Takip Et

SON DAKİKA

"Odalarımız eğitim merkezi olacak"

30 Eylül 2020, Çarşamba 19:11

     


Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, tvDEN'de yayınlanan Mehmet Aydın'ın sunduğu Z Raporu'na canlı bağlantıyla konuk oldu. Yenice, "AB ile imzalanan proje 236 bin Euro'luk proje" dedi.

Önemli bir projeye imza attıklarını söyleyen Aykut Yenice, "Avrupa Birliği (AB) projesi VOC-Test imzaları atıldı. Kasım itibariyle Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu'na bağlı odalar bundan böyle sektörle ilgili eğitim merkezi olacak. Mesleki yeterlilik kurumunun belgelendirme merkezi olacağız. Ankara'da da bir merkezi hayata geçirmek için çaba içerisindeyiz. Destek istiyoruz. Türkiye'nin en büyük eğitim merkezini Ankara'da kuracağız. Mesleki Yeterlilik Kurumu kuruldu biliyorsunuz. Zorunlu meslekler getirildi. Bu mesleklerin ustalık belgelerini kuruluşlar veriyor. Bizim sektörün meslekleri zorunlu meslekler değil ama bunu belgelendirmek için bir takım merkezler var. Bunları yapan özel şirketlerdi. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu olarak Avrupa Birliği ile imzalanan proje 236 bin Euro'luk bir proje. Mart ayında bu proje bitmişti ama pandemi girdi araya. Biz eğitime bilime son derece önem vermeye çalışıyoruz. Genel merkezimiz Ankara'da olacak. İllerimizdeki tüm odalarımızı da birer şube gibi kullanacağız. İldeki odamızın eğitim merkezine dönüşmesini sağlayacağız. Türkiye genelinde 81 ilimizde 104 odamız var. Bunların 49'u pastacılar odası, geri kalanı lokantacılar odası. Europass mührü olacak ve bu belge Avrupa'nın her yerinde rahatlıkla kullanılabilecek. Bu mühür ömür boyu elimizde olacak. Devam edebilecek bir merkezi gelecek nesile bırakacağız. Binlerce insana belge vereceğiz diye düşünüyorum" dedi.

"KAPALI İŞLETMELER PERİŞAN HALDE

İşletmelerin aylardır kapalı olduğunu söyleyen Yenice, "Birahane, bar, gece kulübü ve pavyon niteliğindeki müzikholler kapalı. 7 aydır işletme kapalı olması zor durumda bıraktı. Bu kişilerin evleri var çocukları var. Yaşamsal değerleri var. Pandemi etkiledi ancak bir insanın dükkanını kapattığımız zaman başka imkanlar sunmazsak binlerce insanın istihdam olduğu iş yerleri kapanınca işsizler ordusu çoğalacak. Aydın'dan örnek verecek olursak Ali Ongan var birahane işletiyor. Birahanenin yanında içkili restoran olarak dükkanını çalıştırıyor. Aynı zamanda Aydın Lokantacılar Odası Başkanı. Birahane ruhsatı olduğu için işletmesini açamıyor. İçkili restoranlar çalışıyor. Birahaneler çalışmıyor. Birahanenin mahsuru mu var? Birahaneden içkili lokantaya döneceksin densin. İnsanlara bir yol gösterilmek zorunda. Esnaflar için yeni ötelemeler ve yapılandırmaların gelmesini bekliyoruz. Zor bir süreç ve ayakta kalmamız gerekiyor. Hipermarketler kırtasiye malzemesi satıyor. Bunlara dur demek lazım. Esnafın üstünde baskı unsuru olmaması lazım. Üniversitelerin açılmaması da esnafı olumsuz etkiliyor. Kantinciler perişan durumda. Konfederasyon başkanının Külliye'de kapıda bekleyip esnafın sorununu söylemesi lazım. Aylardır işletmeler kapalı. Konfederasyon başkanı arayıp da ne derdiniz var diye sormadı. Düğünler iptal oldu. Pastacısı, çiçekçisi, hediyelik eşyacısı, kuyumcusu, gelinlikçisi, bir sürü sektör perişan oldu. Düğünleri bu hale getiren sokak düğünleri. Sokaklarda halay çekildi. Pozitif olan bir teyze düğün iptal olmasın diye kimseye söylememiş de herkesle tokalaşmış. Bu durumlardan dolayı esnaf perişan oluyor" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler