Takip Et

SON DAKİKA

Zeytinde her yıl hasat mümkün mü?

24 Ekim 2016, Pazartesi 08:50

     


Aydın’ın önemli geçim kaynaklarından olan yeşil ve yağlık zeytinde yeni yöntemler geliştirilerek ağaçlardaki ‘var yılı, yok yılı’ değerlendirmesinin ortadan kaldırılabileceği açıklandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Düzgün budama, sağlıklı hasat, ilaçlama, sulama ve gübreleme yapıldığında zeytin ağcından her yıl ürün elde edilebileceğini belirten Ziraat Teknisyeni Erol Yanıkoğlu, “Bunlar yapıldıktan sonra ağaca bor ve çinko takviyesi yapılırsa her yıl zeytinden ürün elde edilebilir. Bor eklendiğinde zeytin ağaçlarındaki üretim 3 misline kadar artabiliyor. Çünkü çiçeklerin açma süreleri, dayanıklılıkları; dolayısıyla, polenleme dönemi uzamış oluyor” dedi.

BOR VE ÇİNKO ZEYTİNİN MAZOTU

Zeytinin yılbaşından önce hasat edilmesinin önemine dikkat çeken Yanıkoğlu, “Ağaçlar bu şekilde dinlenmiş oluyor. Ağaçlar ne kadar erken hasat edilirse bir sonraki yıl için verim artar. Zeytin ağacının en sevdiği madde olan bor ve çinko, zeytinin bir sonraki yılda verimini artırmaktadır. Zeytinin düzgün dane yapmasına, iri ve parlak bir görünüm oluşturmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yağ oranı da artmaktadır. 5 kilogramdan bir kilo yağ elde edilen zeytindeki verim, bor uygulaması ile 3-4 kilodan bir kilo yağ elde edilmesine dönüşmektedir. Çinko da çiçek tutumu ile bağlantılıdır. Bilinçli üreticiler bor ve çinkoyu hasattan hemen sonra, sıvılaştırarak bakır da verebilir” diye konuştu. (MEHMET AKİF SÜTÇÜ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler