Takip Et

SON DAKİKA

Beyaz altında fiyat düşüşüne çözüm aranıyor

27 Eylül 2016, Salı 11:52

     


Söke Ziraat Odası’nda bir araya gelen pamuk üreticileri ve STK temsilcileri, hasat zamanında pamuk fiyatlarının düşüşüne çözüm aradı. Toplantıda, üreticilerin fiyatlar yükselinceye kadar pamuğu satma yanlısı olmadığı ifade edildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Söke Ziraat Odası'nda gerçekleşen toplantıda dünya ve Türkiye piyasasındaki pamuk fiyatları masaya yatırıldı. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk fiyatlarında yaşanan düşme nedeniyle üreticilerin sıkıntılı günler yaşadığını ifade ederek, bu konuda fikir alışverişinde bulunmak ve çözüm önerilerini tartışmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

“ÇIRÇIR FABRİKASI SAYISI PİYASAYA REKABET GETİRDİ”

TARİŞ Söke 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer ise “Son yıllarda kooperatif ile üreticiler arasında meydana gelen kopma ve çırçır fabrikası sayısı, rekabeti arttırdı. TARİŞ'in devlet tarafından desteklenmesi için milletvekilleri aracılığı ile Tarım Bakanı Faruk Çelik ile görüştük. Konuyla ilgili Ziraat Bankası'ndan düşük faizli kredi kullanımı söz konusu oldu. Kredinin bu sezona yetişmesi için çaba sarf ediliyor" dedi.

“ABD İLE ÇİN ARASINDAKİ REKABET BİZİ EKTİLEDİ”

Hiç arzulamadıkları keyifsiz bir dönem yaşandığını ifade eden Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal da “Pamukta fiyat dalgalanması bugünün meselesi değil, temmuzdan bugüne yaşanan bir meseledir. Dünya piyasalarında 78 cent seviyesine çıkan pamuğun fiyatı, ağustos ayı başında 65 cent seviyelerine geriledi. Konuyla ilgili yapılan açıklamalar tatmin edici olmadı. Dünyada emtia savaşları var. Amerika en büyük pamuk üreticisidir, Çin ise en büyük tüketici konumundadır. Amerika ve Çin arasında yaşanan rekabetin sonuçları ülkemize yansıyor. İç piyasada ise Güneydoğu'da pamuğun çıkmasının ardından 5,40 TL fiyat telaffuz edildi. Piyasada pamuk 5 lira 40 kuruş iken biz 6 TL'den satalım diyemeyiz. Söylemek kolay, yapabilmek zordur. Bu piyasa şartlarında pamuk satmamak en iyi alternatif olarak görünüyor. Bölge olarak direnmemiz lazım. 5 TL'nin altında pamuk satmıyoruz diyerek, Söke olarak birlik olursak fiyatların artacağına inanıyorum" dedi.

Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş (ELİDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Özlü; pamuğunu satmayıp lisanslı depoda bekletmek isteyenleri beklediklerini, ELİDAŞ olarak bu piyasa şartlarında üreticilere kapılarının açık olduğunu söyledi. Özlü; "ELİDAŞ olarak piyasaya gerekli katkıyı sağlayacağımıza inanıyorum" dedi. (BURHAN CEYHAN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler