Takip Et

SON DAKİKA

İNSANLIĞIN ORTAK MİRASLARINDAN : AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ

6 Mayıs 2017, Cumartesi 07:00

     


“Atalarının nasıl yaşadıklarını merak ediyorsan müzeleri dolaşmalısın”

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Arkeoloji Müzesi 2012 yılının Ağustos ayında  - yeni yerinde-  ziyarete açılmıştır.
Aydın il sınırları içerisinde yapılan kazılar sonucu açığa çıkan eserlerin sergilenmesi için planlanan Aydın Arkeoloji Müzesi, Aydın-Denizli karayolu üzerinde 15 bin 769 metrekare alan üzerine kurulmuştur. Teşhir salonları, depolar, laboratuvarlar, kütüphane, çocuk etkinlik bölümü, konferans salonu ve geçici sergileme alanları ile diğer hizmet birimlerinin yer aldığı bina, bodrum-zemin-kat olarak inşa edilmiştir. Bahçe düzenlemesinde ise müze sorumluluk alanında bulunan antik kentlerden gelen taş eserler sergilenmektedir. Müzenin personel ve ziyaretçiler için oldukça geniş otopark alanı bulunmaktadır.
 Müzede ; Tepecik Höyük, Arkaik Panionion, Kaıkalesi, Alabanda, Tralleis, Magnesia, Nysa, Mozaik, Taş Eserler, Sikke ve Kurtarma Kazı bölümleri bulunmaktadır.
Aydın Arkeoloji Müzesi giriş bölümünde toplu olarak müzeyi ziyaret eden gruplara 15 dakikalık müze ve ören yerleri ile ilgili sunumun yanı sıra, müze teşhir salonlarında bulunan televizyon ekranlarından 5 dakikalık tanıtımlar yapılmaktadır.
Aydın Arkeoloji Müzesi sizleri bekliyor.

Adres :  Ilıcabaşı Mh. Müze Bulvari / EFELER

ARKEOLOJİ (Yunanca arkhaio "eski" ve logos "bilim"), insanın geçmişini, geride bıraktığı maddi kültür belgelerine dayanarak inceleyen bilim dalı. Maddi kültür belgesi, uygarlık tarihinin başlangıcından, yani insanoğlunun ilk aleti yarattığı andan bu güne değin, gene insanın yaptığı ya da doğada bulduğu biçimi ile kendi gereksinmeleri için kullandığı nesnelerin tümüdür. Örneğin ilk aletler, en eski evler, tapınaklar, çanak çömlek kalıntıları, taş boncuklar, pişmiş toprak heykelcikler, ocaklar, ocaklarda bulunan yanmış kömürler, küller, etleri sıyrılıp atılmış hayvan kemikleri maddi kültür belgelerini oluşturur. Arkeolojide bunlara "kalıntı" adı da verilir. Yüzey araştırması ya da kazı sonucu ortaya çıkarılanlar da daha çok "buluntu" olarak adlandırılırlar.


Aydın Arkeoloji Müzesi'nin girişinde Tralleisli Seikilios’un eşinin mezar taşına yazdırdığı ve dünyanın en eski yazılı ilk şiiri ziyaretçileri karşılamaktadır:

Yaşadığın müddetçe dertsiz tasasız ol
Hiçbir şeyin seni üzmesine izin verme
Hayat çok kısa
Ve zaman her şeye gebedir. (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler