Takip Et

SON DAKİKA

Aydın'da tek fakat destek yok

6 Şubat 2016, Cumartesi 09:00

     


Aydın’ın tek Tıbbi Genetik Uzmanı olan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökay Bozkurt, Ege Bölgesi’ndeki sayılı tıbbi genetik uzmanı arasında yer alıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Akraba evliliği nedeniyle engelli doğumların ve kanser gibi genetik hastalıkların önüne geçmek, ülkeyi de hem sosyal hem de mali yükten kurtarmak için genetik analizler yapan ADÜ Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, üniversite bütçesinden destek görmüyor. Bir adet ev tipi buzdolabı hariç Anabilim dalındaki tüm makine ve teçhizatın BAP ve TÜBİTAK projeleri ile alındığını ifade eden Prof. Dr. Gökay Bozkurt, şöyle konuştu:

“Tıbbi genetik oldukça yeni bir branş, öyle ki nüfus cüzdanı eski olanlar, Tıbbi genetiği temel tıp bilimi zanneder. Klinik muayene ile kişiye tanı koyuluyor, tanılama işlemi gerçekleştikten sonra ise genetik danışma kapsamında genetik olarak riskli, engelli çocukların doğmasını önleyecek bir genetik danışma hizmeti veriliyor. Ülkemizde akraba evliliği oldukça fazla. Toplumdaki engelli bireylerin yüzde 90’ı genetik değişiklikler sonucu ortaya çıkan hastalıklardan kaynaklı. Dolayısıyla genetik hastalıklı engeli bireylerin, hem sosyal hem mali çok büyük yükleri söz konusu. Bu hastalarımız aynı zamanda başkalarına bağımlı yaşamak durumda kalıyorlar ve tedavileri ömür boyu sürdüğü için, genetik danışmanlık kapsamında bir tane bile yakalamamız ve ailenin bu gebeliği sonlandırma kararı alması, tabi ki ileride mali ve sosyal sorundan korumuş oluyor. Maalesef ülkemizde engellilerle ilgili sosyal sorunlarımız mevcut. Gelişmiş ülkelerde medeniyet kriteri engellilere verilen değerle ölçülüyor. Fakat bizim ülkemizde o medeniyet seviyesine henüz ulaşamadık ama ciddi bir çaba içindeyiz.”

"DİLEYEN HERKES TEST YAPTIRABİLİR"

Kan testi ile yapılan genetik testin kolay bir işlem olduğunu ifade eden Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dileyen herkes genetik test yaptırabilir. Kan testi için aç olması gerekmez. Hastaya tanı koyduğumuz zaman ailede başka risk altında olan kişileri tespit ediyoruz, onlara da genetik test yapıyoruz. Onlara da bu hastalıklarıyla ilgili bilgi sahibi oluyorlar önleme şansları varsa önlüyorlar, aynı zamanda ileri kuşaklara bu hastalığın geçimini engelleme imkanına kavuşuyorlar. Belli risk grupları var. Bunu kişiye söylüyoruz. Örneğin meme kanseri olma ihtimali yüzde 50 ise Anjelina Jolie örneğinde olduğu gibi önlem alınabilir. Biz gentik danışmanları kişileri yönlendirmiyoruz, bilgilendirerek en doğru kararı vermelerini sağlıyoruz. Aynı olay akraba evliliği, anne karnındaki bebeğin engelli oluşu gibi konularda da geçerli. Gebeliği sonlandırmak ya da doğum yapmak tamamen ailenin kararı.” (GAMZE KORKMAZ)







 
Son Eklenen Haberler