Takip Et

SON DAKİKA

"Sepetin içindeki ürün uzun ömürlü oluyor"

28 Şubat 2020, Cuma 15:22

     


İncirliova'nın Arpadere Mahallesi'nde yaşayan Durmuş Ali Can (57), 40 yıldır sepetçilik yapıyor. Sepetçiliğin önemli bir zanaat olduğunu fakat, sepetlere talebin düşük olduğunu belirten Can, ürünlerin uzun ömürlü olması için hayıttan yapılan sepetlerde saklanması gerektiğini söyledi.

Arpadere Mahallesi'nde babasından öğrendiği sepetçilik mesleğini 40 yıldır devam ettiren Durmuş Ali Can, sepetçiliğin önemli bir zanaat olduğunu, fakat yeni neslin bu mesleğe ilgi duymadığını belirtti. Dere kenarlarından toplanan hayıtlarla sepetin örüldüğünü dile getiren Can, "Sepetçilik dikkatli bir el işçiliği istiyor. Toplanan hayıtları bıçakla düzenliyor, ardından önce dip kısmını sık olacak şekilde sonra da kenarlarını örüyoruz" dedi.

Plastik kaplar ve poşetler nedeniyle sepete talebin azaldığını ifade eden Can, "Toplanan meyve ve sebzeler plastik kaplara ya da poşetlere konuyor. Plastik ve poşet ürünün çabuk çürümesine ve zarar görmesine sebep olur. Hayıttan yapılan sepette ise ürünler hava aldığı ve hayıtın içinde olduğu için daha uzun ömürlü olup kimyasala maruz kalmıyor. Ben vatandaşlara sağlıklı beslenmeleri için ürünlerini sepetlerin içinde muhafaza etmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

"BENİM ELİMDE HAYIT, YENİ NESLİN ELİNDE TELEFON"

İlerleyen yaşı ve rahatsızlıklarına rağmen sepet örmeye devam eden Can, "Biz gençliğimizde sepetçiliği öğrenmek için çabalardık. Büyüklerimizi izler, söylediklerini dikkatle dinlerdik. Şimdi çocuklarda sepetin nasıl yapıldığına dair merak bile yok. Bizden sonra sepetçilik mesleği yok olup gidecek. Meslek yaşasın diye ben sepetçiliğe devam ediyorum. Dışarı çıktığım bir kendime bir gençliğe bakıyorum. Benim elimde hayıt yeni neslin elinde telefon var" diye konuştu.

SEPETİN ÖMRÜ BEŞ YIL

Sepetin dayanıklı olduğunu ifade eden Can, "Bir sepeti bir günde örüyorum. İnce işçilikle ördüğüm sepet beş yıl dayanıyor. Sepet hem sağlıklı hem de dayanıklı" dedi. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler