Takip Et

SON DAKİKA

Yorgancılığın son temsilcileri

20 Haziran 2017, Salı 09:00

     


Eskiden genç kızların çeyizlerini iğne iplikle nakış gibi süsleyerek işledikleri yorgancılık mesleğine, ilkokulu bitirdikten sonra başlayan Tahir Birgin (44) ile Abdullah Bilgin (59), mesleğini yaşatmak için canla başla çalışmaya devam ediyor. Mesleğin son varisleri olduklarını söyleyen iki emektar, “Bu mesleğin ölmesini istemiyoruz. Eğer çırak yetişmezse bizler son temsilcileriyiz. El sanatları bitiyor ve arkadan bu işi yapacak nesil yetişmiyor” diye dert yandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN PETROL ÜRÜNÜ SLİKONDAN VAZGEÇER

Nazilli Perşembe Pazarı içindeki dükkanlarında çocukken girdikleri yorgancılık mesleğini icra eden Tahir Birgin, pamuk ve yün kullanılarak el işçiliği ile yaptıkları yorgancılık mesleğinin fabrikasyon üretime yenik düştüğünü söyledi. Petrolden üretilen silikonlu yorgan ve yastıkların insan sağlığına zararlı olmasına rağmen hafif ve daha ucuz olduğu için insanların pamuk ve yünle üretilen yorgan yastık ve döşek yerine hazıra yöneldiğini anlatan Birgin, “Sağlığını düşünen silikonla yapılan üretimden uzak dursun. Fiyatına bakıp aldanmasınlar. Bir kere para ödeyecek. Bir kere diktirdikleri yorganı ömür boyu kullanabilirler. O yüzden tercihleri yün ve pamuktan yapılmış el yapımı yorgan, yastık, döşek olmalı” diye konuştu.

 

EN GENÇ USTA 44 YAŞINDA

Tahir Birgin, “44 yaşında biri olarak mesleğin en genci benim. Benden daha küçük usta yok. Bizler de bıraktığımızda bu mesleği sürdürecek usta yetişmiyor. El sanatları da bitiyor. Arkadan bu işi yapacak nesil yetişmiyor. Bu mesleğin yeniden canlanmasını istiyoruz” dedi.

 

ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM DÖNEMİ BİTTİ

Üzerindeki motif işçiliğe göre 60 lira ile 200 lira arasında yorgan diktiklerini söyleyen Abdullah Bilgin ise meslekte yarım asra yaklaşmış bir emektar olarak emekli olduktan sonra boş durmayı sevmediğinden yorgancılık mesleğini yapmaya devam ettiğini söyledi. Bir yorganın işçiliğine göre 4 saat ile bir günde ancak dikebildiklerini ifade eden Bilgin, “Gençler kolayın peşinde. Eskiden anne babalar meslek öğrensin diye çocuklarını bir ustanın yanına çırak verdiklerinde ‘eti senin kemiği benim’ diyerek emanet ederdi. Çocuk, o mesleği öğrenip usta olur çıkardı. Şimdi ise küçük bir uyarıyı dahi kaldıramayıp çekip gidebiliyorlar. Meslekte çırak yetişmiyor. Bizden sonra bu mesleği yaşatacak yok. Hazır yorganlar çıkınca talep de azaldı. Ancak sağlıklı olan budur. Sağlığını düşünen hazır yorgandan vazgeçip pamuk ve yün yastık yorganı tercih etsin” diyerek vatandaşların fabrikasyon hazır yorgan ve yastıktan vazgeçmelerini önerdi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler