Takip Et

SON DAKİKA

Özer; Aydın'da kooperatifleri zor günler bekliyor

28 Kasım 2016, Pazartesi 09:00

     


S.S. 131 Nolu Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, devletin Türkiye'deki 13 tarımsal birliğinin devlete olan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredi faizlerini sildiğini ve bu 13 birlikten 12'sinin kendilerine bağlı bulunan kooperatiflere yansıttığını belirterek, pamuk birliğinin bunu kendilerine yansıtmadığını ve bu nedenle Aydın'daki kooperifleri zor günler beklediğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bağlı bulundukları pamuk birliğinin pamuk alıp satma gibi bir faaliyetinin olmadığını ve ana sözleşmedeki görevlerini yerine getirmediğini belirten S.S. 131 Nolu Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, "Yeni sözleşme gereği 2014 yılından itibaren Türkiye’de 13 tarımsal birlik kaldı. Bu 13 birliğin 12'si sözleşme gereği fon hesabındaki DFİF kredi faizlerini sildi. Ancak bizim bağlı bulunduğumuz pamuk birliği, bu kredi faizlerini silmemektedir. Neden olarak ise birliğin bilançosunun bozulacak olması olduğu öne sürülmektedir. Devletin kredi faizlerinden pamuk birliğine isabet eden kısmı olan 125 milyon liranın silindiğinde birliğin bilançosunda hiçbir bozulma olmayacaktır" dedi.

Aydın bölgesinde pamuğun ön planda olduğu Söke, Koçarlı ve Nazilli ilçelerindeki Tariş Kooperatif yöneticileri ile birlikte hareket ederek, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve Mustafa Savaş ile görüşme yaptıklarını ifade eden Özer, kooperatifin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulabilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan kendilerine yardımda bulunmalarını istediklerini bildirdi.

“KOOPERATİFLER BU YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAZ”

S.S. 131 Nolu Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, "Kooperatiflere ürün alım satımı dışında bir sürü borç çıkarıyorlar. İnşallah devletin bu konuya bir çare bulacağı ümidindeyiz. Gerekirse pamuk birliğine geçici yönetim atanarak, kooperatifleri içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmalarını istiyoruz. Çünkü bizi bundan sonra daha zor günler bekliyor. Pamuk birliğinin kooperatiflerin üzerinden elini çekmesi temennimizdir" diye konuştu. Pamuk birliğinin 4 yıldan bu yana hiç pamuk almadığını ifade eden Özer, şunları söyledi: "Bizlerin üzerinden idamesini sürdürerek ek ödeme yükümlülüğü, sermaye taksidi adı altında gelir elde etmek istemektedir. Kooperatifler, bu yükün altından kalkamazlar. İş böyle olunca da sıkıntı üreticilere ve ortaklara yansıyacaktır. Pamuk birliği içinde bulunduğu zor duruma kooperatifleri de ortak etmiştir ve geleceğimizi karantina altına almıştır. Pamuk birliği, ürün alım satımından doğan borçları diğer birliklerin yaptığı gibi kredilerin faizlerinden silinen kadar bünyesine çekmek zorundadır. Bunu da bilerek ve kasten yapmamaktadırlar. Amaçları kooperatifleri ellerinin altında demokrasi kılıncı gibi tutmaktır. Kooperatifleri zor durumda ve zan altında bırakmaktadır.”

“SATACAK YERİMİZ KALMADI”

S.S. 131 Nolu Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, pamuğun bölgede sürdürülebilirliğini sağlaması için Tariş'in içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkması gerektiğini söyledi. Tariş'in elinde bulundurduğu arazileri satarak ayakta kalmaya çalıştığını kaydeden Özer, "Geldiğimiz noktada birliğimizin elinde satacağı bir yer kalmadığı için kendisine yeni kaynaklar yaratmak zorundadır. Bizde bunun gereğinin yapılması için ortaklarımızı ve üreticilerimizi 30 Kasım günü yapılacak olan mali genel kurula katılmalarını istiyorum. Kooperatiflerimize sahip çıkalım. Çünkü burada pamuğun geleceği çok önemlidir. 4 yıldan beri de Aydın’da bulunan kooperatiflerine pamuk birliği üzerine düşen görevi yapmaktadır. Çok zor durumda kalıyoruz” ifadesini kullandı. (BURHAN CEYHAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler