Takip Et

SON DAKİKA

"Ev ortamı okul ortamına ne kadar çok benzerse faydalı olur"

22 Eylül 2020, Salı 09:27

     


Aydın Rehber Koleji Rehberlik Öğretmeni Selhan Arslan, tvDEN'de yayınlanan 5G1K programına konuk oldu. Arslan, "Ev ortamı okul ortamına ne kadar çok benzerse faydalı olur" dedi.

Bu hafta birinci sınıflar ve ana sınıflarının okula başladığını söyleyen Selhan Arslan, "Çocuklarda heyecan vardı. Hem covid19 salgını nedeniyle tedirginlik hem de okula başlamanın heyecanı vardı. İkisini birlikte görmüş olduk. Çocukların gözleri parıldıyordu. Uzun bir süreden sonra okula geldiler. Okulun girişinden itibaren herkesin maske takması zorunlu. Sınıflarda da maske takmak gerekli. Hem öğretmen, hem de öğrencilerin. Maskeye ilave olarak siperlik de takılabilir. Öğretmenler, öğrencileri sürekli bilgilendiriyorlar. Çocuklar haftada 1 gün gelecek. 21 Eylül Pazartesi gidenler sadece Pazartesi gitmiş olacak. Eskiden 40 dakika üzerinden dersler yapılırdı şimdi bu 30 dakikaya inmiş oldu. 30'ar dakikadan 5 ders görecekler. Her ders arasında da 10 dakikalık ara olacak. Bu 10 dakikalık arada da öğretmenler öğrencileri yalnız bırakmayacak. Sosyal mesafeye ve maske konusuna dikkat edilecek. Ana sınıfında çocuk 5 ders boyunca etkinlik görecek, eğlenecek. Birinci sınıfta ise bu haftaki derslerde sadece uyum olacak. Uyum sağlama haftası olacak. Uzaktan eğitimde de öğrencilere teknoloji imkanı sunmak durumunda kaldık. Öğrencilere uzaktan eğitim dersleri saati dışında sosyal medyaya alışmamaları için denetlenmesi gerekiyor. Ailelere büyük iş düşüyor. İki ders arasındaki zamanda öğrenciler başka şekilde vakit geçirebiliyor. Velilerin istemediği bazı şeyler bu anlamda doğabilir" dedi.

"EVDE SÜREKLİ SALGIN KONUŞULMAMALI"

Okullara her girişte ateş kaydı tutuluyor diyen Arslan, "Okula günde kaç defa girildiyse o kadar kayıt tutuluyor. Herkese elinin dezenfekte edilmesi için uyarı yapılıyor. Okul girişinde dezenfekte sistemi kurulu. Biz kendi okulumuz adına Sağlık Bakanlığı'nın tedbirlerinin ötesinde bir hazırlık yaptık. Bahçeye de sınıf yaptık. İstenildiğinde bahçede de ders yapılıyor. Uzaktan eğitimde ister istemez bir eksiklik oluyor. İnternet sorunu yaşanıyor kırsal mahallelerde. Her öğrencinin istediği alana ulaşabilmesi için zorunlu okul saatleri dışında da imkanlar sunulabilmeli. Bunun için uzaktan eğitim altyapısı sürüyordu. Covid19 salgınıyla bu sistem öne alındı. Hiç bir eğitim yüz yüze olan eğitimin kalitesine ulaşamaz. Uzaktan eğitimde amaç öğretimin bir kısmının olabilmesidir. Evde sürekli salgın ve korku söyleniyorsa bu öğrenciyi olumsuz etkiler. Ev ortamı okul ortamına ne kadar çok benzerse faydalı olur" dedi.

"DERS SAATLERİNİ VERİMLİ GEÇİRSİNLER"

Her sene milyonlarca insan sınava giriyor, "Bu sene salgın sürpriz bir şekilde çıktı. 8. sınıflara konuların bir kısmı sorulmuştu. Bakanlık şimdiden verilen tüm derslerden konuların sorulacağını duyurdu. Covid19 elbet bir gün bitecek. Biz azalacağı kanaatindeyiz. Bir kaç ayda aşı çalışmaları bile yapılabilir. Öğrenciler sınavlara odaklanmalı. Şu an 8. ve 12. sınıflar kurs adı altında 6 ders saati görüyor. Bu saatleri daha verimli hale getirmeye gayret gösterin. Her gün kitap okuyalım ve matematik çalışalım. Her kişinin özel bir çalışma stili vardır. Öğrenciye olması gerekenden fazlasını zorlamamak gerekiyor. Baskı öğrenciyi olumsuz etkiler. Dersleri sevmemeye başlar. Üniversiteyi bitirmesine 1 yıl kalmış bir öğrencim alan değiştirmek istedi. Çocuğu yanlış yönlendirmemek gerekiyor. Genele baktığımızda mezun olunan bölümle aynı işi yapan kişi sayısı çok az" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler