Takip Et

SON DAKİKA

"Kişisel Verilerin Korunması Kanunu sürekli önümüze çıkacak"

29 Eylül 2020, Salı 13:59

     


İzmir Barosu Avukatlarından Adife Gül Evren, tvDEN'de yayınlanan Mehmet Aydın'ın sunduğu Z Raporu'nun konuğu oldu. Programda Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun getirdiği hak ve yükümlülükler tüm yönleriyle konuşuldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında hak ve yükümlülükleri açıklayan Avukat Adife Gül Evren, "Gelişen teknoloji ve serbest piyasa ekonomisi ile birlikte, bireyleri birbirinden ayırt etmeye yönelik kişisel verilerin toplanması, her kesimden iş faaliyetlerinin ve rekabet süreçlerinin yürütülmesi noktasında ciddi önem arz etmektedir. Öyle ki; adımız, soyadımız, adresimiz, iletişim bilgilerimiz ve hatta özel nitelikte sayılan sağlık, din, ırk, felsefi inanç gibi özel verilerimizin dahi kimler tarafından ne amaçla işlendiğini ve saklandığını bilemeyecek ve denetleyemeyecek durumdaydık. İşte bu veri kirliliğinin önüne geçilmesi bakımından, 2016 yılında, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlüğe girmiş, devam eden yıllarda da bu kanuna dayanan yönetmelikler, tebliğler ve rehberler yayınlanmış ve şu anda faaliyetlerine aktif olarak devam eden Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Kurulu kurulmuştur" dedi.

"SUÇ SAYILAN EYLEMLERDEN KAÇINILMALI"

Evren, "Hem kişisel verileri işlenen gerçek kişilerin hem de kişisel verileri işleyen veri sorumlularının, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda yer alan hak ve yükümlülükleri bilmeleri son derece elzemdir. Zira kişisel verisi işlenen vatandaşlarımızın bu kanuna göre oldukça güçlü hakları bulunmakta olup, veri kirliliğinin ve hukuka aykırılıkların önüne geçebilmek bakımından, bu hakların etkin olarak kullanılabilmesi gerekmektedir. Yine aynı şekilde kişisel veri işleyen veri sorumlularının kendilerine yüklenen sorumluluğun farkında olarak, Türk Ceza Kanunu kapsamında suç sayılan eylemleri icra etmekten kaçınmaları ve yüksek meblağlı idari para cezalarının muhatabı olmamaları bakımından kanundan doğan yükümlülüklerini bilmelerini gerekmektedir" dedi.

"YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEYENLERE

PARA CEZASI VERİLEBİLECEK

Evren, "Kişisel veri işleyen, veri sorumlularının yükümlülükleri nelerdir? Bu soruya, genel başlıklar halinde cevap vermek mümkünse de, bu yükümlülüklere uyum sağlamak için veri sorumlularınca detaylı olarak hukuki ve teknik çalışmaların yürütülmesi gerektiğinin altını çizmek gerekir. Aydınlatma Yükümlülüğü'nü yerine getirmeyenler için 5 bin TL'den, 100 bin TL'ye kadar para cezası verilebiliyor. Veri Güvenliğini Sağlama Yükümlülüğü'nü yerine getirmeyenler için 15 bin TL'den, 1 Milyon TL'ye kadar para cezası verilebiliyor. Veri Sorumluları Siciline Kayıt Yükümlülüğü, İlgili Kişiler Tarafından Yapılan Başvuruların Cevaplanması Yükümlülüğü, Kurul Kararlarının Yerine Getirilmesi Yükümlülüğü, bu yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından 20 bin TL'den, 1 Milyon TL'ye kadar, idari para cezası verilebilmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi, aktarılması, elde edilmesi ve yok edilmemesi Türk Ceza Kanunu 135-138 maddesi uyarınca suç sayılmakta olup hapis cezasını gerektirmektedir" dedi.

Avukat Evren yükümlülükleri şu şekilde açıkladı:

AYDINLATMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?

Kişisel verilerin kim tarafından, hangi amaç ve hukuki sebeplere dayanarak, hangi yöntemlerle işlendiğine, işlenen verilerin kimlere, hangi amaç ve hukuki sebebe dayanarak aktarıldığına ve kişisel verisi işlenen kişilerin kullanabilecekleri haklara dair açıklayıcı ve net bilgiler verme yükümlülüğüdür. İlgili kişilerin talebine bağlı değildir, her durumda bu yükümlülük yerine getirilmelidir ve yerine getirildiğinin ispatı veri sorumluları üzerindedir.

VERİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?

Kişisel veri işleyen veri sorumlularının işledikleri verilerin güvenliğini sağlamak açısından almaları gereken tedbirlere yönelik yükümlülüktür. Bu tedbirler çalışanların eğitilmesi, çalışanlarla ve iş ortaklarıyla birtakım gizlilik sözleşmelerinin imzalanması, işletme içinde kişisel verilerin işlenmesinin ve paylaşılmasının belli kurallara bağlanması, kuralların ihlali halinde bir takım disiplin yaptırımlarının öngörülmesi gibi idari tedbirler ve siber güvenliğin sağlanması, bir takım şifreleme ve loglama sistemlerinin öngörülmesi, belirli aralıklarla şifre değişikliklerinin yapılması, kullanılan yazılımların güncel tutulması, antivirüs ve antispam programlarının kullanılması gibi teknik tedbirler olabilir.

VERİ SORUMLULARI SİCİLİNE KAYIT YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?

50’den fazla çalışanı bulunan, 50’den fazla çalışanı olmasa dahi yıllık mali bilançosu 25 milyon TL üzerinde olan yahut ana faaliyeti özel nitelikli kişisel veri işlemek olan veri sorumlularının ‘VERBİS’ olarak adlandırılan veri sicil sistemine kayıt olmaları gerekmektedir. Sicile kayıtla yükümlü olan veri sorumluları ayrıca kişisel veri işleme envanteri ve kişisel veri saklama ve imha politikası hazırlamakla da yükümlüdür.

İLGİLİ KİŞİLER TARAFINDAN YAPILAN BAŞVURULARIN

CEVAPLANMASI YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?

İlgili kişilerin haklarını kullanmak üzere başvuru yapmaları halinde bu başvuruların cevaplanması gerektiğine dair yükümlülüktür. Başvurular en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırmalı ve sonuçtan ilgili kişiler haberdar edilmelidir. Başvurudaki talebin kabul edilmesi hâlinde, veri sorumlusunca talebin gereği en kısa sürede yerine getirilmeli ve ilgili kişiye bilgi verilmelidir. Talebin reddi halinde ise ilgili kişiler otuz ve her hâlde başvuru tarihinden itibaren altmış gün içinde Kişisel Verileri Koruma Kuruluna şikâyette bulunabileceklerdir.

KURUL KARARLARININ YERİNE GETİRİLMESİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?

Kişisel Verilerin Korunması Kurulu şikayet veya re’sen inceleme yahut denetleme üzerine veri sorumluları hakkında bir takım kararlar verebilmektedir. Verilen bu kararların veri sorumlularınca en geç 30 gün içinde yerine getirilmesine dair yükümlülüktür"

"UZMAN AVUKATLARDAN DESTEK ALINMALI"

Evren, "6698 sayılı Kanun ve dayanak mevzuatı gerek kişisel verisi işlenen ilgili kişilerce gerekse kişisel veri işleyen veri sorumlularınca dikkate alınması gereken düzenlemeler içermektedir. Bu kapsamda, Kişisel Verileri Koruma Kurulu aktif olarak denetim faaliyetlerine devam etmekte ve hepimizi ilgilendiren güncel kararlar vererek kişisel verilerin korunması noktasında kalıcı bir kültür oluşturmaya çalışmaktadır. Oluşturulmaya çalışılan kalıcı kültürü anlamak ve bu konuda bilinçlenmek noktasında, kanuna uyum çalışması yürütmesi gereken veri sorumlularının ve haklarını öğrenmek isteyen gerçek kişilerin bu alanda uzman avukatlardan hukuki destek almaları tavsiye etmek uygun olacaktır" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler