Takip Et

/>

SON DAKİKA

“JES’ler, Aydın’ın binlerce yıllık tarihine ve geleceğine ihanettir”

19 Haziran 2018, Salı 18:06

     


tvDEN ekranlarında yayınlanan ‘5G1K’ programına konuk olan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın 1. Sıra Milletvekili Adayı Aydın Sezgin “Jeotermal elektrik santrallerini Aydın’ın topraklarının binlerce yıllık tarihine ve bölgenin geleceğine açık ihanet olarak görüyorum. Ayrıca bu kadar zenginlikle iç içe tarihi olan Aydın’da bugün geriye gidişi ve gerekli hamlelerin yapılamamış olmasını yadırgıyorum” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ege’nin yükselen sesi tvDEN’in gündem yaratan programı 5G1K'da, Faruk Özkan'ın moderatörlüğünde, gazeteciler Erdal Aydın, Cem Ulucan, Sercan Örün ve Ediz Verdioğlu’nun sorularını yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Adayı Aydın Adnan Sezgin, seçim çalışmaları dolayısıyla yaklaşık 2 aydır Aydın’da olduğunu söyledi.

Aydın’ın çok öncelikli sorunlarının olduğunu belirten Sezgin, kendisi için en öncelikli sorunun jeotermal elektrik santralleri olduğunu ifade etti. Sezgin, jeotermal elektrik santrallerini Aydın’ın toprakların binlerce yıllık tarihine ve bölgenin geleceğine açık ihanet olarak gördüğünü kaydetti.

 

“AYDIN’IN GELİR DÜZEYİ DÜŞTÜ”

Aydın’ın son 20 yıllık dönemde kendisinden beklenen gelişmeyi kendisine ait olmayan nedenlerden dolayı gerçekleştiremediğini belirten Sezgin “Aydın’ın ortalama gelir düzeyinde Türkiye’nin diğer bölgelerine göre düşüş var. 80’li yıllarda Aydın, Türkiye’ye ilişkin sosyo-ekonomik göstergelerde ilk 10 içindeydi. Bugün ise şaşırtıcı geriye gidişle 22’nci sırada yer alıyor. Bu çok acıklı bir olay” dedi.

 

“AYDIN’IN İHRACATI 800 MİLYON DOLAR CİVARINDA”

Türkiye’nin ilk demiryolu ve otoyolunun İzmir-Aydın arasında yapıldığını ifade eden Sezgin, “Zenginliğin olan veya satacak ürünü olan yerlere demiryolu veya karayolu yapılır. Aydın, Osmanlı döneminde Türkiye’nin en çok ihracat yapan, en zengin bölgelerinden biriydi. Türkiye’deki ihracatın önemli bir kısmı buradaki ürünlerden ibaretti. Bugün Aydın’ın ihracatı 800 milyon dolar civarında. Denizli’nin ise 3,5 milyar dolar. Bu durum benim için kabul edilebilir bir olay değil” diye konuştu.

 

“AYDIN’DA TARIMSAL SANAYİ GELİŞEBİLİRDİ”

Sezgin, Aydın’da tarımsal sanayinin gelişebileceğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Aydın’da tarım alanları sanayiye dönüştürülsün demiyorum ama çok sağlıklı bir sanayileşme gelişebilirdi. Yani tarımsal sanayi olabilirdi. Tarıma asgari düzeyde zarar verecek sanayi dalları var. Bu kadar zenginlikle iç içe tarihi olan Aydın’da bugün geriye gidişi ve gerekli hamlelerin yapılamamış olmasını yadırgıyorum.”

 

“AYDIN SADECE JES’LERDEN İBARET GÖRÜLÜYOR”

Aydın’ın turizm açısından da geriye gittiğini kaydeden Sezgin “Kuşadası’nın bundan 30 sene önce Türk turizm sektöründeki konumuyla bugünkü konumu çok farklı. Aynı şekilde Didim’de çok daha iyi bir şekilde gelişebilirdi. Aydın sınırları içinde herhalde dünya kültür mirasının hiçbir ülkede veya bölgede bile bu kadar yoğun olarak rastlanamayacak zenginlikleri var” ifadesini kullandı. Bütün bunları alt alta topladıklarında bu zenginlikler karşısında jeotermal elektrik santrallerinin ortaya çıktığını ve jeotermal elektrik santrallerinin bütün bu zenginliği ve potansiyel kaynağı tehdit ettiğini ifade eden Sezgin “Aydın’ın bütün bu varlıkları sanki bir kenara atılıyor ve Aydın sadece jeotermal elektrik santralinden ibaret görülüyor” diye konuştu.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİLERE YÖNELMELİ”

Türkiye’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini söyleyen Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yenilenebilir enerjilere yönelmeli, jeotermal gibi enerjilerden istifade edilmeli. Fakat bunu çok hassas ve çevreye saygılı bir şekilde yapmak gerekiyor. Ben jeotermale tamamen karşı değilim. Ama çok belli düzensizlik, kuralsızlık, denetimsizlik var.”

 

“EN ÇOK EKONOMİK KONULARDA ŞİKAYETLER VAR”

Yaklaşık 2 aydır sahada olduğunu ve Aydın halkının ilgisinden memnun olduğunu vurgulayan Sezgin “Aydınlılar, adeta İYİ Parti’yi bekliyorlarmış. İnsanlar en çok jeotermal elektrik santrallerinden ve işsizlikten şikayet ediyor. Çiftçi, kendi sorunlarına hiç ilgi gösterilmemiş olmasından, gelirinin gerilemiş olmasından söz ediyor. En çok ekonomik konularda sıkıntı var. Aydın’ın bir de demokrasi geleneği var. Birçok vatandaş OHAL koşulları altında seçime gidiyor olmamızı yadırgadı” dedi. Sezgin, seçim beyannamelerindeki tarımla ilgili vaatleri hakkında da bilgi verdi. (EDİZ VERDİOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler