Takip Et

SON DAKİKA

Dünya aleme Aydın’dan alem gönderiyor

23 Ekim 2016, Pazar 08:00

     


Camilerin en önemli yapı taşlarından olan ‘alem’, İncirliova’da Bakırcı Kenan Usta’nın ince işçiliğiyle imal edilerek başta Almanya, Kuveyt, Rusya, Danimarka ve Türkiye olmak üzere yüzlerce camiyi süslüyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Namı ülke sınırlarını aşan Bakırcı Kenan Usta, ata mesleği olan bakırcılığa, ‘alem’ üretme işçiliğini de ekleyerek birçok dünya ülkesinde adını duyurdu. İncirliova Sanayi Sitesi’ndeki dükkanında bakır kalıpları iki günde işleyen ve onlara şekil veren Kenan Çalışkan, 38 yıl önce başladığı mesleği, ömrünün sonuna kadar sürdürmek istediğini söyledi. “Eskiler bitti mi bu iş bitti” diyen 62 yaşındaki Kenan Usta, kendisinden sonra mesleği yaşatacak kimsenin olmayışından da üzüntü duyduğunu ifade etti.

12 BİN LİRAYA KADAR ALEM VAR

Yaptığı alemlerin kalitesini duyan kişilerin kendisini arayarak iş teklif ettiğini belirten Çalışkan, son olarak İstanbul 3’üncü Havalimanı’na inşa edilen mescitteki alemi ürettiğini, yetkililerin özenli işçilikten dolayı telefonla teşekkür ettiğini kaydetti. Çalışkan, “Bu zamana kadar yaptığım alemlerin hiçbirinden şikayet almadım. İşimi severek yapıyorum. Türkiye genelinde parmak sayısını geçmeyecek kadar az olan alem ustalığında, Aydın’da da tek ben kaldım. Bizim ata mesleğimiz bakırcılık. Alem üretmek, ayrı bir sanat olduğu için bu mesleğe de yöneldim” diye konuştu.

ÖLÜNCEYE KADAR DEVAM EDECEK

Aydın’da cami alemi üreticisi olarak tek olduğunu belirten Kenan Usta, 60 santimetreden 3 metreye kadar cami alemi yaptığını, işini sevmesinden dolayı mesleğini ölünceye kadar sürdüreceğini kaydederek, şöyle dedi: “Dünyanın her yerine, Kuveyt, Almanya, Rusya, Danimarka ve Türkiye’deki birçok ünlü camiye alem yaptım. Minare alemi boy boy değişiyor. 180 liradan 12 bin liraya kadar minare alemi var. Şadırvan, kubbe, şamdan, minare, çeşme, minbere alem yapıyoruz. Dört mevsim yaşanan yerlerde yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı 40-50 dereceyi bulduğunda hava değişiminden kaynaklanan tahribat, alemde ustalık farkını ortaya çıkarıyor. Ben eserlerimde Osmanlı mimarisinin özeliklerini yansıtıyorum. Her bir parçasının tamamı el işçiliğinden oluşuyor. Eskiler bitti mi iş bitti. Bu mesleğe sahip çıkılmasını istiyorum. Ölünceye kadar mesleği devam ettireceğim.” (GÖKHAN DÜZYOL)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN

 







 
Son Eklenen Haberler