Takip Et

SON DAKİKA

Başkan Kendirlioğlu Aydın’daki barajların son durumunu açıkladı

21 Mart 2024, Perşembe 14:39
Son güncelleme: 21 Mart 2024, Perşembe 17:07

     


Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın tarımı için kullanılan 3 barajın doluluk oranını açıkladı. Başkan Kendirlioğlu, Mart ve Nisan ayı yağışlarının tarımdaki durumu belirleyeceğini ifade etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Küresel ısınmadan kaynaklı etkilerin Aydın tarımını da olumsuz etkilemeye başlamasının ardından Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, 2024 yılı tarım sezonu hakkında bilgiler verdi.

“BARAJLARIMIZDA YÜZDE 10 DAHA DOLULUK ORANI OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUM”

Barajların şuan ki doluluk oranlarını değerlendirmek için birkaç yıl öncesine gitmek gerektiğini dikkat çeken Başkan Mehmet Kendirlioğlu, “Geçen yıl sulama sezonundan önce yağışlar başladığında, barajlardaki doluluk oranı neredeyse sıfır seviyesindeydi, tamamını kullanmıştık. Bir önceki yıl ise yüzde 20 seviyesinde barajlarda su vardı. Bu sene yağış sezonu Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ve içinde bulunduğumuz Mart ayında beklediğimizden daha iyi yağış olmasından dolayı şuanda çok kötümser bir tablomuz yok. Ancak bu demek değildir ki, artık bu sene suyumuz çok ve bol bol kullanabiliriz anlamına gelmiyor. Gerçi önümüzde Mart’ın bir kısmı ile Nisan ve Mayıs ayları da var ama bu aylarda da yağış olacağını düşünerek şuan bunu konuşabiliyorum ve yüzde 10 daha doluluk oranı olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

“AYDIN'DAN GÖÇ ETMEK GİBİ BİR SORUNLA KARŞILAŞABİLİRİZ”

Aydın’da küresel ısınmadan dolayı tarımsal kuraklığın 10 yıl 15 yıllık periyotlarla yaşanırken bu olayın artık 2-3 yılda bir yaşanmaya başladığını dikkat çeken Başkan Kendirlioğlu, “Küresel ısınmayı dikkate alarak ve bu nedenle bizim bugünden tedbir almamız gerekiyor. Mevcut suyu en ekonomik şekilde kullanmamız lazım, bunun da teknikleri var artık. Damlama, yağmurlama sulama sistemleri dünyanın birçok noktasında kullanılıyor. Biz de su zengini bir ülke değiliz, fakir de değiliz ama küresel ısınmanın bize getirmiş olduğu negatif etkiden kaynaklı suyumuzu çok tasarruflu ve ekonomik kullanmamız gerekiyor. En az suyla en çok alanı sulamamız lazım. Biz bunu yapmazsak ne olur, tarımsal kuraklık kapımızda ve biz sulu tarıma alışık bir il olduğumuz için ekonomimiz bugünden çok daha kötü noktalara gelir ve yazlık üretim tamamen bitebilir. Bu nedenle çiftimizin refah seviyesi çok daha gerilere düşer, sadece kışlık tarım yapabiliriz. Bu da bizi ekonomik anlamda kurtarmaz. Dolayısıyla bugünkü çiftçilik yapan üreticilerimizin Aydın'dan göç etmek gibi bir sorunla karşılaşabiliriz. Şuan İstanbul nüfusuna baktığımızda çok fazla Aydınlı göremezsiniz ama biz önlem almazsak ve kuraklık bu şekilde devam ederse ve sulamayı teknik anlamda geçmezsek, İstanbul'da da çok Aydınlı görebiliriz. Aydın tarımını 3 tane barajımız suluyor. Bunlar Çine Adnan Menderes, Bozdoğan Kemer Barajı ve Denizli Adıgüzel Barajı. Bu 3 barajdan biz sulamayı yapıyoruz. Şuanda Adıgüzel Barajı yüzde 22, Adnan Menderes Barajı yüzde 30 civarında ve Kemer Barajı ise yüzde 50 sınırını birazcık geçmiş durumda. Bu su bize yeter mi? Derseniz, asla yetmez. Fakat bu yandık bittik, tarlalarımızı sulayamayacağız anlamına gelmez. Şu önümüzdeki bir buçuk iki ay içerisindeki yağışları da beklememiz gerekiyor. Üzerine beklediğimiz yağışlar da gelirse yine tarımın paydaşları olarak Devlet Su İşleri, tarım il ve ilçe müdürlükleri, ziraat odalarımız işbirliği ile bir plan dahilinde ve Valiliğimizin başkanlığında bunları hayata geçirir, biz bu yıl tarım sezonunu da sıkıntısız şekilde atlatırız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler