Takip Et

SON DAKİKA

“Türkiye geneline göre Aydın’da başarılıyız”

20 Nisan 2021, Salı 10:04

     


İYİ Parti Koçarlı İlçe Başkanı ve Ziraat Mühendisi Zülfikar İstek ,”Yeni bir soluk olduk, güzel bir başlangıç yaptık. Aslında çok hızlı bir başlangıç yaptık. 7 ayda seçime girdik, 3 yılı tamamladık. Arkamızda bıraktığımız iki seçim var, bence çokta başarılı yürüttük. Aydın ili özelinde de Türkiye geneline göre Aydın’da başarılıyız. Başarımızın hem il hem de ilçeler bazında katlanarak devam edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İYİ Parti Koçarlı İlçe Başkanı ve Ziraat Mühendisi Zülfikar İstek, tvDEN ekranlarında her Pazartesi akşamı izleyiciyle buluşan ve moderatörlüğünü Gazeteci Erdal Aydın’ın yaptığı ‘5G1K’ programının konuğu oldu. İstek, Koçarlı Tariş Pamuk Kooperatifi’ndeki sorunların ekonomik ve yönetimsel boyutlardaki zararların en çok üreticiyi etkilediğini belirtti.

“SEÇİMLERE HAZIRIZ”

Koçarlı’nın siyaset açısından önemli bir ilçe olduğunu belirten İstek, “Koçarlı ilginç bir ilçedir. Küçük olmasına rağmen siyasetin hep ateşli olduğu biri ilçedir. Ben Doğru Yol Partisinde siyaset yaparken de bu durum böyleydi, yine böyle. Tabi 2018 yılından itibaren Türkiye’de farklı bir model başladı. Farklı bir Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte ittifaklar başladı. Daha önce seçimden önce kurulan ittifaklar şimdi seçim öncesi pazarlıklarına döndü maalesef. Bizim tasvip etmediğimiz bir yönetim şekli ama mecburen uyum sağlıyoruz. Bizde seçim ittifakı olarak Cumhuriyet Halk Partisiyle beraber girdik. Koçarlı’da da mevcut CHP belediye başkanı tekrar aday oldu, biz de ittifak gereği onu destekledik. Seçimi kaybettik, artık 2 yıl geçti. 3 yıl sonra seçimlerde tekrar hareketlenecek Koçarlı. Koçarlı siyasette her zaman hareketlidir yine hareketli olacak. Bizim her seçime girecek kadrolarımız ve kapasitemiz hazır. Seçimlere hazırız” dedi.

“TARİŞ ÇİFTÇİ İÇİNDE KOÇARLI İÇİNDE ÖNEMLİ BİR KURUM”

Tariş Koçarlı Kooperatifindeki sorunların 7 ay önce başladığını ifade eden İstek, “Tariş ile ilgili olaylar aslında 7 ay önce başladı. Biz üreticilere paralarının ödenmesinde yaşanan sıkıntılardan sonra kooperatif içinde bazı sıkıntılar olduğuyla ilgili duyumlar aldıktan sonra harekete geçtik. Tariş çiftçi içinde Koçarlı içinde çok önemli bir kurum. Tariş’in geçmişine baktığımızda 100 yılı aşkın mazisi olan bir kooperatif aslında. Tarihi 1913 ve 1915’li yıllara kadar dayanıyor. O günden bugüne faaliyet gösteren, büyüyerek genişleyen bir kooperatif. 2000 yılında kooperatifler yasasıyla özerklik kazanan bir kurum. O günden bugüne zayıflayarak bugünlere geldi. Koçarlı Kooperatifi için kötü bir yönetim diyebiliyoruz. Gerçekten çok anormal bir borç var. Ben başkanın istifasının borçla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Başkan istifa ederken sağlık sorunlarını öne sürerek istifa etti. Kooperatifin durumu tabi birkaç ayda bu hale gelmedi. Çok daha önceden belki 2018 yılından bu yana gelen süreçte kooperatif bu duruma düştü. Aslında Kasım ayında yapılması gereken seçimsiz mali bir kongre vardı. Her bilanço yılının sonunda bir kongre yapılır. Hesaplar ortaya çıkarılır, hesapların üzerinde herkes görüşünü belirtir, hesaplarla ilgili bir sorun yoksa ibra edilir. Tariş dâhilinde şimdiye kadar benim gördüğüm, bildiğim ibra edilmeyen bir yönetim olmamıştı. Bu iş birazda muhasebe işidir. Herkesin bildiği bir konu değildir. Biri mali dökümü okur, ama kimse bir şey anlamaz. Genelde 10-15 kişiyle yapılır, bence kooperatif yasasındaki en büyük sıkıntı bu zaten. Kongreden önce ben mali bilançoyu gündeme aldım. Yanılmıyorsa 15’nci maddede satışla ilgili bir yetki istemesi söz konusuydu. Tariş’in Koçarlı merkezdeki alanı, işletmenin olduğu fabrika alanı, Yeniköy’ün girişindeki benzinlik tamamı için satış ya da kiralama yetkisi isteniyordu. Zaten gündemde biz o maddeyi görünce yani tüm malvarlığı satışı isteniyordu, biz de onu görünce o zaman burada bir problem var dedik. Muhasebeci arkadaşlarla oturduk, tüm mali bilançoyu inceledik. 2019 Temmuz’undan 2020 Temmuz’una geçen o bir yıllık süreçte işletmenin zararı yani aldığı pamukla sattığı pamuk arasındaki o işletme zararı yaklaşık 10 milyon gibi bir rakam çıkıyor. Benim söylediğim alım-satım işleminden doğan 10 milyonluk bir zarar, diğer zararlarla birlikte yaklaşık 16 milyon liralık bir zarar. Benim yine bilançoda gördüğüm o bir yıllık süreçte yaklaşık 6 milyon lira gibi bankalara ödenen bir faiz var. Sadece kredi faizi 6 milyon lira ödenmiş,2,5 milyon gibi de devlete vergi ve SGK borcu var. Yani müthiş bir borç var. Toplamdaki borcu ise kestiremiyoruz” diye konuştu.

“FARKLI MEKANİZMALARIN DEVREYE GİRMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Bundan sonraki süreçte Tariş Koçarlı Kooperatifi’nde yönetimde görev alacak arkadaşları zor bir sürecin beklediğini dile getiren İstek, “Öncelikle Ticaret Bakanlığı tarafından her türlü denetleme yapılacak. Buradaki görev zararı, niye bu zarar yapılmış, bunlarla ilgili bir rapor tutulacak. Bundan ibra edilmeyen yönetim sorumlu zaten. Bugün itibariyle yeni seçilecek olan arkadaşlar sonrasından sorumlu. Tabi ki çok zor bir süreç olacak. Görev alacak arkadaşların işi gerçekten çok zor. Mücadele edecekleri olan konu çok fazla. O gün ibra edilmeyen kongrede denetçinin kullandığı bir cümle vardı, ‘Şu anda malvarlığınız borcunuza yetmiyor ’dedi. Yani Tariş’in tüm malvarlığını satarsak borcu kapatmıyor, dedi. Buradan hareket edersek iş gerçekten çok zor. Ben artık burada farklı mekanizmaların devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu artık Tariş’in burada bir yerleri satarak kurtarabileceği bir durumu aşmış görünüyor ”diye konuştu.

“TEK AMACIM TARİŞ’İN KOÇARLI’DA VARLIĞINI SÜRDÜREBİLMESİ”

Tek amacının Tariş’in Koçarlı’da varlığını sürdürmek olduğunu vurgulayan İstek, “Tek amacım Tariş’in Koçarlı’da yaşamını sürdürebilmesi. Tariş, çiftçi için çok önemli. Nisan ayına geldik, pamuk ekim sezonu başladı. Pamuğunu Tariş’e verip parasını alamayan çiftçilerimiz var. Bunların çok acil bir şekilde ödenmesi gerekiyor. Artık bu nasıl sağlanır bilmiyorum ama bu çok acil. Üretici tarlaya indi. Çiftçinin Gübre, tohum, ilaç alması lazım. Tariş şuanda bunları da sağlayamıyor. Şuanda gübre, tohum ve ilaçta veremiyor. Parayı ödemedikten sona bu çiftçiler nasıl inecekler tarlaya? Tariş’e güvenmiş malını vermiş, parasını alamayınca yeni sezona nasıl başlayacak, bu seferde özel bankalardan yüksek faizli krediler almak zorunda kalacak” dedi.

“İYİ PARTİ KOÇARLI SİYASETİNE DE TÜRKİYE SİYASETİNE DE RENK GETİRDİ”

İstek, “İYİ Parti Koçarlı siyasetine de Türkiye siyasetine de bir renk getirdi, farklı bir soluk getirdi. İnsanlar iki çizgi arasında tercih yapmak zorundalardı. Üçüncü bir tercihleri kalmamıştı. Biz farklı bir seçenek getirdik insanlara, bu hem Koçarlı siyaseti için hem de Türkiye siyaseti için geçerli. Yeni bir soluk olduk, güzel bir başlangıç yaptık. Aslında çok hızlı bir başlangıç yaptık. 7 ayda seçime girdik, 3 yılı tamamladık. Arkamızda bıraktığımız iki seçim var, bence çokta başarılı yürüttük. Aydın ili özelinde de Türkiye geneline göre Aydın’da başarılıyız. Başarımızın hem il hem de ilçeler bazında katlanarak devam edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler