Takip Et

SON DAKİKA

Afrodisias'ta Roma giysileri ile antik çağ canlandırıldı

18 Mayıs 2017, Perşembe 18:29

     


Müzelerin tanıtılması amacıyla, 18-24 Mayıs tarihlerinde kutlanan Müzeler Haftası, Afrodisias Müzesi’nde bu yıl ilk kez farkındalık yaratacak türden bir etkinlikle kutlandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Müzede görevli Arkeolog Umut Doğan ve 6 kişilik karşılama komitesinin antik çağları yansıtan Roma giysileri ile konukları karşılamasının ardından aynı kostümlerle sergiledikleri “Afrodisias Öyküleri” adlı drama oyunuyla Afrodisias’ta, 2 bin yıl öncesi canlandırılarak, geçmişten günümüze zaman yolculuğu yaptırdı. Son derece eğlenceli ve keyifli anlar yaşayan konuklar, bir süreliğine de olsa antik çağlara kısa bir yolculuk yaptı. Afrodisiaslı filozof Doğan, tarihi eserleri koruyun mesajı verdi.

ROMA GİYSİLERİ İLE KARŞILADILAR

Müze Müdürü Tenzile Uysal, Müdür Yardımcısı Yusuf Yılmaz, Arkeolog Umut Doğan ve Karacasu Belediyesi Kültür Evi’nde görevli usta öğretici Gülseren Tarakçılar’ın katkıları ile bu yıl farkındalık yaratacak bir kutlama programı düzenlendi. Ören yerinde kutlanması planlanan tören, havanın yağışlı olması münasebetiyle Afrodisias Müzesi Sevgi Gönül Sergi Salonu’nda heykellerin arasında kutlandı. Kapıda konukları bekleyen karşılama komitesinin antik çağların giysilerini yansıtan Roma kostümleri ile karşılaması sürpriz oldu. Törene katılan Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı, Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Karacasu Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Küpelioğlu, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, vatandaş ve öğrencilere “Hoş geldiniz” diyerek karşılayan komite, konukların da büyük dikkatini ve ilgisini çekmeye yetti.

ANTİK ÇAĞLARA ZAMAN YOLCULUĞU YAPTIRDILAR

Müze Müdürü Tenzile Uysal’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından tören, ADÜ Karacasu MYO öğrencileri günün anlam ve önemine uygun şiirlerini okudu. Temsili Roma giysileri giyen esin perileri Roma barış tacını Kaymakam Büyüknalçacı ile Başkan Büyükyapıcı’nın başına taktı. Daha sonra müze’de görevli Arkeolog Umut Doğan’ın yazıp sahnelediği, “Afrodisias Öyküleri” adlı drama oyunu sergilendi. Caus adındaki Afrodisiaslı bir filozofu canlandıran Arkeolog Doğan’ın sergilediği performans, profesyonel tiyatro oyuncularını aratmadı. Antonio adındaki aristokrat bir kadını canlandıran Gülseren Tarakçılar ve Gaia, Calimedes, Afrodisiaslı çocuklarla 3 esin perisinden oluşan 7 kişilik drama ekibi, geçmişten bugüne, yolu yanlışlıkla Afrodisas’a düşen bir gurubun zaman yolculuğunu sahneledi. Filozof Doğan, bir süre önce basılan “Afrodisias Öyküleri” adlı kitabında da anlattığı gibi antik çağlardan günümüze süregelen zaman yolculuğu izleyenlerden tam not aldı. Keyifle dramayı izleyen konuklar, dikkatleri Afrodisias’a çekerek daha çok turist ziyaret etmesi açısından bunun her zaman tekrarlanmasını istedi.

AFRODİSİASLI FİLOZOF; KORUYUN BUNLARI

Oyunun sonunda, konuklara bir de mesaj vermeyi ihmal etmeyen Doğan, "Tarihi eserleri koruyun" dedi. Hepimiz yurttaşız, diyen Doğan, “2 bin yıl öncesinden geldim. Koruyun bunları. Kabartmaları binlerce ustanın elinden geçti. Çok emek var burada. Heykellerin üzerindeki kabartmalarda yüzlerce kölelerin emeği, alın teri var. Emeğe saygı için ve gelecek kuşaklara bizi anlatmaları için koruyun bunları” dedi.

KAYMAKAM BÜYÜKNALÇACI HÜNERİNİ SERGİLEDİ

Öğrencilerin halk oyunları gösterileriyle sona eren programın ardından konuklara ADÜ Karacasu MYO'dan Karacasu Birlik müzik gurubunun çaldığı caz müziği eşliğinde kokteyl verildi. Bir köşede küçük bir seramik tezgahında çömlek işleyen ustaya, dikkatini çeken Kaymakam Büyüknalçacı, kollarını sıvadı, önlüğünü taktı geçti tezgah başına. ADÜ Karacasu MYO Mimari Dekoratif Sanatları Öğretim Görevlisi Kadri Ertürk’ün yardımları ile yaptığı çömlekle hünerini sergiledi. Kaymakam Büyüknalçacı çömlek yaparken, Başkan Büyükyapıcı ve beraberindekiler izledi. Son derece başarılı bir çalışma ortaya koyan Kaymakam Büyüknalçacı ve beraberindekilerin daha sonra Karacasu Vakfı’nın sanatçıları tarafından yapılıp müzede sergilenen resim sergisini gezmesi ile program sona erdi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler