetisyen Buğra Öztürk, “Ramazan döneminde gün boyu uzun süreli aç kaldıktan sonra iftarda hemen öğün alınmasını taraftarı değiliz. İftar saatine kadar uzun süreli mideye hiçbir şey girmediği için öncelikle su hurma ve çorba ile giriş yapılmasını, ondan sonra da kişi namaz kılmak istiyorsa kılabilir veya en az 10 dakika ara vermelidir. Bu 10 dakikalık boşluktan sonra ana yemeğe geçilebilir. Olabildiğince karbonhidrat içeriğine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü gün boyu hiçbir şey tüketilmediği için kan şekerimiz diplerde iftara giriş oluyor. Bu nedenle kontrol ister istemez elimizden kaybolabiliyor. Burada planlama çok önemli, herkese ortak tabak yerine herkesin kendi tabağına yiyebileceği kadar yemek alması bizim için öncelik. Sonrasında bizim sahura kadar su tüketim sürecimiz başlıyor. Gün boyu su tüketmediğimiz için üç dört litre kadar suyu biz iftarla sahur arasına sıkıştırmaya çalışıyoruz. Kişi iftardan sahura kadar uyuyorsa daha bu süre daha da sıkışıyor. O yüzden iftardan sonra yaklaşık yarım saat boşluk bırakıp mümkünse bir yürüyüşe çıkılabilir, yürüyüşte su tüketimine başlayabilir. Yürüyüşe çıkılmıyorsa mutlaka yatana kadar 1-1,5 litre kadar suyun tamamlanması gerekmektedir” dedi.

“BİR ANDA İÇİLEN YÜKLÜ MİKTARDAKİ SU VÜCUDUMUZDA ÇOK KALICI OLMUYOR”

Sahur için önemli önerilerde bulunan Öztürk, “Sahura kalktığımız zaman kahvaltı türleri ile örneğin peynir, zeytin, pide veya tam buğday ekmek gibi bir kompleks karbonhidrat zenginliğinde kahvaltı içeriğiyle öğün tamamlanabilir. Sonrasında hemen yatmaktan ziyade ezan okunmadan yarım saat veya 1 saat önce sahur işlemini tamamlayıp ezana kadar sadece su içmeyi öneriyorum. Çünkü bir anda içilen yüklü miktardaki su vücudumuzda çok kalıcı olmuyor. Kişi sabah uyanır uyanmaz ilk idrarında tüm suyu vücudundan attığı için iftara kadar çok fazla susuzlukla mücadele ediyor. O bakımdan mümkünse sahur bittikten sonra yudumlar şeklinde ezana kadar su içilmesini öneriyorum. Ertesi gün rahat bir şekilde su mücadelesi yaşamadan gün geçirilebilir. Gün içerisinde çok fazla hareketten kaçınmak bizim için daha iyi oluyor. Çok fazla güneşe maruz kalmak veya terle sıvı kaybetmek bizim vücudumuzda depoların dolu olmadığı için bu ister istemez düşkünlük ve halsizlik hali yaratabilir. Bu da çok fazla uyku haline odaklanmamız durumuna getirebilir. O nedenle olabildiğince hareketten kaçınmayı, hareketi iftar sonrasına aktarmayı ben istiyorum” açıklamasında bulundu.

“DOKTORUNUZ UYGUN GÖRÜYORSA ORUÇ TUTABİLİRSİNİZ”

Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişilere önemli uyarılarda bulunan Diyetisyen Buğra Öztürk, son olarak şunları kaydetti:

“Bu arada kronik rahatsızlığı bulunanlarla alakalı olarak şayet doktorunuzun izni yoksa oruç tutmanızı çok önermiyorum. Çünkü her zaman için takibi doktorunuz ettiğinden ve sürecinizi daha iyi tanıyabileceğinden biz ne dersek diyelim doktorunuz uygun görüyorsa oruç tutabilirsiniz. Doktorunuz istemiyorsa mutlaka bir bildiği vardır ve oruçtan kaçınmanız gerekir.” (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler