Takip Et

SON DAKİKA

Tarihi Uzbek Konağı açıldı

20 Mayıs 2017, Cumartesi 11:55

     


Söke’nin Kemalpaşa Mahallesi’nde bulunan ve eski Rum mimarinin özelliklerini taşıyan tarihi yapılarından Uzbek Konağı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından kültür müzesi olarak hizmete açıldı.
(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Mübadele öncesinde Söke'nin Rum mahallesi olarak bilinen Kemalpaşa Mahallesi'nde Söke Belediyesi'nce başlatılan sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında restore edilen tarihi Uzbek Konağı, Yunanistan'ın Girit Adası'ndan gelen konukların da katıldığı törenle açıldı.

Geçtiğimiz yüzyılın başlarında inşa edilen, daha sonra Girit’den Anadolu’ya göç eden Halveti Şeyhi Ahmet Hilali Bey’in dergahı olarak kullanılan Uzbek Konağı, Söke Belediyesi'nce yeniden ayağa kaldırıldı.

Yüz yıllık geçmişe sahip binanın, aslına ve dönemin mimarisine uygun olarak restoresinin ardından 'Ahmet Hilali Uzbek Tasavvuf ve Girit Kültür Müzesi' olarak hizmet vermesi planlandı. Konağın açılışına katılan Uzbek ailesinin hayatta olan fertlerinden İsmet Sipahi, doğduğu evi yıllar sonra ilk kez ziyaret edince çok duygulandı.

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Girit heyeti, Adana, Mersin, Konya, Mudanya, ve Erdek başta olmak üzere Girit kökenli çok sayıda vatandaşın da katıldığı konağının açılış törenine, Girit Viyanos Halk Dansları Topluluğu, gösterisiyle renk kattı.

PROJEYE SAHİP ÇIKILDI

Tarihi Uzbek Konağı'nın açılışında konuşan Hülya Uzbek, emeği geçen herkese teşekkür ederken, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran da Söke Belediyesi'nin gerçekleştirdiği projesi ile Kemalpaşa Mahallesi’nin küllerinden yeniden doğduğunu söyledi. Başkan Toyran; “Kemalpaşa Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma ve Restorasyon Projesi, bizden önceki dönemde belediyemiz tarafından başlatılan bir çalışmaydı. Söke’ye kazandırılması gereken bir proje olduğu için biz de dört elle sarıldık. Kemalpaşa Mahallesi, tarihi dokusuyla çok önemli bir yerleşim yeri. Yapıılan çalışmalarla Kemalpaşa Mahallesi’ne ayrı bir kimlik kazandırdığımızı düşünüyoruz” dedi.

Açılışta ney dinletisi ve kokteylde klasik müzik dinletisi sunuldu. Uzbek Konağı'nın açılışı nedeniyle Kemalpaşa Mahallesi tarihi günlerinden birisini yaşadı. (NECATİ MALDAR/DENGE AJANS)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler