Takip Et

SON DAKİKA

Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı, Habitat III Zirvesi'ne katıldı

25 Ekim 2016, Salı 18:22

     


Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Birleşmiş Milletler tarafından 20 yılda bir düzenlenen Habitat III Konut ve Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’ne katıldı. Başkan Kayalı, Habitat III Zirvesi kapsamında Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) tarafından düzenlenen “Yoksullukla Mücadele Eden Kentler” başlıklı çalıştayda yaptığı konuşmada mülteci sorununa dikkat çekerek barış vurgusu yaptı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İLKİ KANADA'DA İKİCİSİ İSE İSTANBUL'DA DÜZENLENDİ

İlki 1976 yılında Kanada’nın Vancouver kentinde, ikincisi 1996 yılında İstanbul’da düzenlenen dünyanın en büyük yerel yönetimler zirvesi olarak kabul edilen Habitat toplantılarının üçüncüsü 17-20 Ekim tarihleri arasında Ekvador’un başkenti Quito’da gerçekleştirildi. Dünya çapında 45 bin katılımcının konut ve sürdürülebilir kentleşme politikalarını belirlediği zirveye Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu ile birlikte katıldı. Başkan Kayalı zirve boyunca BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Peter Thomson, Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau başta olmak önemli pek çok isimle görüşerek fikir alışverişinde bulundu.

Zirve öncesinde 16 Ekim’de düzenlenen II. Dünya Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin (II. World Assembly of Local and Regional Goverments) açılış toplantısına da katılan Başkan Kayalı, Quito Belediye Başkanı Mauricio Rodas'ın ev sahipliğinde düzenlenen akşam yemeğine davetli olarak Türkiye’den katılan tek belediye başkanı oldu. Kayalı, yemekte BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, BM Genel Kurulu Başkanı Peter Thomson, Türkiye’nin Ouito Büyükelçisi Korkut Güngen ile bir araya geldi.

"ALINAN KARARLAR HÜKÜMETLERİ BAĞLAYICI NİTELİKTE OLMALI"

Başkan Kayalı, Habitat III Zirvesi’nin üçüncü günü olan 19 Ekim’de SODEM ve Friedric-Ebert-Stiftung Türkiye ve Global Democracy Lab (GDL) tarafından düzenlenen “Yoksullukla Mücadele Eden Kentler” başlıklı çalıştaya katıldı. SODEM ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 'Kent Yoksulluğu' ile ilgili bir sunum yaptığı çalıştayda konuşan Kayalı, "Ortadoğu’da yaşanan savaş ve çatışma ortamı nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin kentsel yoksulluğu artırdığına dikkat çekerek öncelikli olarak yapılması gerekenin, barışı sağlamak olduğunun altını çizdi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Avrupa Birliği, Sürdürülebilir Kentler Birliği gibi uluslararası kuruluşlar tarafından düzenlenen toplantılarda alınan kararların hükümetleri bağlayıcı nitelikte olması gerektiğini ifade eden Başkan Kayalı “Yaşanan sorunlar, şekil ve boyut olarak farklılık göstermekle birlikte tüm insanlık ve şehirler için geçerli. Ancak mevcut şartlarda, ulusal hükümet politikaları ile desteklenmediği takdirde konut, yerleşim ve sürdürülebilir kentleşme ile ilgili sorunları, belediyelerin tek başına çözebilmesi mümkün değildir. Ulusal hükümetler de sorunların çözümü için aktif bir çaba içerisinde olmalıdır" dedi.

"KÜRESEL ORTAKLIĞI TEKRAR CANLANDIRMAK ÇOK ÖNEMLİ"

Sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığın uygulama araçlarını güçlendirmek ve küresel ortaklığı yeniden canlandırmak başta olmak üzere çok önemli kararların alındığı Habitat III Zirvesi’nin ardından Kuşadası’na dönen Başkan Kayalı yaptığı değerlendirmede, toplantının çok verimli geçtiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Habitat III Zirvesi bizim açımızdan çok faydalı oldu. Dünyanın farklı ülkelerinden pek çok belediyenin konut, kentleşme ve kent sakinleri için ne gibi çalışmalar içerisinde olduğu konusunda bilgilendik ve bizim neler yapabileceğimizi somut olarak görme şansına sahip olduk. Uluslararası alanda önemli isimlerin yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin yerel yöneticileri ile görüştük." (MEHMET ÇALIK)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler