Takip Et

/>

SON DAKİKA

Yönetmen Mesut Kara’dan Yeni Belgesel: “Kuşadalı Bir Yurttaş İsmail Dirim”

18 Mayıs 2018, Cuma 09:01

     


Sinema yazarı ve yönetmen Mesut Kara’nın 8 yıl aradan sonra çektiği “Kuşadalı Bir Yurttaş İsmail Dirim” adlı belgeselin ilk gösterimi, Kuşadası F.Özel Arabul Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Kuşadası’nın en eski turizmcilerinden hayırsever İsmail Dirim’in hayatını konu alan belgesel, yoğun ilgi gördü.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İsmail Dirim, oğlu Hilmi Dirim ve yakın çevresinin bulunduğu galaya, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Zekeriya Tünk, Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu ve Belediye Meclis Üyesi Ferah Sürekçi de katıldı. Edebiyat dünyasından çok sayıda yazarın da katıldığı galaya ilgi büyüktü.

 

Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu İstanbul’dan taşınarak Kuşadası’na yerleşen Mesut Kara, yönetmenliğini yaptığı belgesel için Denge’ye özel açıklamalarda bulundu. Mesut Kara, “8 yıldır Kuşadası’nda yaşıyorum. Kuşadası’na yerleşmeden önce kitaplar yazdım, yayınladım, belgeseller yaptım. 8 yıldır yazma işini sürdürmekle birlikte, belgesel çekmeye ara vermiştim. Tekrar belgesel çekebilmek çok heyecan verici” diyerek duygularını paylaştı.

 

İSMAİL DİRİM HAYIRSEVERLİĞİ İLE TANINIYOR

“Kuşadası’na yerleştiğim günlerde İsmail Dirim’i tanımıştım, çok ilgimi çekmişti. Sanatsever, hayırsever biriydi. Hakkında anılar dinledikçe çok daha fazlasını öğrendim” şeklinde konuşan Mesut Kara, belgeselini çektiği İsmail Dirim için sözlerine şöyle devam etti: “Babası Hilmi Bey Kuşadası’na ticareti ilk başlatan insanlardan biriymiş. İsmail Dirim de ilk turistik dükkânlardan birini açmış. Bakkalı varmış, değirmencilik, antikacılık ve eski eşya alım satımı yapmış. Para da kazanmış, kazandıkça çevresine de dağıtmaya başlamış. Öğrencilere burslar vermiş, yoksul öğrencileri okutmuş, çeşitli kurumlara bağışlarda bulunmuş. İyi bir gazete kitap okuru. Kuşadası’nda yapılan tüm sanat etkinliklerini takip edermiş.”

 

BELGESELİN PROJE DANIŞMANLIĞINI ARAŞTIRMACI YAZAR ETEM ORUÇ YAPTI

“Kuşadalı Bir Yurttaş İsmail Dirim” belgeselinin proje danışmanlığını ise araştırmacı yazar Etem Oruç yaptı. Mesut Kara, belgeseli yapmaya karar verdiği günlerde araştırmacı yazar Etem Oruç’un da İsmail Dirim’in anılarını yazdığını öğrenerek “Düşüncemi Etem Oruç’a açtım. Heyecanla karşıladı ve yolculuk başlamış oldu böylece. Bu yolculukta yazar arkadaşım Tümay Leblebici de asistanlığımı yaparak bize destek sundu” diye konuştu.

 

BELGESELİN BÜTÇESİ KEGEV’DEN

Belgeselin bütçesini ise Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı karşıladı. Mesut Kara, “Belgesele başladığımızda set giderlerini karşılayacak paramız yoktu. KEGEV’den masraflarımızı karşılayacak kadar küçük çaplı bir bütçe desteği aldık ve çekimlere başladık” dedi.

 

Yaşayan çınar olarak anılan ve huzurevinde kalan 93 yaşındaki İsmail Dirim için defalarca huzurevine gittiğini belirten Mesut Kara, belgeselde İsmail Dirim’in kendisine ve yakınında olan dostlarının konuşmalarına yer verdi.

 

İlk gösterimi KUAKMER’de yapılan belgesele, Kuşadalılar yoğun ilgi gösterdi. Belgeselin ardından ise toplu hatıra fotoğrafları çekildi. (BURÇİN İVREN)







 
Son Eklenen Haberler