Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlılar, su zammına tepkili

21 Kasım 2016, Pazartesi 07:15

     


Aydın'da 1 Ocak 2017 itibariyle faturalara yansıyacak olan zamlı su tarifesine vatandaşlar tepki gösterdi. Yüzde 25 ile yüzde 48 oranında ve ilçelere gören değişen oranda uygulanacak olan zammın ekonomik sıkıntı içinde olan vatandaşın üzerine ek külfet olacağı yönünde görüş bildiren Aydınlılar, zam oranlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirttiler.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bu haftaki sokak röportajımızda Aydın’da yaşayan vatandaşlara su zammı konusundaki fikirlerini sorduk. Aydınlı birçok vatandaş, su zammını yüksek bulurken, ilçelere göre fiyat değişikliğine de karşı çıktı.

EFELER

Neşet Karakaş (Emekli): Seçimlerden önce halkımız Aydın büyükşehir oluyor diye bayram yaptı. Halbuki biz bunun yeni zamlar getireceğini çok söyledik. Bugün suya zam, yarın kanalizasyona zam, dağın başındaki hayvan damlarının kalkması gibi birçok sıkıntı daha da artacak. Kaçınılmaz bir sonuç bu, elbette makul değil bu son su zammı fakat yapacak bir şey yok. Başa gelen çekilir.

Murat Ateş (Garson): Su zammının gereksiz olduğunu düşünüyorum. Açıkçası bu zam neye göre yapıldı, bunu da bilemiyoruz. Ben garsonluk yaparak evin geçimine katkı sağlıyorum. Yeri geliyor, su faturasının ödenmesine de destek oluyorum. Neye para ödediğimizi bilmek istiyorum. Başka şehirlerde bu şekilde olmadığını duyuyoruz. Aydın’daki bu yüksek oranlardaki su zammını tuhaf ve üzücü buluyorum. Aydın halkı bunu kesinlikle hak etmiyor.

Halime Memiş (Ev Hanımı): Ben Köşk’ün Ahatlar Mahallesi’nde yaşıyorum. Bizden neye istinaden katık atık ya da atık su adı altında para alınıyor, anlamış değilim. Mahallemizden dosdoğru su akmıyor. Akmayan suya yapılan zammı da yersiz buluyorum.

Bülent Değirmen (Turizmci) : Millet olarak daima zamlara karşıyız, burası bir gerçek. Açıkçası refah içinde, belediyeciliğin dört dörtlük olduğu bir memlekette yaşamak hepimizin ihtiyacı. Ancak en son su zammının gerekçesini merak etmiyor da değiliz. Altyapının yenilendiğini kısmen görüyoruz ama bu yenilenme yüzde yüz bir gerekçe midir, emin değilim. Aydın’ın gözle görülebilir yatırımlara ihtiyacı var. Zam yapılıyorsa park bahçeden ziyade yatırımlara da ağırlık verilmelidir.

İNCİRLİOVA

Yurdal Özdemir (BBP İncirliova İlçe Başkanı): Aydın halkının belini bu fiyatlar bükecektir. Aydın’da sudan bol ne var. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılıp dağıtılan kitapçıklarda, İncirliova’nın adı dahi geçmemektedir. İncirliova, Aydın’ın ilçesi değil midir? Buraya ne hizmet yapıldı da suya zam yapıyorsunuz?

Rahmi Gündem (Müteahhit): Ben bir Cumhuriyet Halk Partili olarak Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’mdan Aydın’daki su tarifelerini yeniden gözden geçirmelerini istiyorum. Bu halk, tüm ilçeler, her anlamda Özlem başkanı seviyor, saygı duyuyor. Özlem Hanım siz de bu halkı seviyorsanız su fiyatlarını yeniden gözden geçirin.

Ayşe Dedeli (Ev hanımı): Her gün düzenli olarak temizlik yapan biriyim. Suya yapılan zam nedeniyle ev temizliğini de günaşırı yapmak zorunda kalacağız. Su, sağlık kadar önemlidir. Su fiyatlarına uygulanacak tarifenin yeniden görüşülmesini istiyorum.

Burhan Burçin Bulut (Organizatör): Aydın gibi su bolluğu bulunan, barajları bulunan bir ilde suyun, bu kadar yüksek fiyatla satılmasını doğru bulmuyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan su ücretlerini yeniden görüşmelerini istiyorum.

Şener Alevci (Gazeteci): Suya yapılan bu zamla ilimiz, neredeyse akaryakıtla yarışmaya başladı. Aydın’da o kadar kaynak suyu varken suya zam yapılması hiç hoş olmadı. Zamlara herkes tepkili. Bu fiyatların yeniden görüşülmesi gerektiğine inanıyorum.

KUŞADASI

Harun Şimşek (40): Her şeye zam geliyor suya da zam gelirse ayıp olur. Biraz başkanı oldukları halkı düşünsünler. Artık zamlardan bıktık. Zaten çok zor şartlarda geçim sağlıyoruz. Bu şekilde fahiş fiyata yapılan zamlar belimizi büyüyor.

Aydın Saybay (60): Böyle bir zamanda suya zam gelmesini anlamış değilim. Kuşadası’nda turizm bitme seviyesine geldi, esnafımız kan ağlıyor. Esnafın, vatandaşın yanında olmaları gerekirken zam üstüne zam geliyor. Bunlar çok büyük paralar, bu kadar yükselteceklerine böyle bir dönemde daha da düşürmeleri gerekiyor.

Ahmet Tabak (68): Millet zor geçiniyor zaten, emekli maaşıyla geçiniyor. Kurban bayramından kurban bayramına et görüyor. Bir de temel ihtiyacımız olan suya zam mı yapacaklar? Biz istemiyoruz, onaylamıyoruz, bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz.

Ahmet Elmastaş (64): Yapılan zamlar çok. Biz emekli kesimiz. 3 veriyorlarsa 5 alıyorlar. Biz bunların sıkıntısını yaşıyoruz. Bizim başkanımız eğer bunu layık görüyorsa daha da yükseltsin. Temel ihtiyacımız olan bir şey su, bize 'Çamaşır, bulaşık yıkama, pis gez' diyor. Kömür dağıtıp doğayı kirleteceklerine yapılan zammı düşürsünler insan gibi yaşayalım.

Ümit Yurttaş (49): İlk önce o akmayan derelerden akan kaçak suları önlesinler ,böylelikle su zaten düşecek. Bu zamma karşıyım. Zaten yeterince yüksek fiyatlara yaşıyoruz. Egede en yüksek su parasını biz ödüyoruz. Burada tarım yapılıyor, biz normal yaşayan insanları bir kenara bırakın, çiftçinin durumu vahim. Böyle hassas bir zamanda su parasının yükselmesini değil de düşmesini istiyoruz.

ÇİNE

Muhsin Korkut (Kahveci): Suya yapılan zam gerçekten bizim için ağır oldu. Kahvehaneciler olarak biz bu durumdan hoşnut değiliz. Kazandığımız parayı ASKİ’ye yatırır hale geldik. Yetkililer bir an önce zammı geri çekmeli.

Ali Can Taştan (Organizatör): ASKİ ne yaptı da su fiyatlarına zam geldi, biz buna anlam veremedik. Yüzde 28’lik zam, su fiyatlarına neredeyse 20 TL bir yansıması olacaktır. ASKİ bir yatırım yapacak ise biz bu zamma karşı değiliz ama şu anda ASKİ ne yaptı da bu zammı gerçekleştirdi, açıklama bekliyoruz.

Müslüm Bayram (Market): Hükumet, bankalara 'Faiz oranlarını düşürün diyor' , bankalar faiz oranlarını bir puanın altına düşürüyor. Bizim ASKİ suya yüzde 28 zam uyguluyor. ASKİ desin ki 'Bu yatırımı yapacağız', biz bu zamma karşı çıkmayalım, ödeyelim. Ama vatandaşa bilgi verilmeden yapılan zam hiç etik olmadı.

Zeki Çelik (Çiçekçi): Çine Evciler Mahallesi'nde oturuyorum. Kanalizasyon yok, ASKİ’ye 45 TL ödeyip çukur temizletiyoruz. Bir aylık su faturası ortalama 50 TL geliyor. Şimdi bu zam ile olacak 65 TL civarı, ASKİ ne yaptı da bu zammı bu millete reva gördü, biri anlatsın. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler