Takip Et

SON DAKİKA

Petrol şirketinin Dandalaz barajı havzasında ne aradığı merak konusu oldu

19 Nisan 2018, Perşembe 08:51

     


Turkish Petroleum İnternational Company (TPİC) petrol arama şirketinin, Karacasu’da kömür madeni aramak için sondaj yapması vatandaşları tedirgin etti. Nazilli-Kuyucak ve Buharkent’in içme suyunu sağlayacak Dandalaz barajına bir iki kilometre mesafede 3 ayrı noktada yapılan sondaj çalışmaları vatandaşların tepkisine yol açtı. Halk arasında baraja bu kadar yakın sondaj yapılmasının yeraltı sularını da tehdit edeceği endişesi yaratırken, bölgede arama izninin nasıl ve kimler tarafından verildiği merak konusu oldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nazilli-Kuyucak ve Buharkent’e içme suyu sağlayacak olan Dandalaz baraj havzası içinde kömür madeni aramak için bir süredir çalışma yapan uluslararası petrol şirketi TPİC, Karacasu girişindeki Dedeler mevkinde 3 ayrı noktada sondaj çalışmasını sürdürüyor. Şirket yetkililerinden edinilen bilgiye göre yaklaşık 45-50 kişilik ekiple çalışma yürüten şirketin, 3 ayrı noktada kömür madeni aramak için 200 metreye kadar sondaj yaptığı ve sondajın 700-800 metreye kadar süreceği bildirildi. Sondaj çalışmasının Karacasu Tavas Karayolu'nun hemen kıyısında yeni yapılan Dandalaz köprüsü yanında yapılması da ayrıca merak konusu oldu.

KÖMÜR 700-800 METREDEN ÇIKARILMAZ

Karacasu ilçe girişinde bir şirketin maden arayışında olduğunu öğrenen ilçe halkı tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Jeotermal şirketlerinin, halkın tepkisini çekmemek için “Kömür madeni arıyoruz” diyerek jeotermal aradığını iddia eden vatandaşlar tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Daha önce de Yenice-Çamköy ve Esençay mahallelerinde jeotermal arandığı ancak yeterli dereceye sahip jeotermal bulamadıkları edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Halkın tepkisinden çekinen şirketlerin kömür madeni arıyoruz adı altından sondaj yapmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Kömür yerin 700-800 metre altından çıkarıldığı Türkiye’de görülmemiş bir şey. Eğer bu kadar derine iniyorlar ise kesinlikle jeotermal arıyorlar. Hem de Dandalaz barajına bir iki kilometre mesafede. Kaldı ki baraja bu kadar yakın olmasıyla birlikte arama yaptıkları yerin kıyısından Dandalaz çayı geçiyor. İçme suyu sağlanacak olan baraj bölgesinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmezken sondaj yapılmasına nasıl izin verildi. Bu izni kimler nasıl veriyor. Sondaj yaptıkları yerde ayrıca kireçleme yapan boruları açmak için kimyasal kullanıldığını hep duyuyoruz. Yeraltı sularımızı tehdit ediyorlar. Geleceğimizi çalıyorlar” diye tepki gösterdi.

Vatandaşlar, kömür madeni adı altında jeotermal arandığını ileri sürerek, Karacasu’nun yeraltı sularının bu şekilde tehdit altında olduğunu belirterek şirkete tepki gösteriyor. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler