Takip Et

SON DAKİKA

RUSYA’NIN KALBİ : MOSKOVA

10 Haziran 2017, Cumartesi 09:36

     


“Yeni bir dil konuşmak, yeni bir dünyanın ve kültürün kapılarını açmaktır.” 
                                                                                                       Frantz Fanon

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Moskova Rusya Federasyonu’nun başkentidir ve anayasada ülke statüsündedir. 
Moskova, Rusya’nın batı bölgesinde yer alır. Şehrin sınırlarını kabaca Moskova Çevreyolu’nun çizdiği 1050 km²'lik alanı kaplar. Siyasal konumuyla tarih boyunca önemli bir rol oynayan Moskova, halen ülkenin en büyük şehri ve önde gelen sanayi, kültür, bilim ve eğitim merkezidir.2014 verilerine göre nüfusu 12 milyon civarındadır. Dünya’nın en zengin ve en pahalı kentlerinden biridir. Dünyada en çok milyarderin Moskova’da yaşıdığı söylenmektedir.

Moskova, adını içinden geçen nehirden almıştır, nehrin adının neden Moskova olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Moskova tarihi ve kültürel zenginlikleri açısından dünyada sayılı ülkeler arasındadır. Burada hayat 24 saat aralıksız devam ediyor, sokaklar ışıl ışıl ve hareketlidir.

 

Moskova’da Gezilmesi Görülmesi Gereken Yerler:

Kremlin Sarayı : Kremlin Sarayı 12. yy’da yapılmıştır. Kremlin Rusça’da “Kale” anlamına gelmektedir. Burası aslında tek bir saray değil. Yaklaşık 28 hektar alana kurulmuş binalar kompleksi. İçersinde saray, katedral, kilise,müze ve senato binası vardır. Rusya Federasyonu devlet başkanının çalışma ofisi de buradadır. 1849’da inşa edilmiştir.
Kızıl Meydan:  Kızıl Meydan Moskova’yı ziyaret eden bütün turistlerin buluşma noktasıdır. Kızıl Meydan’da birbirinden güzel mimari yapıları bir arada görebilirsiniz. 15. yy’dan bu yana Kızıl Meydan, tarihiyle dünyanın en ünlü meydanlarından bir tanesidir. Kızıl Meydan’da Lenin’in mumyalı anıt mezarı, kubbeli Aziz Vasili Katedrali, Devlet Tarih Müzesi, GUM alışveriş merkezi vardır. Kızıl Meydan, yüzyıllardır Rusya’nın bütün tarihine tanıklık etmiştir. Çarlık Rusya döneminde büyük protestoler bu meydanda yapılırmış. Sovyetler Birliği döneminde ise, 1 Mayıs ve Ekim Devrimi yürüyüşleri burada yapılmıştır.
Lenin’in Mozolesi : Kızıl Meydan’daki anıt mezardır. Mozole’nin girişinin üstünde, 70 yıldır devlet başkanlarının resmi geçit ve merasim törenlerinde çıktıkları kürsü bulunmaktadır. 
Bolşoy Tiyatrosu : Dünyanın en meşhur tiyatrolarından biridir.  Bina, 1825 yılında yapılmıştır.
Aziz Vasili Katedrali : Kızıl Meydan’da bulunmaktadır. Rusya’nin simgelerinden biridir.
Kurtarıcı İsa Kilisesi : 1883 yılında Rus-Bizans tarzında yapılmıştır. 
Novodeviçi Manastırı ve Mezarlığı :UNESCO Kültür Mirası’dır. NazımHikmet’in mezarı burada bulunmaktadır. 
Moskova’nın Yüksek Binaları : 1947-1953 yılları arasında Stalin’in emriyle inşa edilmiş, birbirinin son derece yakın benzeri yedi adet binadır. Moskova Devlet Üniversitesi, Ukrayna Oteli, Leningrad Oteli, Dış İşleri Bakanlığı binası,bazı devlet yönetimine ait kurumların bulunduğu binalar ve konutlar olarak karşınıza çıkacaktır Moskova’nın çeşitli yerlerinde.
Moskova Metrosu : Metro mimari eser sayılmaktadır. Metroyu Moskova’nın en iyi mimarları şekillendirmiştir. 2. Dünya Savaşı zamanında metro, sığınak olarak kullanılmıştır. Moskova Metrosu’nda 11 hat üzerinde 160’dan fazla istasyon vardır.
Arbat Sokağı : Moskova’daki en eski sokaklardan birisidir. Kızıl Meydan kadar popüler bir yerdir. Burada hediyelik eşyalar, Rus el sanatını yansıtan eşyalar satılmakta, sokak müzisyenleri müzik yapmakta, ressamlar portreler çizmektedirler.
Zafer Parkı ve Zafer Anıtı : Sovyetler Birliği’nin 2.Dünya Savaşı’ndaki zaferinin anısına açılmış bir parktır. Parkın hemen yanında yer alan Park Pobedy metro istasyonu, 97 metre derinlikle dünyanın en derin metro istasyonudur.
Moskova Devlet Üniversitesi : Lenin Tepesi üzerinde inşa edilen bina 240 m. yüksekliğindedir. Bu binanın kulesi, yedi yapı içinde en yüksek kule olma özelliğini taşımaktadır. Moskova Devlet Üniversitesi , çeşitli ülkelerden gelen on binlerce öğrenciyi bünyesinde toplamıştır ve Moskova’nın en büyük üniversitesidir. Üniversitenin bahçelerinin de bulunduğu Serçe (Lenin) Tepesi muhteşem bir panoramik görüntüye sahiptir. Buradan tüm Moskova’yı izlemenin keyfini yaşamanızı öneririm.
GUM Alışveriş Merkezi :Kızıl Meydan’da bulunmaktadır.GUM’un zarif iç dizaynı, ortasında fıskıyeli bir havuza paralel 3 katlı ve3koridordan oluşmaktadır.Tavanı camdan oluşmaktadır.
Saraydaki Çar Topu : Bu, dünyadaki en büyük çaplı toptur. Topun uzunluğu 5,34 m., çapı 890 mm., namlu kalınlığı 15 cm., ağırlığı 40 tondur.

 

MOSKOVA

uzaktan
yukarıdan
her yer aynı görünür
sadece
derinden ince bakmayı bilenler
farkeder farkları
özellikle şairler
şair ruhu taşıyanlar
renkler oluşumlar ve şekiller
çıkarır ortaya her yerin özelliklerini
işte mayakovski meydanı
şairin erkeksi adaleli heykeli
ve onun heybetli görüntüsü altında
bir kadın oturmakta
ısırmakta
kara ekmegi
çiğnemeye çalışmakta zorlukla
artıkları durmadan tükürmekte eline
önündeki uyduruk eski çantada
satmaya çalıştıgı bir kaç ıvır zıvır
belki de son anamalı
babuşka rusyası
bir çiğnemlik ot gibi çiğniyor tarihini
kadının tükürüğü
çıkmaz boyayla boyuyor elini
çaykovski gösteri merkezinde
kugu gölü sahnelenmekte
ince tiz mutlu notalar
yavaş yavaş donuk umutlara düşlere dönüşüyor
ancak anayolda seyreden arabaların gürültüleri
acının feryatlarını örtüp bastırıyor
birden canlanıyor heykel
öne egiliyor kadının alnına dokunmak için
ve okşuyor kadının 
darmadagın 
aç ve kırlaşmış saçlarını
etraftaki gökyüzü çizgisi
kadının saçları gibi
sarmış şehrin her tarafını
gökyüzü sanki ağlamakta
sersefil darmadagın


K.AYYAPPA PANIKER
Türkçesi..Metin ŞAHİN (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler