Takip Et

SON DAKİKA

Uyuşturucunun en büyük silahı spor ve eğitim

27 Ekim 2016, Perşembe 11:55

     


Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Aydın Şubesi tarafından düzenlenen ‘Zehri Tanı’ konferansı, Mehmet Aslan’ın katılımıyla Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Uyuşturucu ile savaşı anlatan Aslan, uyuşturucunun en büyük silahının spor olduğunu söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Konferansın açılışında konuşan TÜMSİAD Aydın Şubesi Başkanı Nusret Ünal, uyuşturucunun büyük bir bela olduğunu söyleyerek, “Devletimiz bu konuda ciddi anlamda mücadele ediyor ama bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına da iş düşüyor. Bizim proje amacımız, sadece madde bağımlılığı değil, bu çok büyük ölçekli bir mücadele. Biz sadece ailelerimizi, küçük yaştaki çocukları uyuşturucudan nasıl uzak tutabiliriz, aileleri bu konuda çocuklarının uyuşturucu bağımlısı olmaması konusunda neler yapabilecekleri konusunda aydınlatmak istedik” dedi.

Uyuşturucu ile mücadeleyi anlatan Mehmet Aslan, insanların neden uyuşturucuya başladığının sorusuna yanıt verdi. Uyuşturucunun en hızlı yayıldığı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini belirten Aslan, “Maalesef uyuşturucuya erişimin en kolay olduğu ülkeyiz. Sentetik uyuşturucuların fiyatları 1 TL ile 5 TL arasında değişiyor. İçinde her türlü kimyasal maddenin bulunduğu uyuşturucu,kişide hayati bir eser bırakırken ölüme kadar sürükleyebiliyor” diye konuştu.

“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DE EĞİTİM ÖNEMLİ”

Uyuşturucu kullanımının giderek artığına dikkat çeken Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “Ülke olarak uyuşturucu ile mücadeleyi hep birlikte yapmalıyız. Dayanışama olmadan uyuşturucu ile maalesef mücadele edemeyiz. Uyuşturucu ile mücadelede eğitimin ve ailenin önemi çok büyüktür.”

Erkeklerin kadınlara göre göre uyuşturucuyla daha çabuk tanıştığını söyleyen Aslan, “Ülkemizde uyuşturucuyu en çok erkekler kullanıyor. İnsanlar uyuşturucuya tek başına başlamıyor. İki kişi kafa kafaya vererek bunu yapıyor. Uyuşturucuya başlamadaki en büyük etmenler ise yalnızlık, umutsuzluk, psikolojik bunalımlar ve ötekileştirme oluyor” ifadelerini kullandı.

Madde bağımlılığının tıbben bir tedavisinin olmadığının altını çizen Aslan, “Uyuşturucunun en büyük silahı spordur. Bağımlı bir kişiyi kendisi istemeden kurtaramazsınız. Uyuşturucu ile en büyük savaşı asayiş değil, eğitim veriyor” dedi.

“EN SON AİLELER DUYAR”

Uyuşturucu bağımlısı kadınlarda intihar oranının yüksek olduğunu kaydeden Aslan, “Maalesef bağımlı kadınlar çevre tarafından ötekileştirilerek intihara sürükleniyor. Erkeklerde ise 'Hata bir kere yapmıştır' deyip kabullenerek sosyalleşmesine ve uyuşturucudan kurtulmasına yardımcı oluyoruz. Kadın erkek ayrımı yapmadan madde bağımlısı kişileri kurtarmalı, yeni bir hayata başlamasına yardımcı olmalıyız. Kimseyi ötekileştirmeyelim” dedi.

‘Kişinin uyuşturucu kullandığını nasıl anlayacağız’ sorusuna yanıt veren Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “Uyuşturucu kullanımında en son annelerin ve babaların haberi olur. Çünkü anneler ve babalar çocuklarına yakıştıramaz, 'Benim çocuğum yapmaz' der. Ya da aileler arasında iletişim kopukluğu sevgi bağı yoksa aileler çocukların uyuşturucu kullandığını anlayamaz. Tanıdığınız bir kişinin hal ve hareketleri değiştiyse, tanıdığınız kişi olmaktan çıktıysa ve farklılık hissediyorsanız uyuşturucu kullanıyor olabilir.” (ÖZGE SÖNMEZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler