Takip Et

SON DAKİKA

"Çiftçiler, destekleri takipte zorlanıyor"

19 Mayıs 2017, Cuma 17:06

     


Ziraat Odaları Aydın İl Koordinatörü ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, çiftçilere yönelik çeşitli desteklerin olduğunu belirterek, "Çiftçi bunu takipte zorlanıyor. Türkiye’de mevzuat çok fazla. Memur arkadaşlar alınmasın, memur oluncaya kadar bir sürü el öpülüyor. Koltuğa oturan, ‘O yasak kardeşim, bu yasak kardeşim, onu yapmamışsın, bunu yapmamışsın’ diyor" ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, tvDEN'de canlı olarak ekrana gelen 'Yıldıray Yener ile erkenden' programına konuk oldu. Tarımın içinde bulunduğu durum ve yapılması gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Posacı, tarımı 'üretim yapan sektörlerin en ağırı' olarak nitelendirdi. Bunun, hava şartları ve zamanla yarışmaktan kaynaklandığını dile getiren Posacı, "Koşulları tespit edemiyorsun. Ürettiğin malın fiyatını tespit edemiyorsun. Bu pencereden baktığınızda tarım, muhakkak surette korunması, kollanması gereken bir sektör" diye konuştu.

"GIDA, OLMAZSA OLMAZLARDAN BİRİSİ"

Nüfusun hızla arttığını, nüfus artış hızına göre gıdadaki oranın artmaması durumunda insanlığın 'açlık' tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunan Posacı, "Gıda, olmazsa olmazlardan birisi. Dünyaya baktığımızda, gelişmiş ülkelerde de tarım, ciddi anlamda destek alıyor. Çünkü hiç kimse açlıkla karşı karşıya kalmak istemiyor. Önümüzdeki süreçte gıda önemli bir unsur olacak. Şimdi enerji savaşları yapılıyor ama gelecekte gıda savaşları da olacağa benziyor" diye konuştu.

Çiftçilere yönelik devlet desteklerinin çok çeşitli olduğunu ancak çiftçilerin bunu takipte zorlandığını kaydeden Posacı, şunları kaydetti:

"Türkiye’de mevzuat çok fazla. Memur arkadaşlar alınmasın, memur oluncaya kadar bir sürü el öpülüyor. Koltuğa oturan, ‘O yasak kardeşim, bu yasak kardeşim, onu yapmamışsın, bunu yapmamışsın’ Geçen sene bir çiftçimiz yonca desteği alamamış, bize geldi. Nedir konu? Yonca ayaktayken görmemiş. Paket halinde görmüş. Neden? ‘Mevzuat böyle emrediyor, mevzuat böyle emrediyorsa ben sana bunu vermem’ bu bence sadeleştirilmeli."

Posacı, çiftçiler için en önemli destek unsurlarının başında mazot, gübre ve ilacın geldiğini belirtti.

Türkiye'deki kooperatifleşmeyle ilgili de düşüncelerini paylaşan Posacı, "Kooperatifleşme çok güçlü değil bizde. Önümüzde TARİŞ var büyük kooperatif olarak. Onlar da kötü örnek oldu, iyi idare edilmedi. Piyasa şartlarına ayak uyduramadı. Bana göre TARİŞ bu noktada olmamalıydı. 2000’li yıllarda devlet, TARİŞ’e 180 bin ton pamuğu bıraktı. Yeniden yapılanma süreci tanındı. Şu anda arkadaşlar toparlanması için ciddi gayret gösteriyorlar" diye konuştu.

"KOOPERATİFLERİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

Ege Bölgesi'nde tarım kooperatifleri alanında başarılı örneklerin de bulunduğunu anımsatan Posacı, ''Önümüzde iyi örnek dersek, Tire Kooperatifi var, Ör-Koop var. Bunlar başarılı faaliyetler sürdürüyorlar. Yeterli mi Türkiye’de? Çok yetersiz. Bunun devlet politikası olarak desteklenmesi gerekiyor. Üretim kadar, pazarlama organizasyonları gerekiyor.

Yıllarca kooperatif denince akla siyasal anlamda farklı şeyler geliyordu. Avrupa’ya baktığımızda üretim planlamasını bu örgütler planlıyor. Üretim planlamasıyla kimin ne kadar üreteceğini planlamak gerekiyor" dedi.

"BU KADAR AĞIR ÇALIŞAN SİSTEM OLMAMALI"

Konuşmasında Aydın Büyükşehir Belediyesini de eleştiren Posacı, "Aydın’da büyükşehir bir hal yapamadı. Üç- üç buçuk yıl oldu. Ben siyaset de yapmak istemiyorum ama bu kadar ağır çalışan bir sistem olmamalı. Aydın, tarım kentiyse önce yapılacak şey, hal sistemidir" ifadelerini kullandı.

Çevre kirliliğini önleme konusunda arıtma tesislerinin önemine de dikkati çeken Posacı, "Çevre kirliliğini önlemek için arıtma tesislerinin düzenli olarak çalışması gerekiyor. Aydın’da hala kaç yılında yapıldı bilmiyorum, Çine yolunda arıtma tesisi var. Aydın’ın nüfusu o zaman 80 bindi, şimdi merkez nüfusu oldu 300 bin. Daha hala aynı arıtmayla çalışıyor. Burada belediyeye çok önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu. (KIVANÇ UĞUR)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler