AyFm 100.5
  • 20 Temmuz 2025, Pazar 08:26

Zeytinliklere veda mı? Yeni yasa onaylandı

AW310592

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin önünü açan ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak bilinen düzenleme, TBMM’de kabul edildi. Enerji ihtiyacı gerekçesiyle zeytinlikler artık maden sahası olabilecek.

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına yönelik yasa değişikliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 255 oyla kabul edildi. AK Parti tarafından sunulan önerge ile 3213 sayılı Maden Kanunu’na eklenen geçici 45. madde, artık zeytinlik alanlarda da madencilik yapılmasına yasal zemin hazırlıyor.

NELER DEĞİŞTİ?

Yasanın en dikkat çeken bölümlerinden biri, “öncelik verilmek suretiyle” ifadesinin ardından eklenen, “taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan” şartı oldu. Bu madde, madencilik faaliyetlerine maruz kalan zeytinliklerin karşılığında yeni bahçelerin oluşturulmasını zorunlu kılıyor. Yine aynı yasa kapsamında kamulaştırılan zeytinlikler için Hazine taşınmazlarının kullanımı da düzenlendi. Buna göre: Talep eden arazi sahiplerine bu alanlar harca esas değerin yüzde 1’i karşılığında 20 yıllığına kiralanabilecek. Bakım yükümlülüklerinin yerine getirilmesi halinde, bu süre 10’ar yıllık dönemlerle uzatılabilecek.

MADENCİLİK FAALİYETLERİ HANGİ ŞARTLARDA YAPILABİLECEK?

Yasaya göre, enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen madencilik faaliyetleri, zeytinlik alanlar başka bir yere taşınamıyorsa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kamu yararı kararıyla bu bölgelerde yapılabilecek. Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar da dahil olmak üzere maden ruhsatı verilebilecek. Geçici tesislerin kurulmasına da izin tanınacak. Bu faaliyetler için işletmelere her yıl ruhsat bedeli kadar ek ücret ödenecek.

Zeytin ağaçlarının taşınması ya da yeni bahçeler oluşturulması durumunda Hazine’ye ait taşınmazlara ihtiyaç duyulursa, bu alanlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayı ile doğrudan kiraya verilebilecek.

KAMULAŞTIRMA KARARI ALINABİLECEK

Torba yasa içinde yer alan bir diğer dikkat çeken madde ise yenilenebilir enerji projeleriyle ilgili. Buna göre: 31 Aralık 2030 tarihine kadar devreye girmesi planlanan projelerde, özel mülkiyete ait taşınmazlar için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) acele kamulaştırma kararı alabilecek. Bu yatırımlarda uygulanacak kira, izin ve irtifak ücretlerinde yüzde 85 oranında indirim sağlanacak. Yerli enerji üretimi teşvik edileceği için, bu indirimler 5 yıl daha uzatılacak. (HABER MERKEZİ) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.