Takip Et

SON DAKİKA

Bir ulus Sümerbank'la giyindi

28 Ekim 2016, Cuma 10:02

     


İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ve Tekstil Bölümü ile Aydın Arkeoloji Müzesi’nin ortaklığında gerçekleştirilen ‘Bir Ulusu Giydirmek’ Sümerbank Desenleri Sergisi Aydın Arkeoloji Müzesi’nde açıldı. Sümerbank tarafından üretilmiş çok sayıda giysi ziyaretçiler tarafından ilgiyle incelendi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Türkiye tekstil tarihine ilişkin kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Moda ve Tekstil Bölümü tarafından hazırlanan ‘Dijital Tekstil Desen Arşivi ve Sanal Müze Oluşturulması’ projesi kapsamında Sümerbank tarafından üretilmiş çok sayıda giysi Aydın Arkeoloji Müzesi’nde sergilendi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ve Tekstil Bölümü ile Aydın Arkeoloji Müzesi’nin ortaklığında gerçekleştirilen ‘Bir Ulusu Giydirmek’ Sümerbank Desenleri Sergisi’ndeki Sümerbank tarafından üretilmiş çok sayıda kıyafet, Aydınlılarla buluştu. Nazilli Sümerbank çalışanlarının da katıldığı sergi ziyaretçileri geçmişe götürdü.

AYDIN’DAKİ SÜMERBANK ARŞİVLERİNİ KULLANMAK İSTİYORUZ”

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, proje kapsamında 6 bin kumaşın arşivlendiğini söyleyerek, “Üniversitemizde bulunan Sümerbank arşivinin kültürel mirasımızın aktarılmasını hedefledik. 200 bin farklı kumaş arasından seçilen desenler, fakültemizde basılmış ve üretilmiştir. Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin modernizasyonu için önemli bir rol oynamıştır. Türkiye ve dünyadaki araştırmacıların, öğrencilerin kullanımına açtık. Aydın’daki Sümerbank arşivini de bu şekilde aktarmayı diliyoruz” dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, projenin gelişiminden bahsederek, “2015 Kasım ayında İZKA ile yaptığımız projenin sonucunda İzmir'de ilk sergimizi açtık. İyi bir işbirliği yaptığımıza inanıyorum. Ocakta Bursa Merinos Müzesi'ne sergiyi götüreceğiz. Sümerbank’ın bu mirasını kalıcı bir müzeye dönüştürmek istiyoruz. Desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.

“SÜMERBANK KÜLTÜRÜNÜN KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKİYOR”

Aydın Arkeoloji Müzesi Müdür Yılmaz Akkan, Sümerbank’ın büyük bir kuruluş olduğunu belirterek, “Sümerbank Türkiye’nin her köşesinde toplumdaki değişime sebep oluyor. Sümerbank yurtdışına mühendis olarak öğrenci gönderdiğinde Türk öğrenci olarak adlandırılmıyordu. Sümerbank öğrencisi olarak adlandırılıyordu. Sümerbank’la ilgili Adnan Menderes Üniversitesi ile arşivleme çalışması yapıldı. Ama ivedilikle bu kültürün, makinesiyle birlikte koruma altına alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Atatürk’ün bir milleti giydirdiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Atatürk bir milleti kıyafet olarak giydirirken kimlik olarak da giydirdi, ekonomik olarak da giydirdi. İşte Sümerbank Türk milletine kimliğini verdi. Bu, ulusun ekonomik alandaki kurtuluş savaşımızın bir yapıtıdır, Sümerbank. Ölüsü bile para ediyor. Sümerbank, Türk ulusunu her anlamda giydirmiş bir müessese. Ama zamanla ekonomik politikalardaki tercih nedeniyle maalesef Sümerbank kalmamış. Bu sergiyle aynı dönemdeki modasını da göreceğiz” dedi. Ayhan bir dahaki serginin Nazilli’de yapılmasını teklif etti. Sergiye katılan ziyaretçiler geçmişin Sümerbank modası ile tanıştı. Nazilli Sümerbank çalışanları da sergiye katıldı.

Sergide 36 orijinal Sümerbank kıyafeti, 10 da Sümerbank kumaşlarından basılarak yeniden üretilen kıyafetler yer alıyor.'Bir Ulusu Giydirmek' sergisi 13 Kasım Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. (ÖZGE SÖNMEZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN

 







 
Son Eklenen Haberler