Takip Et

SON DAKİKA

Karacasu Belediyesi'nden Afrodisias belgeseli

11 Ağustos 2017, Cuma 18:14

     


Karacasu Belediyesi, UNESCO dünya mirası kalıcı listesine alınan Afrodisias antik kentinin tanıtımı için Türkçe ve İngilizce dilde belgesel hazırlattı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yönetmenliğini Barış Ümit Kaya’nın yaptığı 6 dakika süren “Afrodisias sizi çağırıyor” adlı tanıtım belgeselinin yapımcılığını İsmet Üçem, proje koordinatörlüğünü Erdem Noyan, Kurguda Tuğçe Sülün görev aldı. Belediye’nin sosyal medya hesabında paylaşılın belgesel filmi, kısa sürede izleme ve paylaşım rekoru kırdı.

“Afrodisias sizi çağırıyor” isimli belgeselde 1958 yılında Adnan Menderes tarafından açılışı yapılacak olan Kemer Barajı’na fotoğraf çekmek için giden fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in dönüş yolunda yolunu kaybetmesi ile bölgenin en heybetli antik kentlerinden biri olan Afrodisias’ı keşfetmesi ile başlayan serüven anlatılıyor.

Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’nun en önemli kentlerinden biri olan 1800’lü yıllardan beri batılı gezginler tarafından incelenen hatta 20 yüzyılın ilk yarısında kısa süreli kazılar yapılan Afrodisias Antik Kenti, Ara Güler’in çektiği fotoğraflarla tüm dünyaya tanıtıldı.

DÜNYA GEÇİCİ MİRASINDAN KALICI MİRASINA ALINDI

Karya medeniyetinin heykelciliğin başkenti olan Afrodisias, 2009 yılında UNESCO tarafından dünya geçici mirasına dahil edildi. UNESCO, 2017 yılı 41.dünya mirası toplantısında ise kentin en önemli özelliğinin varlık alanı içinde bulunan ocaklardan çıkartılan mermerlerden yerel okullarca işlenen heykeltıraşlık eserlerinin yayıldığı Akdeniz havzasında bıraktığı derin kültürel etki olduğunu belirterek Karacasu sınırları içinde bulunan bu eşsiz güzide antik kent, dünya mirası listesine alındı.

Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Karacasu sınırları içinde kalan Afrodisias Antik Kentinin, UNESCO dünya mirası kalıcı listesine alınması ile öneminin bir kat daha arttığını söyledi. Afrodisias antik kentinin yeteri kadar tanıtılamadığını dikkati çeken Başkan Büyükyapıcı, "Afrodisias Antik kentine gelen turistin yüzde 90'ı, yabancı turistten oluşuyor. Bu da yerli turistten çok yabancıların antik kenti daha iyi tanıdıklarını gösteriyor. Yerli turisti Afrodisias'a çekmek, iç turizmi harekete geçirmek için belgesel hazırlattık. Sosyal medyada çok ilgi gördü. Paylaşım rekoru kırıyor. Yabancı dilde hazırlattığımız İngilizce belgeseli de dış turizmde kullanmayı düşünüyoruz. Afrodisias dünya çapında tanıtılması ve daha çok ziyaretçi çekmesi için elimizden her ne geliyorsa yapmaya hazırız" dedi.

Afrodisias Antik kenti, incelikle işlenen heykeller, aşkın ve güzelliğin tanrıçasına adanmış bu kent artık antik dünyanın seslerini, bu güne daha fazla ulaştırmayı ve hikayelerini dinlemek üzere gelecek olan ziyaretçilerini bekliyor. (GÜLAY ÖZTEKİN)
HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler