Takip Et

SON DAKİKA

STALİN’İN DOĞDUĞU KENT : GORİ

18 Mart 2017, Cumartesi 10:12

     


Gori  Gürcistan'da küçük bir kent.  Kentin adı Gürcücede tepe anlamına gelmektedir.  Moğollar, Osmanlılar,Persler ve Ruslar yönetiminde bulundu. Gori'nin en önemli özelliği Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği liderlerinden Josef Stalin'in doğduğu yer olmasıdır. Sovyet döneminde endüstri merkezi iken, Sovyetlerin çözülmesinden sonra ekonomik olarak yoksullaşmış ve nüfusun çoğu kenti terk etmiştir. Kentin nüfusu 50 bin civarında bulunmaktadır. Başkent Tiflis’e 76 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tiflis’den Gori’ye dolmuşlar veya taksi ile gidilebilmektedir. Taksi ve dolmuşlar bize göre oldukça ucuzdur. Gürcistan Para birimi 'gel'dir. (Gürcistan Larisi).  1 lari, yaklaşık 1,5 liradır.
2008 yılında Rusya-Gürcistan Savaşı (Güney Osetya Savaşı olarak bilinmektedir.) sırasında Ruslar kenti bombalamış ve ele geçirmiştir.  

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Gori’de  gezilecek yerler ise; Stalin Müzesi, Stalin Caddesi, Savaş Müzesi ve Gori Kalesi’dir. 
Gori  gezmeyi sevenlerin –siyasi tarihe ilgi duyanların da- görmekten keyif alacakları bir yerdir.

 

YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜRLER 

Yavaş Yavaş Ölürler Yavaş yavaş ölürler Seyahat etmeyenler. Yavaş yavaş ölürler Okumayanlar, müzik dinlemeyenler, Vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar. Yavaş yavaş ölürler Alışkanlıklarına esir olanlar, Her gün aynı yolları yürüyenler, Ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler, Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile girmeyenler, Bir yabancı ile konuşmayanlar. Yavaş yavaş ölürler Heyecanlardan kaçınanlar, Tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı görmek istemekten kaçınanlar. Yavaş yavaş ölürler Aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler, Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar, Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına çıkmamış olanlar

Pablo Neruda ​

 

“ Ne gittim buradan ne sizlerle kaldım

Önümde, gecenin ucuna yolculuk eden sabah yıldızı

Arkamda dünya, hane halkı….”

Murathan Mungan     (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler