Takip Et

SON DAKİKA

"İşverende kaza algısı yok"

19 Eylül 2014, Cuma 10:57

     


Aydın’da son zamanlarda ölümle sonuçlanan iş kazalarının yaşanmasının ardından İş Güvenliği Uzmanı ve Ayyıldız Grup Firma Kurucusu ve Genel Müdürü Muharrem Demirbilek açıklama yaptı. Aydın’da çok fazla İş Güvenliği Uzmanı’nın olduğunu fakat buna rağmen gerekli algının oluşmadığını belirten Demirbilek, “İşverenlerin konuyla ilgili yeterli sorumluluğu yerine getirdiklerini düşünmüyorum. İşverenlerde ne yazık ki kaza algısı yok, mevzuatı yerine getirme algısı var” dedi.

Özellikle inşaatta bütün işçilere baret ve emniyet kemeri verildiğini söyleyen İş Güvenliği Uzmanı Muharrem Demirbilek, Aydın’da sanılanın aksine yoğun bir denetim süreci yaşandığını belirtti. Pazar günleri bile denetim olduğunu vurgulayan Muharrem Demirbilek, “Buna rağmen önlem alınmıyor ve kazalar meydana geliyor. Çünkü iş güvenliği yaşayan bir organizma. Denetim anında baret takabilirken, daha sonra işçiler takmayabiliyor. Önemli olan sürekliliği sağlamak” açıklamalarında bulundu.

“İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI, İŞİ DURDURMA HAKKINA SAHİP”

Aydın’da en fazla inşaat, elektrikle ilgili faaliyetler ve maden sektörünün risk taşıdığını ifade eden İş Güvenliği Uzmanı Demirbilek, şunları söyledi:

“İş Güvenliği hiçbir zaman işverene külfet değildir. Ölümle sonuçlanan bir iş kazası 250 bin gibi rakamlarla başlıyor. Bu rakam, hemen hemen işverenin İş Güvenliği Uzmanına 10 yılda ödediği maaşa denk geliyor. İş Güvenliği Uzmanı işverenden maaşını alıyor ve işverene danışmanlık yapıyor. Durum böyle olduğu için bazen çalışmalar aksayabiliyor. İş Güvenliği Uzmanının büyük bir tehlike olduğunda işi durdurma yetkisi var. Uzman, kazadan sonra en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına durumu aktarabiliyor. Böyle bir girişimde bulunduğu zaman da iş güvenliği uzmanı bir daha o firmayla çalışamıyor. Bununla birlikte bir diğer sıkıntı da Bakanlığı temsilen işyerini teftişe gelen müfettişler, ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşıyor.” (GAMZE KORKMAZ)







 
Son Eklenen Haberler