Takip Et

SON DAKİKA

Büyükşehir köfteciliğe soyundu

22 Ocak 2021, Cuma 16:15

     


Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait Turistik Park, 10 TL’ye yarım ekmek arası köfte ve ayran satmaya başladı. Pandemi nedeniyle zor günler geçiren, sadece paket satışlarıyla ayakta durmaya çalışan lokantacılar ve aperatifçiler, uygulamaya tepki gösterdi. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan halkın beklentisinin ekmek arası köfte olmadığını, ayrıca bu uygulamayla esnafın da ekmeği ile oynadığını öne sürdü.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait işletmenin fiyat politikasını eleştiren işletmeciler, zor günler geçirdikleri bu dönemde aradaki fiyat adaletsizliğinin, sorunlarını daha da artırdığını ifade etti. Büyükşehir’e ait işletmenin, esnafın 15 ile 20 lira aralığında sattığı yarım ekmek arası köfteyi, yanında ayranıyla birlikte 10 liraya ve 25 lira civarında satılan pizzayı da 18 lira gibi fiyatlarla sattığını dile getiren esnaflar, Büyükşehir Belediyesi’nden beklentilerinin 9 aydır kullanmadıkları kaldırım işgaliyesinin alınmaması ve su ücretlerinde indirim yapması olduğunu dile getirdi.

“APERATİF VE PİZZACI ESNAFIMIZ TARAFINDAN BÜYÜK TEPKİ GÖRMEKTE”

Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, Büyükşehir Belediyesi’ne ait işletmelerdeki fiyatların piyasa koşullarına göre çok düşük olmasından dolayı esnafın mağdur olduğunu belirterek, “Lokantacılar odamıza kayıtlı 480 aktif üyemiz var. Bunların bir kısmı 10 aydır tamamen kapalı. Bir kısmı da açık ama paket servisi yapamadıkları için iş yapamıyor. Fakat Büyükşehir Belediyesi’ne ait işletmedeki fiyatlar nedeniyle üye sayımızın büyük çoğunluğunu oluşturan aperatif ve pizzacı esnafımız tarafından büyük tepki görmekte. Üyelerimiz bu konuda bizlere çok sayıda şikayet iletmiş durumda. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun bu durumdan bilgisi var mıdır bilmiyorum ve olmadığı kanaatindeyim. Bu konuyu ele alarak çözüm üretmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“YAŞADIĞIMIZ SIKINTILARA YEREL YÖNETİMİMİZ MERHEM YERİNE YARA OLMUŞTUR”

Efeler’de uzun yıllardır aperatif işletmeciliği yaptığını belirten Serkan Edgü, “Ülkemizde Mart ayında başlayan bir pandemi süreci var. Bu süreçten esnaflar başta olmak bir çok kişi zarar gördü. Esnaflar içerisinde ise en büyük sıkıntıyı, gıda işletmecileri çekmekte. Gıda sektörü çabuk ve kolay para kazanılır bir gözle bakılıp bu nedenle gıda işletmelerinin sayısı da arttı. Biz gıda işletmecileri tost, aperatif ve döner gibi yerinde tüketim kanalları diye adlandırdığımız bu noktalar, birçok kişiye hizmet vermekte ve istihdam sağlamaktadır. Yaşanan bu pandemi sürecinde hükümetimiz KDV oranlarını yüzde 1’e düşürerek destek olmasından dolayı biz yükümüzü bir nebze azaltmış olsa da, sıkıntılarımız bitmedi. Hükümetiz gibi yerel yönetimlerden de destek almak isterdik. Ama tam tersine yerel yönetimler kendileri de bu tür işletmeler açmış ve uygun fiyatlarla satış kanalları oluşturmuştur. Sektörümüzdeki yaşanan sıkıntılara yerel yönetimimiz merhem yerine yara olmuştur. Aynı zamanda sıkıntılarımızı büyütmüştür” dedi.

“ESNAFIN SATTIĞI FİYAT ORANINDA SATIŞ YAPMALARINI TALEP EDİYORUZ”

Kendilerinin yarım ekmek arası tostu 9 liraya satarken Büyükşehir Belediyesine ait işletmede yarım ekmek arası köfte ve ayranın 10 lira olması, bununda yüzde 12 komisyon ödenerek bir firma tarafından servis ettirilmesini şaşırdıklarını belirten Serkan Edgü, “Oysaki biz yerel yöneticilerimizden, 9 aydır kullanmadığımız kaldırımların işgaliye harçlarının alınmaması veya su paralarında bir esneklik sağlanması gibi destekler beklerdik. Çünkü bu süreç temizlik konusunda bizleri daha çok su kullanmamızı, daha fazla hassasiyetli olmamızı öngörmüştür. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu işletmelerin satış politikalarında sıkıntılar var. Sanırım bu sıkıntılar kurum içerisinde yeniden görüşülerek çözüme kavuşturulur. Düşük maliyetli ürün satarak müşteri çoğaltması çözüm değil, tam tersi sorun yaratmaktadır. Çünkü zor ayakta duran esnafın işleri aksamaktadır. Biz esnafların dükkan kirası, SGK, vergi ve eleman gideri gibi büyük külfiyetli maliyetlerimiz var. Bu maliyetler Büyükşehir Belediyesi’nde olmadığı için fiyatı müşteriye yansıtmak istiyorlar. Fakat yansıtılan bu fiyat adaletsizliği esnafa yük olarak binmektedir. O yüzden fiyatların piyasa koşullarında olmasını talep ediyoruz. Esnafın sattığı fiyat oranında satış yapmalarını talep ediyoruz. Çünkü arada uçurum fiyat farkı var. Bu da bizim müşteri kaybetmemize sebep oluyor. Büyükşehir’in bu fiyat adaletsizliği sorunlarımızı artırmaktadır" dedi. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler