Takip Et

SON DAKİKA

Sebze ve meyve ticaretinde künye uygulaması olumlu karşılandı

24 Eylül 2016, Cumartesi 07:00

     


'Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Kullanılacak Künyelere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği', tarım, üretici ve sağlık sektörü tarafından olumlu karşılandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 'Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Kullanılacak Künyelere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, sistem üzerinden tekli, çoklu veya etiket formatında basılacak künyelerde, künye no, malın üretim/ithal tarihi, malın adı, cinsi ve türü, malın üretildiği/girdiği gümrük kapısının bulunduğu yer, malın gideceği/tüketime sunulduğu yer, üreticinin adı soyadı/ticaret unvanı, malın sahibinin adı soyadı/ticaret unvanı, bildirimcinin adı soyadı/ticaret unvanı, malın miktarı, araç plaka/belge no, sertifikasyon kuruluşunun adı ve kod numarası, ürünün sertifika numarası ve bakanlıkça uygun görülecek diğer bilgilerin yer alacağı belirtildi.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, uygulamanın en çok tüketiciye yarayacağını belirterek, “Uygulamanın insan sağlığı için büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Tüketici en ince ayrıntısına kadar aldığı ürünün tüm bilgilerine sahip olacak. Bu durumun sebze meyve fiyatlarına yansıyacağını, üreticiye bir zararının dokunacağını da düşünmüyorum” dedi.

Künye uygulamasının tüketici hakları açısından doğru olduğunu belirten Aydın Manavlar, Sebzeciler ve Seyyar Satıcılar Odası Başkanı Yusuf Demirtaş, “Künyelerde yer alacak bilgiler, üretimde ve tüketimde kaliteyi sağlayacak. Bu yüzden, böyle bir uygulamaya karşı değiliz. Daha sağlıklı, daha kaliteli bir sebze meyve üretimi sağlamış oluruz. Bunun tüketici hakları açısından da doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Tüketici hakkını arayabilir ve aldığı ürünün koşulları hakkında net bilgiye sahip olur” dedi.

“BİLGİLERİN DOĞRULUĞU ÖNEMLİ”

Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, “Böyle bir uygulama, sağlık açısından faydalı olabilir. Ancak önemli olan, bu künyelerin ne derece denetlendiği ve bilgilerin doğru olup olmadığıdır. Organik ürün diye vatandaşa ilaçlanmış, GDO’lu ürünler satılıyor. Vatandaşlar aldığı ürünün ticari kısmından ziyade, sağlıkla ilgili kısmından bilgi edinecekse uygulama çok değerli. Denetleme sıkı bir şekilde yapılır, künyelerde gerçek bilgiler yer alırsa, sağlıklı bir uygulama olacaktır. Künyeye yazılanların takip edilmesi ve bilgilerin doğruluğu önemli” dedi. (Merve DANIŞMAN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler