Takip Et

SON DAKİKA

“Büyükşehir kendi esnafıyla rekabet eder duruma geldi”

25 Ocak 2021, Pazartesi 17:18

     


Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait işletmede zararına yapılan satış ile esnafa rakip olunduğunu belirten lokanta işletmecisi Süha Toros, “Her zaman yanında olduğumuz ve desteklediğimiz Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu tutumu bizi son derece üzmüştür. Çünkü kendi esnafıyla rekabet eder duruma gelmiştir. Bizler bu durum karşısında dayanamaz hale geldik ve vatandaşın gözünde biz esnaflar pahalıcı, zamcı ve çok para kazanan kişiler konumuna düştük” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait Efeler Turistik Park’ta yarım ekmek arası köfte ve ayranın 10 liraya satılması ve bunun yüzde 12 komisyon ödenerek bir yemek dağıtım şirketi ile seviş edilmesi, esnafın tepkisini çekmeye devam ediyor.

“BU UYGULAMANIN YENİDEN REVİZE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Efeler Hasan Efendi Mahallesi’nde lokanta işletmeciliği yapan Süha Toros, “Biz esnafların büyük sıkıntıları var ve bu pandemi döneminde paket servisiyle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bunun yanında kiramızı, elektrik, su borçlarımızı tam olarak ödeyemiyoruz. Çok zor şartlarda mücadele veriyoruz. Bir de bunların yanı sıra Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı uygulama bizleri son derece üzmektedir. Her zaman yanında olduğumuz ve desteklediğimiz Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu tutumu, bizi son derece üzmüştür. Çünkü kendi esnafıyla rekabet eder duruma gelmiştir. Belediyeye ait tesisten temin ettiği eti hiçbir maliyet koymadan, işçilik, kira, vergi, stopaj, elektrik, su ve ulaşım gideri koymadan, ürün maliyeti fiyatı altında hizmet sunmaktadır. Bizler bu durum karşısında dayanamaz hale geldik ve vatandaşın gözünde biz esnaflar pahalıcı, zamcı ve çok para kazanan kişiler konumuna düştük. Bu uygulamanın yeniden revize edilmesini istiyoruz” diye sitem etti.

“SERVİS MALİYETİ 8-10 LİRA ZATEN”

“Her zaman yanında olduğumuz belediyemizden esnafını gerçek anlamda sahip çıkmasını, desteklemesini istiyoruz” diyen Toros, “Belediye şunu da yapabilir, su paralarından aylık belli bir oranda silebilir, ayakta kalmaya esnafı için. Bizde böylelikle belediyemizi yanımızda olduğunu hissederiz. Bu uygulamanın değiştirilmesini, daha gerçekçi fiyat politikasının izlenmesini bekliyoruz. Bu şekilde bizler, ‘Belediye esnafı ile rekabet mi ediyor’ diye ister istemez bu soru aklımıza geliyor. Muhakkak iyi niyetle yapılan bir çalışma ama sonuçları bize çok kötü yansıyor. Bu uygulamayı yeniden düzenleyeceklerini ve daha aklı selim kararlar vereceklerini düşünüyoruz. Bizler her zaman Aydın’dayız. Belediyemizin de şehrin esnafını gerçekten desteklemesini talep ediyoruz. Bu fiyatlar bizim rekabet edebileceğimiz ve kaldırabileceğimiz durumlar değil. 10 liraya köfte veriyor ayran ile birlikte, bir de onu paket servis ediyor. O paketin müşteriye gitmesi için personel ve motor gideriyle birlikte maliyeti 8-10 lira zaten. Daha malzeme maliyeti yok. Bunların düşünülerek yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BU KONUŞMAMIZI YAPMA GEREĞİ BİLE DUYULMAZDI”

Kendilerini temsil eden meslek örgütü temsilcilerini de eleştiren Süha Toros, “Meslek odası temsilcilerimiz de bu konularda hiçbir çalışma yapmıyor. Çünkü onlar bu konularda çalışma yapmış olsalardı, bu konuşmamızı yapma gereği bile duyulmazdı. Oda temsilcilerimizin bu konuda çalışmadıklarını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

“BELEDİYE ESNAF İLE REKABETE GİRECEĞİNE, BU DÖNEMDE DESTEK OLMASI LAZIM”

Efeler’de 1 yıldır aperatif işletmeciliği yaptığını belirten Uysal Nalcı ise, “İşyerimizi ilk lokanta olarak açmıştık, pandemi nedeniyle işler kötü gidince aperatif salonuna dönüştürdük. Bu sektörde ayak üstü ve al götür şeklinde satış yapabiliyoruz, bu şekilde mücadele vermeye devam ediyoruz. Şuanda pandemi nedeniyle esnaf elindeki sermayeyi bitirdi ve elinde hiçbir şey kalmadı. Az da olsa para kazanabilmek için yarım ekmek arası köfteyi ayran ile birlikte 12 liraya satıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne ait işletme ise bunu 10 liraya satıyor ve bu bizi etkiliyor. Bu dükkanımızın 10 bin lira kirası var. Belediye kira vermediği ve her şey kamu malı olduğundan dolayı haksız rekabet yapması, biz esnaflar için çok kötü bir durum. Biz burada 5 personel ile hizmet veriyorduk ama şuan bir personelim var. Çünkü iş yapamıyoruz. Büyükşehir Belediyesi esnaf ile rekabete gireceğine, tam aksine bu dönemde destek olması lazım. Bizi temsil edenler ise sadece oturduğu koltuğun parasını alıyor. Hiç kimse birbirine yardımcı olmuyor" diye konuştu.

Efeler'de birçok esnaf ise Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin bu uygulamasını eleştirirken, zabıta tarafından mobbbinge maruz kalacaklarını düşünerek açıklama yapmaktan kaçındı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler