Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlılara 500 yıldır hizmet veriyor

28 Haziran 2017, Çarşamba 08:30

     


Efeler Köprülü Mahalle’de, Osmanlı döneminden kalan Üveys Paşa Camisi, yaklaşık 500 yıldır Aydınlılara hizmet veriyor. İnanç-Kültür turizmi açısından önemli olan Üveys Paşa camisi, Aydın’ın en eski camisi özelliğini taşıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Üveys Paşa Camisi, 1568'de Mısır Beylerbeyi Üveys Paşa tarafından yaptırılmış. Osmanlı döneminin Aydın’daki en eski eserlerinden bir olan cami, hizmete devam ederken Yaz Kur’an Kursu’nda da birçok öğrenciyi ağırlıyor. Tarihinde, birçok badire atlattığını söyleyen İmam Yüksel Güler, “Kadı Muhiddin Efendi’nin oğlu Üveys Paşa tarafından yaptırılan cami, 1899 yılında yaşanan büyük depremde hasar görmüş ve 3 yıl sonra Sökeli Mimar Halil Paşa tarafından onarılmış. Yunan işgali sırasında yakılıp tahrip edildikten sonra 1947'de restore edilmiştir. Cami yaklaşık 500 yıldan bu yana hizmet veriyor” dedi.

İŞGAL SIRASINDA YAKILDI

Osmanlı mimarisine uygun inşa edildiğini belirten İmam Güler, “Cami, depremde ve işgal sırasında tahrip olmuş; mihrabı, minberi ve cepheleri yıpranmıştır. Yapının süslemeleri sadedir, belki de yangın sırasında birçok süsleme zarar görmüş olabilir. Mihrabı değiştirilmemiş; ancak kırıklar betonla doldurulmuştur. Cephelerin alt seviyesinde mermer söveli ve dikdörtgen şekilli pencereler vardır. Üst kısımları sivri hafifletme kemerleriyle hareketlendirilmiştir. Üst seviyedeki pencereler dikdörtgen çökertmeler içine yerleştirilmiştir ve sivri kemerlidirler. Güney cephede pencereler dikkati çeker. Son cemaat yerinin üzeri kubbelerle örtülüdür. Camimizin girişindeki kitabesi orijinalliğini korumaktadır” diye konuştu. Caminin bahçesinde Üveys Paşa’nın babasına ait olduğu düşülen mezarın olduğunu kaydeden Güler, “Mezar deprem esnasında zarar görmüş ve zarar gören kısımları aslına uygun olarak yeniden onarılmıştır” ifadelerini kullandı.

Kadı Muhiddin Efendi’nin diğer iki oğlunun da Aydın’a cami yaptırdığını anlatan Güler, sözlerine şöyle devam etti: “Ramazan Paşa ve Hasan Çelebi’de Aydın’a Ramazan Paşa Camisini ve Eski Yeni Camiyi kazandırmıştır. Ayrıyeten bu ailenin Aydın’a ilk suyu getirdiği de söyleniyor. Üveys Paşa Aydın’dan sonra İstanbul’a gidiyor. İstanbul’da da Hoca Paşa Camisini yaptırdıktan sonra öldüğü söyleniyor”

Üveys Paşa Camisi, Aydın İl Müftülüğü'nün gençlere yönelik çalışmalarından dolayı pilot cami seçildiğini belirten Yüksel Güler, tarihe tanıklık eden camiye herkesi davet etti. (ÖZGE SÖNMEZ)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler