Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlılar asırlık geleneği sürdürüyor

29 Haziran 2017, Perşembe 08:30

     


Koçarlı’da hayırsever vatandaşlar tarafından yol kenarlarına konulan küp ve testi sebiller yolcuların su ihtiyacını karşılıyor. Osmanlı zamanında kervan geçiş güzergahlarına belirli aralıklarla konulan toprak su kapları günümüzde de Aydın’ın birçok ilçesinde sürdürülüyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Koçarlı’ya bağlı Kızılcabölük, Mersinbelen ve Gaffarlar Mahallesinde yaşayan vatandaşlar imece usulü su hayratlarını sürdürüyor. Yolcular yol üzerindeki sebillerde durarak testi ve küplerden soğuk sularını içip yollarına devam ediyor. Yüzyıllardır süre gelen gelenekte küp ve testilerdeki su tükendikçe vatandaşlar tarafından doldurulup insanların kullanımına sunuluyor.

 

GELENEK KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARILIYOR

Sebil hayratlarının suyun kıt olduğu ve mahalleye uzak olan yerlere yapıldığını söyleyen Mersinbelen Mahallesi'nde yaşayan Salih Kurt, “Testide ve küpte su geleneğinin geçmişi çok eski zamanlara dayanıyor. Yıllardır deden, toruna geçiyor. Özellikle yaz aylarında su hayrı yapmak isteyen vatandaşlar musluk yaptırıyor. Muslukların bulunduğu yerlerde elektrik olmaması deneniyle, suyu soğuk tutmak için testi ve küpler kullanılıyor. İsteyen herkes bu testilere su koyup hayra dahil oluyor. Günümüzde bu gelenek azalmaya başlasa da hayırsever vatandaşlar geleneği devam ettiriyor” dedi. (HAKAN AKIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler