Takip Et

SON DAKİKA

Olası depremde Aydın haşlanacak

26 Ekim 2016, Çarşamba 11:55

     


Son günlerde art arda yaşanan depremlerle sarsılan Aydın için, “deprem zamanında jeotermal santral riski” ortaya çıktı. Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) 2’nci Başkanı Metin Aydın, Aydın’da daha önce 9 şiddetinde deprem olduğunu hatırlatarak, büyük bir deprem olması halinde, bütün jeotermal santrallerin yerle bir olacağını, Aydın bölgesinin tamamen sıcak su altında kalabileceğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Jeotermal enerji santrali kurulmak istenen Efeler’e bağlı Kalfaköy Mahallesi sakinleri, Aydın Çevre ve Kültür Platformu temsilcileri ile toplantı düzenledi.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, AYÇEP 2. Başkanı Metin Aydın ve Av. Akın Yakan'ın katıldığı ve mahalle kahvesinde düzenlenen toplantıda, uzun süredir farklı bölgelerde yaşanan mücadelelerde kazanılan deneyimler vatandaşlara anlatıldı.

“KARARLI OLURSANIZ ENGELLERSİNİZ”

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, jeotermal santrallerin yanlış uygulamalar nedeniyle çevreye verdiği zararı anlattı. Aydın’ın verimli arazilerinin heba edildiğini söyleyen Vergili, “Bu mücadelede belirleyici olan kararlılık. Bütün arkadaşlar bir olursak, engelleriz. Demokratik, yasal anlamda haklarımızı kullanmalıyız. Burada açılan santral, tüm Aydın’ı etkileyecek” dedi.

AYÇEP 2’nci Başkanı Metin Aydın da jeotermal santrallerin tarım arazileri ve halk sağlığı üzerindeki etkisini anlattı. Bir jeotermal santralin, 300-400 dekar alanı kapsadığını ifade eden Aydın, “Ortaya çıkarılan akışkan, bu alandaki bütün ürünleri yok ediyor. Toprak tarım dışı kalıyor. Çıkardıkları akışkanlarda, yoğun kimyasal maddeler var” ifadelerini kullandı. Aydın’da kurulu 13 jeotermal santral ve 395 aktif kuyu olduğunu belirten Aydın, “Santrallerin şu andaki mevcudiyeti Aydın’daki toprakların 8’de 1’ini, tarım yapılan alanların 3’te 1’ini etkiliyor” diye konuştu.

“DEPREM OLURSA BÜYÜK RİSK”

1 Ekim’de bir jeotermal santralinde patlama yaşandığını hatırlatan Aydın, olası bir depremde santrallerin Aydın’ı felakete sürükleyeceğini vurguladı. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada açılacak kuyuda bir patlama olduğunu düşünün. Bu bölgedeki insanların ölümünü getirir. Aydın daha önce 9 şiddetinde deprem görmüş. Böyle bir deprem olması halinde, bütün bu jeotermaller yerle bir olacak. Santrallerin patlaması demek, Aydın bölgesinin tamamının sıcak su altında kalması demek. Bunun örneği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde oldu. İlçede aylarca jeotermal su aktı ve bunu kontrol edemediler. Yaptığımız inceleme sonucu gördük ki, üzüm yetiştirmek artk mümkün değil. O vadiyi besleyen nehir tamamen borla kaplanmış şekilde. Suyu tarımda kullanamıyorlar.

“VERİLER GİZLENİYOR”

Toplantıda konuşan Av. Akın Yakan, 2007 yılında çıkarılan bir kanunun, arazilerin kamulaştırılması noktasında jeotermal enerji üreten şirketlere büyük avantaj sağladığını ifade etti.

Jeotermal santralleri denetleme yetkisinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bağlı olduğu valilikte olduğunu belirten Yakan, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün buralarda ölçüm yapması gerekiyor. Biz daha önce çok kez il müdürlüğüne ve Erol Ayyıldız döneminde Aydın Valiliği’ne çevre ölçüm değerlerini sorduk. Ancak kapı duvar” dedi.

Belediyelerin de burada ölçüm yapma hakkının bulunduğunu söyleyen Yakan, ceza kesme yetkisi olmasa da belediyelerin ölçüm yaparak sonuçları kamuoyuna duyurabileceğini belirtti. (NACİ ERİŞ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler