Takip Et

SON DAKİKA

"Bebek kundaklamak kalça çıkığına neden olabilir"

4 Haziran 2020, Perşembe 15:10

     


Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Gökhan Şen, gelişimsel kalça displazisi hakkında merak edilenleri Ayşe Yılmaz'la Aile Hekimi programında anlattı. Erken tanının önemine dikkat çeken Şen, "Gelişimsel kalça displazisi hastalığı özellikle kız çocuklarında daha fazla görülüyor. Ancak toplum arasında bebekleri kundaklamak da kalça çıkığına neden olabiliyor. Bu da tedaviyi güçleştiren bir durum. Hatta ilerleyen süreçte açık cerrahi işlemlere bile gerek duyulabiliyor." dedi.

tvDEN'de Aile Hekimi programında konuşan Dr. Gökhan Şen, gelişimsel kalça displazisinin erken tanı ve tedavisinin önemine dikkat çekti.

Hastalıkta uygulanan tanı yöntemleri, tedavi süreci ve hastalığın seyri hakkında konuşan Şen, "Uyluk kemiğinin kalça kemiğindeki gibi sonradan belirginleşebilir veya buldu verebilir. Genelde 1000 doğumda 1 oranda iken ülkemizde daha sık görülmektedir. Etkenler arasında ilk doğum, ikiz çocuk, makat doğum etkendir. Erken tanı önemlidir. Yoksa tedavi güç hale gelebilir. Tanıda ultrason en değerli yöntemdir. Bunun yanı sıra takipte, röntgen, BT, MR kullanılır. Tedavide en değerlisi pavlik bandajıdır. Tedaviye geç kalınırsa, başarı oranı düşer, cerrahiye gerek kalınabilir. Erken tanı önemli olduğu Aile Hekimi, Çocuk Doktoru, Ebe, Hemşire ve annelere çok görev düşüyor.

Bebeklerin doğuştan rahat ettikleri bir duruş pozisyonu vardır. Ancak aileler bebekleri kundaklamak istedikleri zaman bu pozisyonu zorlayabiliyorlar. Hatta bu durum kalça çıkığına neden olabiliyor. Böylelikle çocuğun tedavisi de zamanla güçleşebiliyor. Bunun için kundaklamak gibi durumlar söz konusu olmamalıdır. İşte bu durumlarda pavlik bandajı uygulanabiliyor. Ancak dediğimiz gibi erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Yoksa ilerleyen durumlarda açık cerrahi işlemler uygulanmak durumda kalabiliyor" dedi. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler