Takip Et

/>

SON DAKİKA

Aydın'da 2 bin jeotermal kuyusu açıldı

22 Kasım 2018, Perşembe 18:06

     


TBMM kürsüsünden söz alan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, 'Jeotermal kent' haline getirilen Aydın'da bugüne kadar 35 santral ve 2 bin kuyunun açıldığını söyledi. Milletvekili Yıldız, Dünya'nın en verimli dağı olarak tanımlanan Murat Dağı'nda ÇED raporuna gereksinim duyulmadan altın arama çalışmalarının yapıldığını, İkizdere Barajı'nın 500 metre uzaklığına açılan JES kuyusunu ve Valiliğin çıktığı jeotermal sahası ihalesinde Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin saf dışı bırakıldığını hatırlattı.

CHP Aydın Millevekili Hüseyin Yıldız, meclis kürsüsünden yaptıı konuşmasında Jeotermal Enerji Santrallerine (JES) değindi. Aydın'da bugüne kadar 2 bin tane jeotermal kuyusu açıldığını kaydeden Milletvekili Yıldız, hükümete ve Aydın Valiliğine eleştiride bulundu. Aydın'da kanser oranlarının arttığını söyleyen Yıldız, "Aydın'ın yüz ölçümünün yüzde 85'i jeotermal santrallere açıldı. 35 tane şu an santral var, 2 bin tane kuyu açıldı ve şu an Aydın'da yüzde 150 kanser oranını artırdı. Hani diyorsunuz ya: "Aydın'ın dağlarından, ovalarından bal akıyor." diye. Şimdi, üzülerek söylüyorum, dağlarımızdan zehir akıyor, ovalarımızdan zehir akıyor. İlk önce siz Hükûmet olarak bunun önlemini almanız gerekiyor. Çevre Kanunu diyorsunuz, adam günde 10 milyon dolar yatırım yapıyorsa üç senede amorti ediyor ve siz kanuna göre 2 bin lira, 3 bin lira ceza kestiğiniz zaman komik bir cezalara denk geliyor, çok da umurunda değil yani. Şu an Aydın'da bir şehir katlediliyor, hiç kimsenin sesi çıkmıyor, 1.200 nüfuslu bir şehir şu an katlediliyor" dedi.

"HEPİMİZ ZEHİRLENİP ÖLECEĞİZ"

Murat Dağı'ndaki altın arama çalışmalarında ÇED raporu istenmediğini, yaklaşık 10 milyon nüfusun zehirlenerek öleceğini ve buna rağmen hala JES kuyusu açıldığını kaydeden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü;

Dünyanın bana göre en verimli dağı dediğimiz Murat Dağı hem Ege Denizi'ne Menderes Çayı akıyor hem Karadeniz'e hem Marmara'ya akan tek Murat Dağı'nda dahi şu an ÇED raporu olmadan orada altın araması yapılıyor ve göreceksiniz ki on-on beş sene sonra bütün o bölgede yaşayan yani yaklaşık 8-9 milyon nüfusun yaşadığı bölgelerde hepimiz zehirlenip öleceğiz. Bunları Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak gündeme getirip doğru yasaları yapmak lazım. Düşünün, bir kum ocağı açıyorsunuz, ÇED raporu istiyorsunuz; jeotermal elektrik santrali açıyorsunuz, ÇED raporu istemiyorsunuz.

"BARAJA 500 METRE UZAKLIĞA JES KUYUSU AÇILDI"

Germencik, İncirliova, Efeler ilçesine içme suyu vermek için. 2014'te büyükşehir kurulduktan sonra Devlet Su İşleri Büyükşehre devretti yani sattı. Barajın o bütün kenarındaki 20 bin hektar alan özel idaredeyken büyükşehre geçmesi gerekirken valilik orayı ihaleye çıkardı, şartnameye ne koydular biliyor musunuz arkadaşlar? Aslında orası özel idarede dururken sadece Aydın'ın ısıtma işi, Germencik, Efeler, o bölgenin evlerini ısıtma işi ve kullanmak için bırakmışlardı. Aydın Valiliği, Büyükşehir Belediyesi almasın diye özel ihale şartnamesini hazırladılar, dediler ki: "Büyükşehir Belediyesi, şirketleri ve belediyeler ihaleye giremez." diye madde koydular İstanbullu bir firmaya 10 milyon dolara devrettiler ve şu an "İkizdere Barajı" dediğimiz, 3 tane ilçenin içme suyunu sağlayan bölgenin bütün etrafında, 500 metre yakınında şu an kuyu çakılıyor arkadaşlar. Peki, Sayın Bakan Yardımcım size soruyorum: Yaklaşık 300 bin nüfus yaşıyor o bölgede, İncirliova, Germencik ve Efeler ilçesinde. O suya akan zehirle o insanlar zehirlenecek ve bunun önlemini almak için herhangi bir kuruluştan bir tepki yok." (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler