Takip Et

SON DAKİKA

Ot deyip geçmeyin, sağlık deposu

5 Temmuz 2017, Çarşamba 08:00

     


Türkiye’nin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişen semizotunun çok değerli bir besin kaynağı olduğunu belirten Diyetisyen Özgün Taşpolatoğlu, “Semizotu için kalbin ilacı diyebiliriz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Diyetisyen Özgün Taşpolatoğlu, Aydın’da yemeğinden salatasına kadar birçok çeşidi yapılan semizotunun vitamin ve mineral açısından zengin olduğunu söyledi. Birçok çeşidi yapılmasına karşın semizotunun çok fazla değer görmediğini söyleyen Taşpolatoğlu, “Aydın’da tüketimi çok fazla değil. Sağlıklı beslenmek istiyorsanız semizotunu öneriyoruz” dedi. Barındırdığı birçok yağ asidi sayesinde kalp damarlarını koruduğunu kaydeden Taşpolatoğlu, “Semizotu bol miktarda A ve C vitamini içerir. Gözlerimize iyi gelir. Diyet lifi, vitamin ve mineraller açısından zengindir. İçeriğinde Omega-3 yağ asitleri içerir bu da beynimizde bulunan nöronların güçlenmesini sağlar. Semizotu için kalbin ilacı diyebiliriz” diye konuştu.

 

HASTALIKLARDAN KORUR

Semizotunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu yüzden düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini dile getiren Taşpolatoğlu, “Semizotu, bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğundan vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı koruyor. Kötü kolesterolü düşürüyor, ayrıca idrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotu, böbrekteki kumu ve taşı döküyor. İçerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önlüyor, kabızlık çekenlere bağırsakları çalıştırarak fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı. Semizotunun yorgunluk ve halsizliğe de iyi geldiğini vurgulayan Taşpolatoğlu, hemoroid tedavisinde de kullanıldığını belirtti.

 

SEMİZOTU CİLT DOSTU

Semizotunun cilt dostu olduğunu belirten Taşpolatoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Semizotu, içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde cildi korur. Özellikle kuru ciltlere iyi gelir. 100 gramında 30 kalori olduğu için formda kalmaya yardımcı olur. Bilişsel fonksiyon ve büyüme, gelişmeyi desteklediği için çocukların beslenmesinde de tavsiye ediyoruz. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmayalım. Günde 1 porsiyon yeterlidir.”

 

PAZARDA 1 LİRA

Bahçesinden topladığı semizotunu pazarda 1 liraya satan Aysun Çelik, semizotunun, salatasından haşlamasına, yemeğinden mezesine kadar birçok çeşidinin yapıldığını belirtti. Çelik, semizotunu, faydasını bilenlerin satın aldığını söyleyerek, “Kendine özgü ekşimsi bir tadı vardır. Semizotu yemeği; 1 bağ semizotu, 1 fincan pirinç, 1 soğan, yeteri kadar zeytinyağı ve tuz ile yapılır. Semizotu yıkanır, ayıklanır ve doğranır. Soğan küçük küçük doğrandıktan sonra pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine semizotları ilave edilerek pirinç ve su konur. 10 dakika pişirilerek suyu çekildikten sonra servis yapılır” dedi. (ÖZGE SÖNMEZ)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler