Takip Et

SON DAKİKA

DOĞU’NUN PARİS’İ: GAZİANTEP

19 Temmuz 2017, Çarşamba 12:01

     


“Gezmek flört etmek gibidir, kalıp seni sevebilirim ama gitmem gerek. Bu benim istasyonum.”
                                                                                                                                    Lisa Teras

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Gaziantep ilinin bulunduğu alan, Mezopotamya ve Akdeniz arasında ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması, şehrin her dönemde önemini artırmıştır. Şehir, Cumhuriyet öncesi yıllara kadar Ayıntap adıyla anılmıştır. Şehirdeki suyun bolluğundan dolayı bu isimle anıldığı söylenmektedir. Ayıntap, Arapça “parlak pınar” anlamına gelmektedir. 
Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın en şanlı direnişlerinden birine sahne olan Antep’e, 8 Şubat 1921’de TBMM tarafından “Gazi” unvanı verildi. Ayrıca Atatürk, Gaziantep ili Şahinbey nüfusuna kayıtlıdır.
Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof Dağları'nın bulunduğu ilde Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya Dağları da yer almakta.. İslahiye, Barak, Araban, Yavuzeli ve Oğuzeli ilin önemli ovalarını, Fırat Nehri, Nizip Çayı, Afrin Çayı, Merziman Çayı ve Alleben Deresi ise ilin önemli akarsularını oluşturuyor. İlçeleri Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı, Şahinbey, Şehit Kamil ve Yavuzeli. 6222 km²'lik alanıyla Türkiye topraklarının yaklaşık olarak %1'lik bölümünü kapsamaktadır.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler:
Bey Mahallesi: Eski Antep evlerinin restore edildiği bölge. 
Gaziantep Evleri: Gaziantep’in eski evleri kendine özgü bir mimariye sahiptir. Şehrin eski semtlerinde mevcut olan bu evler genelde  bir ya da iki katlıdır;üç katlı olanlara da rastlanır. Duvarları kalındır. Borum katlarında kayaların içine oyulmuş mahsenler bulunur. Büyük dış kapıdan eve girildiğinde, ilk olarak “hayat” denilen avluya girilir. Evin pencereleri sokağa değil hayata açılır. Şehrin merkezinde bolca eski evlerden var.
Gaziantep Kalesi : Şehrin merkezinde yer alır. 6000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu ifade edilmektedir. Kalenin içinde Kahramanlık Panaroması Müzesi var.
Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu :  Gazintep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısı’nın etrafı Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu olarak düzenlenmiştir. 5 km'lik alanda hanlar, camiler, çarşılar, bedestenler ve müzeler var.
Belkıs / Zeugma Antik Kenti: Nizip ilçesinde, Birecik Baraj Gölü'nün kıyısında, Belkıs Köyü'nün yanında bulunmuş antik bir kenttir. Buradaki kazıda çıkarılan eserler Gaziantep Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Gazetemiz 11 Mart 2017 tarihli sayısında;  “Gaziantep’in İncisi: Zeugma Müzesi” bölümünü yayımlamıştır. 
Yesemek Açık Hava Müzesi: İslahiye ilçesine 23 km uzaklıktadır. Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
Dülük Ormanları ve çevresi: 40 km’lik bir alanı kaplamaktadır. Ülkemizin en büyük koruluklarından biridir. Piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en eski yerleşimi Dülük Antik Kenti’ne sahip.
Kendirli Kilisesi: 1860’ta yapılmış Katolik Ermeni Kilisesi'dir. Öğretmenevinin bahçesindedir. Günümüzde toplantı salonu olarak kullanılmaktadır.
Tahmis Kahvesi: 1635’de yaptırılmıştır. Tahmis””kahve dövülen yer” anlamına gelir. Cumhuriyetin ilk yıllarında, halkevi olarak kullanılmıştır.  1902 yılında çıkan yangında yanmış ve daha sonra onarılmıştır. Günümüzde kahvehane olarak kullanılmaktadır. 
Hayvanat Bahçesi: Burç Ormanları’nda 2002’de hizmet açılmıştır.Türkiye’nin en  geniş alana sahip hayvanat bahçesidir. Toplamda 250 tür ve 4000 adet hayvanı barındırmaktadır. 
Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep Mozaik Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Emine Gögüş Mutfak Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Ali İhsan Gögüş Müzesi, İslam Bilim Tarihi Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Gaziantep Hamam Müzesi, Bakır Eserler Sergisi, Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Almacı Pazarı gibi  birçok çarşı, pazar, cami, kilise ve han gezilip görülmeye değer.
Ayrıca Gaziantep’de bakırcılık, yemenicilik, sedefcilik, antep işi, dokumacılık – kilimcilik, kutnuculuk, aba dokumacılığı ve zurnacılık yaygın olarak üretilmektedir.
Yine Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan şehirde çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan çok zengin bir mutfak kültürü var. 250’den fazla çeşit yemek türü olduğu ifade edilmektedir.  32 çeşit kebap, 26 çeşit köfte, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Yine yoğurtlu yemeklerin de epey çok olduğu biliniyor. Tam da bu nedenle Gaziantep’e çok çeşitli gurme geziler de düzenlenmektedir. Antep fıstığı meşhurdur.
Köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep,  eski evleri, müzeleri, tarihi yapıları, yemek ve tatlılarıyla  her yıl binlerce turisti misafir etmektedir.

Her ne kadar, Evliya Çelebi; “Bu kenti anlatmaya ne dil, ne kalem yeter!" dese de Gaziantep gidip görülmeyi ve anlatılmayı hak ediyor.

EVET
Evet hatırladım
Küçük basit şeyler
Yetiyor kederlenmeye
Ya mutluluğa
              
              Cahit Zarifoğlu (VELİ YALÇIN)







 
Son Eklenen Haberler