Takip Et

SON DAKİKA

“Aydın’ın 8 ilçesi ve 44 mahallesi fay hattı üzerinde”

27 Ocak 2021, Çarşamba 14:17
Son güncelleme: 24 Eylül 2023, Pazar 23:56

     


Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, Aydın’da 8 ilçe ve 44 mahallenin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerinde olduğunu söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ‘Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Aydın Raporu’ adlı çalışma yayımlandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İl Temsilciliğinin katkılarıyla hazırlanan ‘Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Aydın Raporu’ başlıklı çalışmadan çarpıcı sonuçlar Ortaya çıktığını ifade etti.

Raporda, “Aydın kent merkezi dâhil Kuşadası, Söke, Germencik, Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve Bozdoğan ilçe merkezleri ile eskiden köy veya belde statüsünde bulunan yaklaşık 44 mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır. Tarihsel dönemde çok sayıda yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Aydın ilimizin deprem zararlarından etkilenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmayı acilen başlatması gerektiği düşünülmektedir” bilgilerine yer verildi.

“KENTİN GELİŞİM VE YERLEŞİM STRATEJİLERİNİN YENİDEN BELİRLENMESİ GEREKMEKTEDİR”

Deprem riskine karşı çözüm önerilerinin paylaşıldığı raporda ise “İlgili kurumlar tarafından kent ölçeğinde uluslararası uygulama örnekleri de baz alınarak mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması, yapılmış yerleşim birimleri için ise yenilenmesi, mikrobölgeleme çalışmalar kapsamında diri fayların yerinin yerleşime uygunluk açısından hassas olarak belirlenmesi ve deprem üretme potansiyellerinin etüdü için üzerlerinde paleosismoloji çalışmalarının yapılması, mikorobölgeleme çalışmaları kapsamında, Ege Denizi’nde meydana gelebilecek depremlerin oluşturacağı olası tsunami etkileri de dikkate alınarak Aydın ili kıyı yerleşim alanları planlarının, yeniden yapılması, yukarıdaki çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ve diğer disiplinlerden (jeofizik, jeodezi, inşaat, mimarlık, şehir plancıları) ve diğer iştirakçiler ile edinilecek bilgiler ve diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planının hazırlanması, bu plan dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

“TBMM’DE ACİLEN GÖRÜŞÜLEREK YASALAŞMASI GEREKMEKTEDİR”

Ayrıca, raporda önemli bir konuya da dikkat çekilerek, “Yapılması önerilen, Mikrobölgeleme çalışmaları kapsamında belirlenen diri fay hatları ile olası tsunami etki alanlarının çevre düzeni planları dahil olmak üzere nazım ve uygulama imar planlarına işlenmesi, diri fay hatlarının sakınım bandı içinde kalan yapıların kentsel dönüşüm ve yenileme kapsamına alınarak bu alanlarda yaşayan yurttaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin sağlanması, fay sakınım bandı içindeki alanlar için yapı sınırlaması getirilmesi ile bu sorunların çözümüne vesile olacağını düşündüğümüz ‘fay yasasının’ TBMM’de acilen görüşülerek yasalaşması gerekmektedir” denildi.

Aydın’da meydana gelebilecek olası bir depremde büyük acılara sebebiyet verebilecek sonuçlarla karşılaşılmaması için bugünden gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini vurgulayan JMO Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, kamu yararı çerçevesinde yapılacak tüm çalışmalara oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. (HABER MERKEZİ) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler