Takip Et

SON DAKİKA

Demiri dövecek usta yetişmiyor

28 Kasım 2015, Cumartesi 10:00

     


Karacasu sanayisinin her köşesinden örs sesleri yükseliyor. Usta çırak esasına dayanan demircilik bu günlerde çırak sıkıntısı çekiyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Karacasu’da demircilerin giderek azaldığını belirten 32 yıllık demir ustası İbrahim Akarca, “Ben mesleğe 13 yaşında çırak olarak başladım. Çekici aldığım günden beri hiç bırakmadım. Ateşin sıcaklığı demirin çınlamalarıyla geçti ömrüm. Antik dönemlere kadar uzanan demircilik faaliyeti ile bugün itibariyle tarım aletleri, bıçak, nacak, balta ve hediyelik eşya üretimi yapıyoruz. Bizim zamanımızda bir dükkanda 3 çırak çalışırdı. 12 yıllık eğitim sistemi yüzünden artık çırak yetiştiremiyoruz. Sıcak demircilik tek başına yapılacak bir meslek değil. Usta çırağa mahkum bir meslek” dedi.

ÇIRAK İHTİYACINI STAJYERLER KAPATIYOR

Çırak ihtiyacını metal teknolojileri öğrencileriyle sağladıklarını ifade eden Akarca, şöyle konuştu:

“İlçemizde bulunan meslek lisesinde okuyan 12 öğrencinin stajyerlik yapması dışında kimsenin çırağı yok. Sanayide mesleği devam ettirecek kimse yetişmiyor. Bir şey yapmak için mutlaka iki kişi olmak gerekiyor. Son yıllarda ilçemizde bu meslekte çalışacak hiç çırak yetişmedi. Bu nedenle gelen siparişlerin bir bölümünü geri çeviriyoruz. Gücümüz yettiğince bu mesleği sürdüreceğim. Yetkililerden sıcak demircilik sektörünün gelişmesi ve eleman açığının giderilmesi için destek bekliyoruz.” (HAKAN AKIN)







 
Son Eklenen Haberler