Takip Et

SON DAKİKA

‘Bozdoğan Sobası’ teknolojiye direniyor

30 Kasım 2015, Pazartesi 09:58

     


Türkiye'nin birçok yerinde aranan ve rahatça satılan Bozdoğan sobası, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Soba ustası Mehmet Kahveci, seri üretime geçemedikleri için bu markanın yok olup gitmesinden korktuklarını açıkladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Türkiye'nin her yerinde aranan ve rahatça satılan “Bozdoğan Sobası” aslında bir marka. Bu marka, teknolojiye karşı direniyor. Her geçen gün satışların azaldığını söyleyen soba ustası ve işletmeci Mehmet Kahveci (64), vatandaşların kovalı kömür sobasına yöneldiğini söyledi.

1977 yılında bu yana sobacılık yaptığını söyleyen Mehmet Kahveci, “Bu mesleği Cevat Korkmaz ve İsmail ustadan öğrendim. Eskiden Bozdoğan sobaları sadece burada yapılırdı. Şimdi Türkiye’nin her yerinde farklı isimle yapılıyor. Bu mesleği burada geliştiremedik. Kütahya’nın Simav İlçesinde bir firma var. Onlar bu işte seri üretime geçti ve firmada 40 kişi çalışıyor. Biz seri üretime geçemediğimiz için yanımda 3 kişi çalışıyor. Yanımızdaki çalışanlar bunun parçalarını, yapılışını başka yere transfer etti. Eskiden çok soba satıyorduk. Ama şimdi satışlarımız azaldı.” dedi.

‘Bozdoğan Sobası’ adının ataları tarafında konulduğunu söyleyen Kahveci, “Atalarımız hem ilçenin adının duyurulması için ürettikleri sobaları satarken 'Bozdoğan Sobaları' ismiyle satmışlar. Bizler de ürettiğimiz sobaları o isimle ve kendi markamızla satıyoruz” diye konuştu.

“KAHVELERE PARASIZ SOBA KURARDIK”

Bozdoğan sobalarını daha iyi pazarlamak için gittikleri birçok kahvehaneye ücretsiz soba kurduklarını söyleyen soba ustası Mehmet Kahveci, “Soba satmak için gittiğimiz il ve ilçelerde bulunan kahvehanelerde parasız soba kurardık. Daha sonra buralara soba satardık. Artık o satışların hiç biri kalmadı” dedi.

Bozdoğan Sobası’nın saçtan yapıldığını söyleyen Kahveci, “Yıllarca biz bu işi az kazançla yaptık. Şimdi ise, kazancımız daha da azaldı. Çünkü elimizde bir pazar kalmadı. Bu meslek yok olmaya yüz tuttu. Bu işi kendi işyerimde benden sonra devam ettirecek kişi sayısı bir kişiden öteye gitmez. Biz bu ürettiğimiz sobaları Aydın ve Muğla’nın ilçelerine ve mahallelerine aracımıza yükler pazarda pazar koşardık. Şimdi bizim yaptığımızın hiç birini kimse yapmıyor. Yanımızda çalışacak çırak bile bulamıyoruz” diye konuştu.

Kahveci, günde bir kişi eğer iyi çalışırsa 5-10 arasında soba yapabileceğini de sözlerine ekledi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler