Takip Et

SON DAKİKA

SAKİN (SALYANGOZLU) ŞEHİR : YENİPAZAR

18 Temmuz 2017, Salı 09:09

     


“Bir defa görmek, bin defa duymaktan daha kıymetlidir.”
                                                                              Çin Atasözü
              Yenipazar, Aydın ilinin en küçük ilçelerinden birisidir. Büyük Menderes havzasının orta kısmında yer alır. İlçenin  denize  uzaklığı ise, 100 km. dir. İlçenin adı çevredeki köylerde yaşayan köylülerin ürünlerini satabilecekleri yeni bir pazar yeri ihtiyacından doğmuş ve  bu  nedenle ilçenin adı “Yenipazar” olarak kalmıştır.
    İlçe Kurtuluş Savaşı'nın simge kahramanlarından Yörük Ali Efe, pidesi ve “Sakin Şehir - Cittaslow” özelliği ile bilinmektedir.
Yenipazar’a gelirseniz ya da yolunuz yakınından geçerse (İzmir-Denizli karayolundan sadece 8 km içeride), mutlaka ama mutlaka, pidesini tadın. Yediğiniz pidelerin tadını uzun süre unutamayacaksınız. Mehmet YAŞİN’in deyimiyle  “Damak çatlatan bir lezzet”  Yenipazar’da nereye baksanız pide salonu görebilirsiniz.  Özellikle, Sümer Pide Salonu'nda, ortaya karışık derseniz;  önce peynirli pide, sonra  kıymalı pide ve yuvarlak pide ve en sonunda da tatlı niyetine tahinli pide masaya gelir. 
İlçede Yörük Ali Efe adına bir müze bulunmaktadır. Mezarı müzenin bahçesindedir. Evi Kültür Bakanlığı tarafından 2001 yılında müze haline getirilmiştir. Müzeyi her zaman rahatlıkla gezebilirsiniz..
“Sakin Şehir - Cittaslow” (İtalyanca Citta (Şehir) ile İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş)   unvanına sahip olabilmek için;  nüfusun 50 binden az olması, geleneksel yapıların korunması, trafiğin azaltılması, fast food dükkânları yerine yerel yemeklerin sunulduğu restoranların desteklenmesi, eski yapıların restore edilmesi, gürültü kirliliğinin engellenmesi, el sanatlarının korunması vb. gibi 70 kritere uymak gerekiyor. Sembolü ise doğanın acelesi en az canlılarından salyangozdur. İlçe bütün bu özellikleri taşıdığından dolayı ülkemizin sayılı sakin şehrinden biri  unvanına sahip bulunmaktadır. Diğerleri ise; Akyaka / Muğla, Taraklı /Sakarya, Gökçeada / Çanakkale, Şavşat / Artvin, Seferihisar / İzmir, Perşembe / Ordu, Yalvaç / Isparta, Vize /Kırklareli, Halfeti / Urfa
Yenipazar - Aydın arası 41 km.’dir.  İlçe merkezi, yaklaşık 8 km.lik bir yol ile, Aydın-Denizli-karayoluna bağlanmaktadır.   Yenipazar-Nazilli arası ise 16 km’dir.
Yenipazar meraklı gezginlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor.  Yolunuz bu bölgeye düşerse; bu küçük ve sevimli ilçede dolaşın, ilçenin merkezindeki rengarenk düzenlenmiş merdivenden tepeye çıkıp ilçeyi yukarıdan izleyin, lezzetli pidelerini tadın, müzesini gezin ve sokaklarında kaybolun (!) derim. 
  Ayrıca vaktiniz varsa ilçeye 3-4 km uzaklıktaki Donduran köyünün kulesini görebilirsiniz. Kulenin kesin yapım tarihi ( 1760 yılları olduğu yazılı kaynaklarda belirtilmekte ) belli değildir. 
Bütün bu güzellikler yanı başımızda ve bizi beklemektedir. 
Sakin Şehir Yenipazar – bu hafta sonu ailece - sizi bekliyor.
 
"Şu Dalma'dan Geçtin Mi (Yörük Ali)" 
 
Soğuk sular içtin mi
Efelerin içinde
Yörük Ali'yi seçtin mi
 
Hey gidinin efesi
Efesi efelerin efesi
 
Şu Dalma'nın çeşmesi
Ne hoş olur içmesi
Yörük de Ali'yi sorarsan
Efelerin seçmesi
 
Hey gidinin efesi
Efesi efelerin efesi
 
Cepkeninin kolları
Parıldıyor pulları
Yörük de Ali geliyor
Açıl Aydın yolları
 
Hey gidinin efesi
Efesi efelerin efesi
                             Yöre: Aydın/Nazilli 
 
                              Derleyen: Muzaffer Sarısözen (VELİ YALÇIN)
BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...     






 
Son Eklenen Haberler